Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur.
* Mevzuat Bilgi Sisteminde yer alan kanunlar mevzuat niteliği taşıyan, metni bulunan güncel müstakil kanunlardır. Bu sayı içerisinde Bütçe ve Kesin Hesap Kanunları, Uygun Bulma Kanunları, Af Kanunları ve Yetki Verme Kanunları yer almamaktadır.
Mevzuat terimi Türkçe bir kelime mi? İşte, mevzuat ifadesini terimi ile mevzuat türleri hakkında bilgiler. Türkçe ifadeler arasında mevzuat kelimesi bulunmamaktadır. Bu yüzden mevzuat ifadesi Arapça bir kelimedir.
Bir ülkede yürürlükte olan yazılı hukuk kaynaklarının tümünü ifade eder. Mevzuat, aynı zamanda hukukun kaynağı olarak, yetkili makamlar tarafından konulan yazılı metinlerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Duyurulara http://www.spk.gov.tr/apps/uyelik/index.aspx linkinden ulaşabilirsiniz. Mevzuat ve piyasalarla ilgili en önemli ikinci bilgi kaynağı ise www.imkb.gov.tr adresinde bulunan İMKB'nin internet sitesi.
MEVZUAT Bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb. bütünü.
Mevzuat Adı (Mevzuat Adı Kısaltması), Resmî Gazete Sayı No (Yayın Tarihi), Kanun No. Mevzuat Numarası, md. Madde Numarası veya Sayfa Numarası. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (FSEK), Resmî Gazete 7981 (13 Aralık 1951), Kanun No. 5846, md. 35/4.
Sağlıkla ilgili yazılı hukuk kuralları ise “sağlık mevzuatı” olarak tanımlanır. Sağlık mevzuatı, kişinin ruhen ve bedenen iyilik halinde olması amacıyla çıkarılan yasal düzenlemeler ile çeşitli yasal düzenlemelerde yer alan ve sağlık ile ilgili olan hükümlerden oluşmaktadır.
mevzuat: Ar. mevzu'nun çoğuludur (OTS: 1082). TT'ye “bir ülkede yürürlükte olan yasa, tüzük, yönetmelik vb.nin bütünü.” (TS: 1670) anlamıyla yerleşmiştir.
Mevzuat, yürürlükteki hukuk kurallarının bütünüdür. Türk mevzuat sistemi yukarıdan aşağıya doğru Anayasa, Kanun, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ve yönetmelikten oluşur.
Türkiye'de yasa koyma yetkisi TBMM'nindir. Anayasa madde 88'e göre yasa teklif etmeye ("Bakanlar Kurulu ve" ve deyimi, 21.1.2017-6771/16 md. ile çıkarılmıştır) milletvekilleri yetkilidir. Bunun dışındaki kişi ve kurumlar, yasa isteklerini meclise iletebilirler.
UYAP Mobil Mevzuat Uygulaması ile ulaşabilecekleriniz;
UYAP Mobil Mevzuat Uygulaması Tüm Mevzuat ve İçtihat verilerinin indirilmesi halinde cihazınızda 1.8 GB yer kaplamaktadır, günlük güncelleme paketleri ise 1 MB kadar çıkabilmektedir.
MADDE 11- (1) Taslakların adı kalın, büyük harflerle yazılır ve altı çizilmez. (2) Çerçeve taslaklarda mevzuatın adına, taslağın adında yer verilir.
yasa/kanun: yasa/kanun aynı şeydir . kısa cevap aslında kuraldır . herkes tarafından kabul edilmiş olan bir hipotez vs. kanundur. kanun teori ile karıştırılmamalıdır( bilim kanunu) .
Bu düzenlemelerin temelini anayasalar oluşturur. Aynı anlayışla farklı alanlarda düzenlemeler yapan kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmelik ve genelgeler o konudaki mevzuatı oluşturur.
Bu doğrultuda, hasta haklarını tek bir yasal düzenleme altında toplayan Hasta Hakları Yönetmeliği 1998 yılında yürürlüğe girmiştir. Hasta Hakları Yönetmeliği'nde; hastanın bilgilendirilmesi, hastanın tıbbi muayeneye göstereceği rıza, hastanın uyması gereken kurallar gibi hususlar düzenlenmiştir.
(1) 9/2/2019 tarihli ve 30681 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik ile Yönetmeliğin adı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları 4924 Sayılı Kanuna Tabi Sözleşmeli Sağlık Personeli Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği” iken Yönetmeliğe işlendiği şekilde değiştirilmiştir.
Resmî Gazeteye atıf şöyle yapılır: RG, Tarih-Sayı, s. Örnek: Anayasa Mahkemesi, 16 Ocak 1998 tarih ve E.1997/2, K.1998/1 sayılı Karar (Refah Partisinin Kapatılması), RG, 22 Şubat 1998, Sayı 23266. Eğer Resmî Gazete aynı gün ikinci defa olarak çıkmışsa, sayı numarasının yanına parantez içinde (Mükerrer) yazılır.
Kanunlar kural olarak Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girerler. Ama yürürlük maddesinde daha ileri bir tarih gösterilmişse o tarihte yürürlüğe girerler. Kanunun hangi tarihte yürürlüğe gireceği belirtilmemiş ise, Resmi Gazetede yayınlandığı günü takip eden günden itibaren 45 gün sonra yürürlüğe girer.
APA'nın 7. baskısı, 20'ye kadar yazara sahip çalışmalarda tüm yazarların dahil edilmesini öngörmektedir. 21 veya daha fazla yazar için ise ilk 19 yazarın adı ve ardından son yazar listelenmelidir. Bilindiği gibi bu düzenleme, APA 6. baskıda farklı bir şekilde ele alınmıştı.
Alt satırda, "Türk hukukunda normlar hiyerarşisi" başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.
Yönetmelik (Talimatname), Anayasanın 123. maddesinde tarif edildiği şekliyle; Cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerinin kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanunlara ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine aykırı olmamak koşuluyla çıkardıkları yazılı hukuk kurallarıdır.
Yönetmelik çıkarma yetkisi olan idareler sırasıyla; Başbakanlık ve Bakanlıklar ve Kamu tüzel kişilerdir. İl Özel İdaresi, Belediye ve Köy gibi yerel yönetimler tüzel kişiliklere sahip olduğu için yönetmelik çıkarabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri