Gastroözofageal reflü Mide asidinin geri kaçması sonucu oluşan reflü, göğüste yanma ve ağrıya sebep olmaktadır. Reflü gibi sindirim sistemi sorunları nedeniyle gelişen göğüste ağrıyla birlikte yanma özellikle yemekten sonra uzanınca ortaya çıkar.
Gaz sıkışması az da olsa vücudun başka bölgelerinde ağrıya neden olabilir. Özellikle gaz sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkan durum bel, sırt, kasık ve göğüs ağrısına yol açabilir.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Sırta vuran mide ağrısı, kalp hastalığı veya pankreas iltihabı gibi ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Mide ağrısına, ateş, kusma, iştah kaybı, kilo kaybı veya nefes darlığı gibi belirtiler eşlik ediyorsa, tehlikeli olabilir.
Üst Karın Ağrısı: Mide kanseri genellikle mide veya mide girişi yakınlarında başlar, bu nedenle üst karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Sırt Ağrısı: Mide kanseri ilerledikçe, sırt bölgesinde ağrı hissedilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
İlk belirtileri ishal, gaz ve mide bulantısıdır. Ayrıca şişkinliğe eşlik edebilen kramplarda bazı bünyelerde bayılma, nefes darlığı, kanlı dışkı, ateş yükselmesi ve cilt renginin değişmesi gibi durumlar yaşanabilir. Mide kramplarının diğer nedenleri; Karaciğer, safra kesesi ve safra yolu hastalıkları
Gaz birikmesi nadir de olsa vücutta başka bölgelerde ağrıya da sebep olabilir. Bunların başında bel ağrısı gelir. Gaz birikmesi bel, kasık, göğüs ağrısına neden olabilir.
Kalp krizi
Kan pıhtısından kalp kasına giden kan akışının engellenmesi sonucu meydana gelen kalp krizine bağlı göğüs ağrısı genellikle 20 dakikadan uzun sürmektedir ve göğsün tam ortasında ağrı var hissi yaratır. Bununla birlikte baskı, yanma, ağırlık veya ağrı hissi ile de karşımıza çıkar.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Sinirsel gastrit belirtileri; mide ağrısı, mide yanması ve bulantı şeklinde karakterize olur. Sinirsel gastritte kişinin sağlık öyküsüyle alakalı bir sorun yoktur genellikle yaşadığı bir üzüntü, travma ya da stres gibi psikolojik tetikleyiciler sonrasında görülür.
En sık nedenleri, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), aşırı alkol tüketimi, stres, viral enfeksiyonlar veya mideye zarar veren diğer maddelerdir. Kronik gastrit ise uzun süreli bir durumdur ve mide iltihabı sürekli veya düzenli aralıklarla tekrarlar.
Mide mikrobu direkt kendisi rahatsızlıklara neden olmaz. Yarattığı etkiler sonucu ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Mide mikrobu almış biri ömür boyu hiçbir rahatsızlık çekmeden yaşayabilir. Hatta ülser oluşmuş olsa bile herhangi bir belirti yaşamayabilir.
Mide Mikrobu Belirtileri
HP'nin belirtileri midede ekşime, yanma, gaz ve şişkinliktir. Reflü ataklarını tetikleyebilir. Böylece alerjik astım benzeri belirtilere ses kısıklığına ve seste çatallaşmaya sebep olabilir. Toplumda en fazla şikayete sebep olan başka bir bulgusu da ağız kokusudur.
Mide ağrısı, karnın üst tarafında göğüsün hemen altında yani mide bölgesinde hissedilir. Hemen her yetişkin hayatı boyunca mide ağrısı sorunu yaşar. Mide ağrısı altında yatan bir sindirim sorunu problemi yoksa genellikle yeme alışkanlıkları nedeniyle yaşanır.
Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Peki Mide Ağrısından Ne Zaman Korkmalıyız? Mide ağrısı durumu süreklilik arzediyorsa, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa, mide ağrısı sırta vuruyorsa, mide ağrısı gece uykudan uyandırıyorsa, mide ağrısı ile birlikte belirgin zayıflamanız varsa bu durumda vakit geçirmeden doktora başvurmalısınız.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Mide ağrısı, kolit, gastrit, reflü, ülser, mide kanseri, hazımsızlık, safra taşı gibi hastalıkların habercisi olabilir. Şiddetli mide ağrısı 1-2 gün boyunca devam ederse mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır. Mide ağrısı ve ishal birlikte görüldüğünde ise gıda zehirlenmesi nedeni olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri