Kanı sulandıran, kalp enfarktüsü riskini azaltan ve romatizma ağrılarını dindiren çörek otu, öksürük ve solunum yolu hastalıklarını tedavi ettiğiyle de bilinir. Akşam'ın haberine göre hücrelerin yenilenmesini hızlandırır, iltihap giderici ve idrar söktürücüdür.
Çörek otu yağının faydaları arasında antioksidan, antibakteriyel, antifungal (mantar önleyici), enflamasyon (iltihap) giderici, şeker ve tansiyon düşürücü etkiler yer almaktadır.
“Çörek otu yağı neye iyi gelir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Bağışıklık sistemini destekler, enfeksiyonlarla savaşarak iltihabın azalmasına yardım eder. Harici uygulamalarda saç ve cilt sağlığını destekleyici bakımı sunar.
Çörek otunun kadın hastalıklarına faydaları da çok fazladır. Adet döneminde oluşan şikayetlere iyi gelen çörek otu ağrıları keser. Kadınlık hormonunu ve yumurtayı güçlendirdiği için doğurganlığı arttırır. Rahimde oluşan şikayetlerin azalmasına destek verir.
Bu sayede kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır. İnsan vücudunda bakterilerin sebep olduğu pek çok enfeksiyonel hastalıklar vardır. Çörek otu kullanımı bazı bakteriyel enfeksiyonlara sebep olan bakterilere karşı bir antibiyotik kadar etkili olabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Binbir derde deva olan çörek otu yağının faydaları saymakla bitmiyor. Sedef, akne, vitiligo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan çörek otu yağı bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Peki çörek otu yağının faydaları neler, zararları var mı?
Son derece güçlü bir adet söktürücü niteliğinde olan çörek otu oldukça kısa süre içerisinde faydasını göstermeye başlar.
- Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan çörek otu yüksek tansiyona iyi gelir. - Bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur. - Öksürüğü yatıştırmaya yarar sağlar. Özellikle KOAH, astım hastalarına önerilmektedir.
Çörek otu yutmanın faydası
Çörek otu, binbir türlü faydası olan bir bitki. Öksürüğe iyi gelen çörek otunu çiğnemeden sabahları aç karnına yarım çay kaşığı kadar az su ile hap gibi yutmak, bağırsakları yumuşatarak temizliyor. Çörek otu aynı zamanda hazmı kolaylaştırıp baş ağrısını da hafifletir.
Çörek otu çayı vücuttan toksinlerin atılmasına destek olur. Ayrıca karaciğer, böbrekler ve boşaltım sistemi sağlığı için de destekleyicidir. Gaz problemi için de bazı kişilerde çörek otu çayı rahatlatıcı bir etki oluşturabilmektedir. Zayıflamak istiyorsanız çörek otu çayını da diyet listenize ekleyebilirsiniz.
Eğer öğütülmeden, tohum halinde tüketilirse sindirimi çok zor olabilmektedir. Bu nedenle öğütülerek veya çiğnenerek tüketilmelidir. Çörek otu tohumu, öğünlerden önce bir çay kaşığı kadar çiğnenebilir. Sindirimini kolaylaştırmak için su veya bal kullanılabilir.
Aşırı tüketimi insan sağlığına zarar vereceği için kontrollü şekilde tüketmek gerekir. İlk defa çörek otu tüketecek olanlar günde 3 kez bir çay kaşığı kadar tüketim yapabilirler. 2 hafta boyunca bu şekilde tüketim yapılabilir.
NE KADAR SÜRE KULLANILIR
Bu etkinin devam etmesi için çörekotu nu ömür boyu almak gerekir. Etkinin devamı için alınmasına 2 günden fazla ara verilmemelidir. Tam şifa elde edildikten sonra bırakılırsa hastalık tekrar nüks edebilir. Ortalama 6 aylık süre tüm hastalıklar için kesin süre değildir.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
Yoğurt çörek otu karışımı faydaları
Güçlü antioksidan kaynağı olan çörek otu, kanser hücreleriyle savaşarak iç organların sağlığını korumaktadır. Özellikle kolon, prostat ve akciğer kanserlerine karşı koruyucu etkiye sahiptir. Gün içinde yoğurtla karıştırılıp tüketilen çörek otu, diyabet hastalıklarına iyi gelmektedir.
Çörek otu ve bal karışımı ne ise yarar? Çörek otu ve bal karışımının vücuda kuvvet verici, iştah açıcı, idrar sökütücü ve süt arttırıcı etkileri vardır. Mide yanmalarını izale eder. Alerjik durumlarda faydalıdır.
Peygamber Efendimiz Hz Muhammed (s.a.v), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi" denilmiştir.
Çörek otu yağı hangi ilaçlarla kullanılmaz
Çörek otu yağının bazı ilaçlarla etkileşime girme ihtimali bulunmaktadır. Özellikle warfarin (Coumadin) ve metoprolol (Beloc zok, mecorlong, saneloc vb.) gibi beta blokerlarla etkileşime girebilmektedir. Dolayısıyla bu ilaçlarla birlikte kullanımı doktora danışılmalıdır.
Çörek otu direkt olarak tüketilecekse 1 çay kaşığı olacak şekilde tüketilmesi gerekir. Çörek otu yağı da yaklaşık 1 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilir.
Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir, iltihabı azaltır ve enfeksiyonlarla savaşır. Yapılan çalışmalar çörek otu yağının; kan şekeri seviyeleri, yüksek tansiyon ve astım üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Çörek otu yağı, haricen uygulandığında cilt ve saçta da etkili sonuçlar vermektedir.
Smoothie, latte ve çay gibi içeceklerinize de çörek otu yağı ekleyebilirsiniz. Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Çörek otu yağını da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz. -Çörek otu bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder.
Binlerce yıldır, birçok hastalığa iyi gelen çörek otu mide gastritine de şifa olacaktır. Eğer mide ülseri veya gastrit şikâyetiniz varsa bir bardak su ile bir kaşık çörek otu yağını karıştırarak düzenli bir şekilde tüketirseniz iyileşme ihtimaliniz vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri