Mezar taşına yazı yazmak mekruhtur.
Mezar taşı, mezarlıklarda gömülen kişiye ait kimlik bilgileri, dua vb. yazıları kazınmış olarak üzerine bulunduran ve mezarın baş ucuna dikilen stel ve taştır. Türkçe deyim ve atasözleri arasında çok fazla kullanılmaz, "mezar taşı ile övünülmez" sözü halk içinde kullanılan bir sözdür.
Maz'ûn (r.a.) ölünce cenazesi o günkü Medine'nin dışında gömülmüştü. Resûlullah (s.a.s.) Osman'ın mezar yerini belli edecek bir taş istemiş ve getirilen taşı mezarın başına koyunca, “Bununla, kardeşimin kabrini işaretliyorum, ailemden ölenleri bunun yanına defnedeceğim.” (Ebû Dâvûd, Cenâiz, 63) buyurmuştur.
Mezar taşı dergâhın hazîresindedir2. Taşta isim yazmamakla beraber, üzerindeki vefat tarihinden hareketle bu taşın O'na ait olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü kaynaklarda aynı tarihte vefat edip, buraya defnedilen başka kimseden bahsedilmemiştir. Baş tarafında bulunan mezar taşının iç ve dış cephelerinde yazı vardır.
Mezar taşına yazılan yazıyı okumak veya okumamakla ilgili bir kısıtlama bulunmamaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Mezar taşına yazı yazmak mekruhtur.
Göze hızlı hızlı çarpan görüntüler veya yazılar, insanın dikkatini dağıtıyor veya bir noktaya odaklanmasını zorlaştırıyor. Dolayısıyla da öğrenmeyi geciktirebiliyor.
Hadis-i şeriflerde, kabirler üzerine konan taşlara gelişigüzel yazı yazılmasının yasaklanması (İbn Mâce, Cenâiz, 43; Tirmizi, Cenaiz, 57) sebebiyle, İslâm hukukçuları, mezar taşlarına âyet yazmanın, yere düşüp çiğnenmesi ihtimali bulunması yüzünden caiz olmadığını söylemişlerdir (İbn Abidin, Reddül-Muhtar, Terc. A.
Tülbentler mezar taşlarına, iddiaya göre, ölen kadının yakınlarının kendisini sevdiğini, unutmadığını belli etmek, ölenin sahipsiz olmadığını göstermek için bağlanıyor.
Kaybolmalarını önlemek üzere, gösteriş ve israftan uzak kalarak kabir yapılmasında, mezarların başuçlarına, üzerinde ölenin kimliğini belirleyen ifadelerin yer aldığı sade bir taş ve benzeri levhaların yerleştirilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Mezar taşlarında baba ismi yer alırken, anne ismi kullanılmıyor.
Dr. Kasım Şulul'un birlikte yürüttüğü çalışmada, bin 210 yıllık olduğu tahmin edilen mezar taşının üzerinde “Korunmuş Ruha şehrinde hicri 190 yılının Cemaziyelahir ayında Allah ona Kur'an okuyan ve rahmet duasında bulunana rahmet etsin” Arapça yazısının bulunduğu belirtildi.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Allah'ın ebedîliğini ifade eden ve Osmanlılar'da mezar baş taşlarına yazılması âdet olan Arapça ibare.
İnsanın dirisi saygın olduğu gibi ölüsü de saygındır. Dolayısıyla ölülere saygı duyulması ve saygısızlık anlamı taşıyan davranışlardan kaçınılması gerekir. Bu itibarla, zaruret olmadığı sürece, mezarların üzerinden geçilmesi ve kabirlerin üzerine oturulması dînen uygun bir davranış değildir.
Bu ibare genellikle, kabirlerin baş ucuna dikilen taşlardaki (baş taşı) kitâbelerin en üst kısmına ölümden hiç kimsenin kurtulamayacağını anlatmak amacıyla yazılmış olup aynı zamanda ölüm karşısında geride kalanların acısını hafifletmekte, ayrıca, "O verdi, O aldı"; "O'ndan geldik, O'na döneceğiz" gerçeğini de ...
Tipik olarak taştan yapılırlar ve genellikle ölen kişinin adı, doğum tarihi ve ölüm tarihi yazılıdır.
Mezarın üzerine bırakılan taş, oranın ziyaret edildiğini ve gidenin unutulmadığını göstermek suretiyle müteveffayı onurlandırır. Taşları görenlerin ister istemez dikkati çekilecek ve belki yaklaşarak kendileri de ziyarette bulunacaktır.
Yeni defin yapılan yer için geçici mezar baş taşı yaptırabilirsiniz. Defin tarihi itibari ile 15 gün sonra mezar yeri tapusunu alabilirsiniz. 90 gün sonra da mezar inşaat ruhsatını çıkartabilirsiniz.
Mezar taşı seçerken hava şartlarına dayanıklı ve yeterince sert bir kayaç türü olmalıdır. Bu konuda müşterilerimize en çok granit mermer tercih ederiz. Oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olduğu için uzun süre kullanırsınız. Sert bir mermer olduğu için yağmur, kar ve rüzgar gibi iklim şartlarından etkileme olmaz.
Fatiha suresi de Kur'an'ın bir parçasıdır. Ölülere Kur'an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir. Mezar taşlarında ruhuna el-Fatiha yazılması, o mezarı ziyaret edenlerin Fatiha suresini okumalarına vesile olmak içindir.
Madde 67 - (1) Kocası ölen kadın yeniden evlenmedikçe ölen kocasının aile kütüğünde kalır ve kocasının soyadını taşımaya devam eder. Yazılı talebi halinde bekârlık hanesine dönerek bekârlık soyadını alıp kapanmış olan nüfus kaydı açılabilir.
Antalya Müftüsü Mahmut Yeleser, mezar taşlarında ölenin fotoğrafının, veya çeşitli amblemlerin konulmasının dinen doğru olmadığını söyledi. Yeleser, “Mezar taşına asılan ne fotoğrafın, ne de yapılan Cimbom ambleminin ölüye faydası vardır. Gidip, Fatiha okuyup hayır işlesinler” dedi.
“Taş üzerine âyet-i kerime, mübarek isimler, şiir, medhiye gibi şeyler, Fâtiha kelimesini yazmak, resmini koymak caiz değildir. Asırlardan beri yazılıyor ise de, kötü bir bidattir. Kötü âdetler, caiz olmayı göstermez. Mezar taşına, isim ve ölüm hicri senesi yazılabilir denildi.”
Sabah namazı vakti uyumak, dünya için çok üzüntü, dünya ile çok meşgul olmak, tuzlu et yemek, çok sıcak yiyip içmek, çok şaka yapmak, mezarlıkta gülmek, mezar taşlarını okumak, tuvalette abdest almak, çok cünüp durmak, ellerini elbisesine silmek, camiye sol ayakla girmek, avret yerine bakmak, çok aç durmak, hep tok ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri