Meydan kelimesi yerine, alan kelimesi tercih edilebiliyor. Alan veya meydan kelimesi aynı anlamda olan kelime türleridir.
Ad kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler isim, nam, ün, şöhret, sayma, sayılma kelimeleri olmaktadır. Ad kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler arasında en çok kullanılan ise isim kelimesi olmaktadır.
inatçı, hırçın, huysuz.
Saha kelimesi de eş anlamlı olarak karşımıza çıkar. Buna göre bu kelimenin en bilinen eş anlamlısı alan sözcüğüdür. Ancak birkaç sözcük daha bu kelimeyle eş anlamlı olarak bilinir. Bunlar arsa ve meydan sözcükleridir.
Neden kelimesi ise Türkçe bir kelimedir. Aynı zamanda illet, münasebet, ne, ne için, niçin, niye kelimeleri de neden kelimesinin eş anlamlı kelimeleridir.
İlgili 15 soru bulundu
Eş anlamlı kelimeler birbirlerinin yerine kullanabilmekte olup dilimizde pek çok eş anlamlısı olan kelime yer almaktadır. Eş anlamlı olan sözcüklere örnek olarak; baş-kafa, adet-sayı, kıymet-değer, beyaz-ak gibi kelimeler kullanılabilmektedir.
Yazılışları ve okunuşları farklı anlamları aynı olan kelimelere eş anlamlı kelimeler denmektedir.
Tek bir eş anlamlısı olmayan doğu kelimesi şark ve maşrık ile aynı anlama gelir. Yani doğu, maşrık ve şark aynı anlamlarda kullanılan eş anlamlı sözcükler olarak karşımıza çıkar.
Sağ kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler sağ taraf, sağ kısım ve sağdaki kelimeleridir. Diğer anlamıyla kullanılan sağ kelimesinin eş anlamlısı ise diri veya canlı olmaktadır.
Yol kelimesinden türetilen yolculuk sözcüğü de sefer ile eş anlamlıdır.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir.
Sık kelimesinin eş anlamlı kelimesi çok kelimesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok kelimesi dışında çoğunluk kelimesi de sık kelimesinin eş anlamlısı olmaktadır. Çoğunluk ve genel kelimeleri de sık kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilmektedir.
Yaşadığı ve gözlemlediği olaylara olumlu tarafından bakan kişilere iyimser denir. İsim (iyi) + Ek (mse) ile oluşturulan kelime, Farsça kökenli nikbin ile eş anlamlıdır. Fransızca bir sözcük olan optimist de iyimser sözcüğünün yerine kullanılabilir.
Irmak kelimesinin eş anlamlısı TDK ya göre 'nehir' olarak öne çıkıyor.
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir. Okunuşları ve yazılışları farklı olan bu kelimeleri aynı anlam üzerinden amaca uygun kullanabilirsiniz.
Armağanın eş anlamlısı olan sözcükler nelerdir detayları ile derledik. Armağan, eş anlamlısı hediye, ödül ya da mükafat olan bir kelimedir.
Bu doğrultuda olay kelimesi için karşılık olarak eş anlamlı şekilde, 'hadise' sözcüğünü değerlendirmek mümkün.
Özlem kelimesinin eş anlamlısı hasret kelimesidir.
Yasa kelimesinin eş anlamlısı 'kanun' olarak ne çıkmaktadır. Gündelik yaşam içerisinde her iki kelime de aynı anlam üzerinden değerlendirilebilir. TDK'ya göre hem yatay hem de kanun kelimeleri eş anlamlı olarak kabul ediliyor.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı tabip kelimesidir. Bir diğer eş anlamlı kelimesi ise hekim kelimesidir.
Bu kapsamda hızlı ile eş anlamlı kullanılabilecek sözcükler çabuk, süratli ve çapkın olarak sıralanmaktadır.
Sınıf kelimesinin eş anlamlısı dershane, derslik ve klas kelimeleridir. Sınıf kelimesi pek çok anlam barındırmaktadır. Sınıf kelimesinin Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre anlamları aşağıdaki gibidir: - Yıllık öğrenime göre öğrenciler için ayrılan her bölümden biri.
Hatıra kelimesinin eş anlamlısı olarak Türk Dil Kurumu'na göre 'anı' sözcüğü karşılamaktadır. Hem gündelik yaşamda hem de yazılı olarak hatıra kelimesinin aynı şekilde anı sözcüğünü değerlendirmek mümkün.
Hediye kelimesinin eş anlamlısı 'armağan' olarak karşımıza çıkıyor. Her iki kelime de bir insana maddi manevi bir mutluluk sunmak anlamı taşımaktadır. Amaca uygun olarak armağan kelimesini hediye sözcüğünün yerine cümle içerisinde geçirebilirsiniz.
Sınav kelimesinin eş anlamlısı olarak genellikle imtihan kelimesi de kullanılır. Bu kelimenin bir diğer eş anlamlısı da testtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri