18 yaşını doldurmuş öğrenciler ise 25 yaşlarının ikmaline kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede harçsız öğrenci pasaportu alabiliyor.
Evet alabilir. Aşağıda yer alan kanun maddesini inceleyebilirsiniz: 492 sayılı Harçlar Kanununun “Harçtan Müstesna İşlemler” başlıklı 85 inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen (h) bendi ile “Tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış olanlara verilecek pasaportlar” hükmü getirilmiştir.
Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir? Harçsız pasaportu ilkokul, ortaokul, lise, lisans, ön lisans veya 25 yaşından gün almayıp yüksek lisans eğitimine devam eden tüm öğrenciler çıkartabilecektir. 18 yaşından küçük olan öğrencilerin pasaportlarının çıkartılması için velileri ile talep oluşturulmalıdır.
18 yaşından büyük öğrenciler 25 yaşlarına kadar ya da kalan öğrenim süreleri boyunca geçerli olacak sürede pasaport alabilir. Örneğin öğrenim sürenizi doldurmanıza 1 yıl kaldıysa ancak 1 yıllık pasaport alabilirsiniz.
Merhaba, artık diplomanızı gösterip bir şeyler yapabilirsiniz yani artık öğrenci olmadığınız için öğrenci belgesi de alamazsınız.
İlgili 22 soru bulundu
Bunun için T.C kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılır. Daha sonra arama kısmına "Öğrenci Belgesi Sorgulama" yazılır. Sonrasında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak iki farklı seçenek gelmektedir. Buradan ilgili kısmı seçerek öğrenci belgesine ulaşılır.
Karara göre liseden mezun olup üniversite sınavına girmiş ancak hiçbir bölüme yerleşememiş öğrenciler de kartlarının süresini vizeleme işlemiyle bir yıl uzatabilecek.
18 Yaşından Büyük Öğrencilerin Öğrenci Pasaportları Ne Kadar Geçerlidir? 18 yaşından 25 yaşına kadar eğitiminizin devam edeceği süre kadar öğrenci pasaportu çıkarabilirsiniz. 18 yaşındaysanız ve öğrenciliğiniz 6 yıl daha devam edeceği öğrenci belgenizle ispat edilmişse 6 yıllık pasaport çıkarmanız mümkün.
Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınması gerekir. Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alınabilir.
Pasaportunuz için belirlediğiniz geçerlilik süresi bittiğinde ise mevcut pasaportunuz için pasaport yenileme işlemi yapmanız gerekmektedir. Pasaportunuzu yine istediğiniz bir süre zarfı için güncelleyebilir ve yurt dışı seyahatlerinize devam edebilirsiniz.
2- Lise mezunları 657 sayılı Kanun uyarınca 3 dereceye yükselmeleri mümkün olmakla birlikte atandıkları unvan için 190 sayılı KHK belirlenen derecelerde önem arz etmektedir. 3-Lise mezunu 3'üncü derecede ihdas edilmiş bir unvanlı kadroya atanması halinde yeşil pasaport alması mümkündür.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı açık öğretim ve uzaktan öğretim kapsamında ön lisans, lisans, lisansüstü düzeyde eğitim görmekte olan 25 yaşını doldurmamış aktif öğrenci durumunda olanlar harçsız öğrenci pasaportu alabilir. Aynı şekilde aktif öğrenciliği devam eden açık lise öğrencileri de harçsız pasaport alabilirler.
25 yaş üzeri öğrenciler; eğer 25 yaşından büyükseniz ve üniversitelerin lisans ya da yüksek lisans gibi bölümlerinde iseniz yine harçsız öğrenci pasaportu almanız mümkün. Fakat normal şartlarda sadece 1 yıllık alabiliyorsunuz.
Çocuklar, öğrenimlerine devam ettikleri sürece 25 yaşına kadar pasaportlarını kullanabilirler. Öğrenimleri sona erince bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorundadır. Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor.
O yaşlarda görüntüleri çok hızlı değiştiği için en fazla 5 yıllık geçerlilikte pasaport veriliyor. Her iki ebeveyn ve çocuğun birlikte ilçe nüfus müdürlüğüne gitmesi gerekiyor. Okuldan veya e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alınması da gerekmekte.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Fiyatları
25 yaşın altında ve öğrenciyseniz harç ödemekten muafsınız. Ancak 108 TL olan "defter bedelini" ödemek zorundasınız.
Üniversiteden mezun olduktan sonra harçsız öğrenci pasaportu geçerli olur mu? Eğer öğrenci pasaportunuzu üniversiteden mezun olmadan önce çıkarttı iseniz, eğitim aldığınız kurumdan mezun olsanız dahi geçerliliğini pasaportunuzu bitiş tarihine kadar koruyacaktır.
34. Pasaportun Süresi Uzatılabilir mi? Pasaportlarda süre uzatımı yapılmamakta olup her başvuruda yeni pasaport düzenlenmektedir.
Harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunmak için illa Türkiye'deki herhangi bir öğretim kurumunda öğrenci olma şartı yok. Yurt dışında bulunan ve eğitimini sürdüren öğrenciler de başvuru yapabiliyor.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir. Bu tutarların toplamında ise 5444,75 ödemiş olacaksınız. 2022 yılında toplam 1703 TL ödenirken bu sayı 2023 yılının temmuz ayında yapılan güncelleme ile 5444,75 TL'ye ulaşmıştır.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 10 yıllık olan pasaport harç ücreti 3 bin 295 lira iken 4 bin 943 lira oldu. Pasaport ücreti için yıl içinde ikinci zam geldi. Harçlara yapılan yüzde 50'lik artışla 6 aylık pasaport 1034 lira, 3 yıllık pasaport 3507 liraya yükseldi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
18 yaşından büyük (kız-erkek) öğrenci için öğrenci belgesi (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar çocuklar ve reşitler Yeşil Hususi Pasaport alabiliyor.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
18'i doldurduysan ve liseden mezun olduysan üniversitede okumadan öğrenci kartı alamazsın.
Kimler öğrenci kartı alabilir? İşte merak edilen bütün soruların cevapları... Şehir içi ulaşım araçlarında indirimli geçiş hakkı sağlayan öğrenci akbilini Ön lisans okuyanlar için ilk kayıt olunan tarih itibari ile 4 yıl, lisans programı okuyanlar içinse 7 yıl indirimli kart kullanım hakkı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri