Mezar yerleri satın almak isterseniz ilk olarak mezarlığın bağlı olduğu ilçede bulunan mezarlıklar müdürlüğüne gidilmelidir. Vefat eden kişinin yakını olarak eş, çocukları, annesi, babası ya da kardeşleri kimlikleri ile bu müdürlüğe giderek mezar yeri kullanım belgesi alır.
Cenaze yakını vatandaşlarımız, belediye tabipliğinden aldıkları 'Gömme İzin Belgesi' ile kendilerine en yakın olan Mezarlıklar Müdürlüğünün Cenaze İşleri Şefliklerine bizzat gelerek müracaat ederler. Yetkili birimlerce müsait olan mezarlıktan mezar yeri tahsisi yapılır.
(2) Mezarlık yeri seçimi için, il merkezindeki belediye ve köyler valiliğe, ilçeye bağlı belediye ve köyler ise bağlı oldukları kaymakamlığa müracaat ederler.
ÜCRETLİ HİZMETLER VE MEZARLIK YERİ BEDELLERİ
Tabutlu defin 480 liradan 740 liraya, briket lahit 1200 liradan 1850 liraya, yer bedeli hariç kabir nakli 2 bin 420 liradan 3 bin 730 liraya, tek katlı lahit mezar 3 bin liradan 4 bin 620 bin liraya, çift katlı lahit mezar 4 bin liradan 6 bin 170 liraya yükseltildi.
İstanbul'da 2024 yılının mezar yeri ücret tarifesi belirlendi. Mezarlık fiyatlarına ortalama yüzde 58 zam yapıldı. En ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu.
İlgili 39 soru bulundu
Mezar yeri ruhsatı ücreti: 300 TL. Mezar yeri tapusu ücreti: 1.000 TL.
Defnedilen kişinin kesinlikle yakını olmaması durumunda; 5 yıl içinde mezar tapusu devlet tarafından kontrol edilmektedir.
MADDE 8 – (1) Umumî mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde ise köy tüzel kişiliklerine aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez. (2) Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez.
Fakir ve Kimsesiz Olarak Defnedilen Cenazeler İçin Daha Sonra Mezar İnşaatı veya İl Sınırları İçerisinde Nakli Kubur Yapılmak İstendiğinde Mezar Yeri Ücreti Alınır.
Meclis üyelerinin oy birliği ile kabul edilen tarifeyle birlikte gasilhane, tahta tabut, cenaze tabut örtüsü, cenaze defin işlemleri ve İstanbul dışına nakil gibi hizmetler ücretsiz olarak devam edecek.
Mezar Taşı Neden 1 Yıl Sonra Yaptırılır? 3 ay süre geçmeden mezar yaptırmak kanunen yasaktır. Mezar taşının 1 yıl sonra yapılma nedeni mezarda çökme olmasını önlemek içindir. 1 Yıl süre geçmeden yapılan mezarlarda çökmeler meydana gelmektedir.
gömü yapılmaktadır. tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır.
Mezar inşaat ruhsatını çıkartmak için ilk olarak mezarın tapusunu (mezar yeri kullanma belgesi) satın almanız gereklidir.
Aile bireylerinin ölümü halinde üyelere, üyenin ölümü halinde aile bireylerine yapılan cenaze defin yardımıdır. 2024 Yılı için Üyenin ölümü halinde 14.600,00 TL. üyenin aile bireylerinin ölümü halinde 2.215,00 TL. ödenmektedir.
Karacaahmet, Nakkaştepe, Zincirlikuyu ve Aşiyan gibi birinci grupta yer alan mezarlıklardaki boş yerlerin ücreti yüzde 54,15 zam yapılarak 45 bin 260 liradan 69 bin 770 liraya yükseltildi.
Madde 27 – Ölülerin yıkattırılması, kefenlenmesi, mezarlığa kadar nakli ve gömülmesi Belediye Kanununun 15 inci maddesinin 5 inci fıkrası mucibince belediyeye aittir. Bu hususta lazımgelen tesisat belediyelerce vücude getirilecektir.
Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karşıyaka Mezarlığı'nda halen define açık olan ve yeni açılacak mezar alanlarında uygulanan 4 bin lira olan "eş yanı bloke mezar" yeri ücreti 4 bin 500 lira; 9 bin 500 lira olan "aile bloke mezar yeri" ücreti ise 20 bin lira oldu.
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.) Uhud şehitleri için böyle bir uygulama yapmıştır.
Mezarlık kullanım belgesi, defin tarihinden itibaren 15 gün ile 1 ay içinde; mezarlığın bulunduğu ildeki ilgili mezarlık işleri müdürlüğünden çıkartılabilmektedir. Gerekli tapu ücreti de, aynı mezar işleri müdürlüğüne ödenmekte ve makbuzu da buradan alınmaktadır.
Günümüzde bazı kimseler mezar yerlerini önceden satın alıyorlar. Bunun dinimizce bir sakıncası var mıdır? Mezar için yer satın almakta bir sakıncadan söz edilmemiştir. Hattâ özellikle ölüm olaylarında mezar yeri bulma zorluğu söz konusu olabilecek yerlerde bunun câiz olacağı açıktır.
İstanbul'da 2024 yılında mezarlık fiyatlarına ortalama yüzde 58 zam yapıldı. En ucuz boş mezar yeri bedeli 4 bin 470 TL, en pahalı boş mezar yeri ücreti ise 69 bin 770 TL oldu.
a – Ölüm Olayı Normal Nedenlerle Evde Meydana Gelmişse, Yapılacak İşlemler : Ölüye ait Nüfus kağıdı aslı,aslı yoksa nüfus kayıt örneği ile bağlı bulunulan İlçe Belediye Tabipliğine başvurularak “ Gömme İzin Belgesi” alınır. Bu belge ile Mezarlıklar Müdürlüğünün en yakın Cenaze İşleri Şefliklerine müracaat edilir.
Mezar Yeri Kullanma Belgesi: Müdürlükçe tahsisi edilen ebatları ve ihtiva ettiği bilgileri bu yönetmelikçe belirlenen mezar veya mezarların hak sahibini ispata yarayan belgedir.
MEZAR YERİ TAHSİS BELGESİ: Aile mezarlığı, hak sahibi olduğunu gösteren belgedir. MEZAR YERİ ONARIM BELGESİ: Mezar yeri tahsis belgesi sahibi olanların, mezarlarını inşa etmek için, hak sahiplerinin almak zorunda olduğu inşaat yapma ve onarım belgesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri