Obp her sene öğrenciye gelir. Sadece tercih yapıp kazanırsan eğer yerleşsen de yerleşmesen de kazandığın zaman yarısı kırılır bir sene böyle olur sonra yine tam gelir. Sen de aynı şekilde bu sene gir, olmazsa seneye yine tam olarak gelir puanın sıkıntı etme.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) tercih yaparken lise mezuniyet ortalaması (OBP) bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Ancak OBP'nin seçim yaparken bozulduğunu söylemek mümkün değildir. OBP, son puanın hesaplanmasında sadece bir ağırlık faktörü olarak kullanılır. Bir program seçmezseniz, OBP'niz etkilenmez.
2. kez mezuna kalırsan ve yeniden sınava girersen OBP katsayıları tekrar düşmez.
Tercih yapıp bir yere yerleşmediyseniz OBP puanınız düşmez.
İlgili 35 soru bulundu
Kırık OBP puan düzelmesi için bir yıl sınava girilmemesi ve o seneyi hazırlanarak geçirmek gerekmektedir. İkinci seçenek ise 2. sene kırık obp puanının çok üzerinde bir puan almak Kırık OBP puanını düzeltecektir.
Yine OBP, öğrencinin özel yetenek sınavı veya açıköğretim sınavı ile Yks'ye girmesi veya Yks'ye ikinci kez başvurması durumunda da yarıya düşürülür. Yurtdışında lise diploması alan, açıköğretim lisesinden mezun olan veya açıköğretim sınavıyla üniversiteye yerleşen bir öğrencinin OBP'si geçerli olmayacaktır.
İşte detaylar... TERCİH YAPTIM AMA YERLEŞEMEDİM, OKUL PUANIM DÜŞER Mİ? Tercih ettiğiniz bölümlerden herhangi birine yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ancak tercihlerinizden herhangi birine yerleşirseniz, okula kayıt yaptırmasanız dahi puanınız düşer.
OBP, aşağıdaki durumlarda geçerli değildir: Öğrenci, yurt dışından lise diploması alırsa. Öğrenci, açık öğretim lisesinden mezun olursa. Öğrenci, açık öğretim sınavıyla üniversiteye girerse.
Mezuna kalmak, öğrencinin daha özgür ve bireysel olmasına yardımcı olur. Çünkü öğrenci gününü kendi rutinine göre planlayabilir, isterse gece ders çalışabilir. Özellikle dershaneye gitmeden evden sınava hazırlanan öğrenciler, diğer rakiplerine kıyasla daha özgür olur.
Mezuna kalmak, lise son sınıfta üniversite sınavını kazanamayan öğrencilerin liseden mezun olduktan sonra tekrar TYT ve AYT sınavlarına hazırlanarak üniversiteye giriş yapmalarını sağlayan bir süreçtir.
Kilit sorulardan birini yanıtlamaya çalışacağım bu yazıda. “Acısıyla tatlısıyla tüm lezzetleriyle mezuna kalmak”. Öncelikle “Mezuna kalmak nedir?” biraz bunu açıklayalım: Mezuna kalmak demek, YKS'den istenilen puan ve sıralamanın alınamadığı, şansın bir sonraki sene kullanımı demektir.
Okul birinciliği kontenjanından yalnızca mezun olunan ilk yıl faydalanılabilir, gelecek yıl geçerli olmaz. Ayrıca yalnızca devlet üniversitelerinde olan bir kontenjan türüdür, vakıf üniversitelerinde böyle bir kontenjan bulunmamaktadır.
Eğitim & Kariyer konusunda 5,8b cevap paylaştı. Evet okul puanınız ne yazık ki düşüyor. Okul başarı puanı (OBP) bu anlamda bizlere ciddi katkı sağlıyor fakat önceki sınav sonrasında tercih yapıp bir yere yerleştiğiniz için bu sene bir yere girdiğinizde okul puanınızın yarısı kesiliyor.
Hiçbir şey yapmana gerek yok.
En İyi Cevap. Eğitim & Kariyer konusunda 5,8b cevap paylaştı. Merhaba, ortaöğretim başarı puanı yani kısaca obp, her yıl geçerli yani geçerlilik süresinin bitmesi gibi bir durum şu an için söz konusu değil. Hiç tercih yapmadıysanız mezun olduğunuz senenin hiçbir önemi yok.
Öğrencilerin diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.
Aynı şekilde, öğrenci 2023-YKS sonuçlarıyla yerleştirildikten sonra sınava tekrar girerse, diploma notu %50 oranında düşürülür. Ayrıca, bir öğrenci sınıfını tekrar ederse, okuldan uzaklaştırılırsa, okulu bırakırsa veya mezun olamazsa OBP'si iptal edilir.
Kırık OBP puan düzelmesi için bir yıl sınava girilmemesi ve o seneyi hazırlanarak geçirmek gerekmektedir. İkinci seçenek ise 2. sene kırık obp puanının çok üzerinde bir puan almak Kırık OBP puanını düzeltecektir.
Evet. 2023-YKS puanlarıyla bir yükseköğretim programına yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları yarıya düşürülür.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek.
Hiçbir programa yerleşemeyen öğrenciler için de kayıt dönemi bittikten sonra ek tercih dönemi başlayacak. Ancak uzmanların bazı uyarıları var. Herhangi bir bölüme yerleşen adaylar, ek tercih döneminden yararlanamayacak..
Öğrencilerin sınav puanı olmazsa ya da puanı yetersiz olursa yerel yerleştirmeyle yani adrese göre bir liseye yerleşebiliyor. Okul puanına göre öğrenciler adreslerine yakın okulları ya da komşu ilçelerden sınavsız öğrenci kabul eden okulları tercih edebiliyor.
Okul birincisi bir öğrenci normal şartlarda 60 tam OBP almaktadır. Bu bağlamda sınav sonucunda yarısı kadar puan kırılmaktadır. Bu durum sonucunda 30 puan kaybeder.
OBP puanı adayın üniversite kazandıktan sonraki sene tekrar üniversite sınavına girmesi durumunda OBP katsayısı yarı yarıya düşürülür. Fakat aday yetenek sınavı ile üniversite kazanıp kayıt yaptırmaz ise bu durumda OBP kırılmaz, yani OBP katsayısı yarıya düşürülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri