Kıymetli bitkisel yağların en yaygını olan zeytinyağı, genel olarak zeytinin kırılıp, yoğrulup, preslenmesi ile elde edilen ve ileri teknolojik işlemlerden geçirilmeden, doğal haliyle tüketilebilen bir yağdır ve Akdeniz ülkelerinde yaygın olmak kaydıyla dünyada önemli yağ kaynaklarından birisidir.
Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri sınıfına girmektedir. Oda ısısında sıvı halde olup Antioksidan içerir ve kolesterolü yükseltmez. Aksine, kolesterol kontrolü açısından faydalıdır. Tekli doymamış yağ asitleri en çok zeytinyağında (oleik asit) ve kolza tohumu yağında bulunur.
Zeytin meyvesinin yan ürünlerinden olan zeytinyağı, en çok tüketilen bitkisel yağ çeşitleri arasında yer almaktadır. Zeytinyağı, zeytin meyvesinin insan vücuduna sağladığı tüm faydaları barındırdığından diyetisyenler tarafından sıklıkla önerilen yağlar arasında yer almaktadır.
Çeşitleri ve Tüm Faydalarıyla Bitkisel Yağlar
Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.
Zeytinyağı, zeytin ağacının (Olea europaea) meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır.
İlgili 37 soru bulundu
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Tekli doymamış yağ asitleri kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin korunmasında da etkilidir. Bunların yanından zeytinyağı tokluk hissi vererek daha az yemek tüketimi sağlar.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Hayır , tereyağı bitkisel bir yağ değildir. Tereyağı hayvansal bir yağdır.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Zeytinyağı, kalp dostu bir yağ olarak bilinirken ayçiçek yağı kalp ve damar hastalıklarına neden olan bir yağ çeşididir. Tereyağı hayvansal gıdalardan elde edilmesi ile daha ağır besin değerleri içerir. Zeytinyağı bitkisel içerikli olduğu için daha hafif ve hazmı kolaydır.
Özellikle sabahları, aç karna zeytinyağı içmek mideyi rahatlatır. Mide yanması ve gaz gibi problemleri ortadan kaldırır. Mide asidini dengeler. Ülser ve reflü gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Anahtar fark: Ayçiçeği ve Zeytinyağları en çok bilinen bitkisel yemeklik yağ türleridir. En büyük fark kökenlerinde yatmaktadır; yani ezilmiş ayçiçeği tohumlarından ayçiçeği yağı elde edilirken ezilmiş zeytinlerden zeytinyağı elde edilir.
Bu Kelimenin doğru şekilde yazılış hali 'zeytinyağı' olarak öne çıkar.
Ayçiçek yağı ayçiçeği bitkisinin çekirdeklerinden diğer bir deyişle tohumlarından elde edilen açık sarı renkli ve hafif tadı olan bitkisel bir yağdır. Yapısında bol miktarda doymamış yağ asitlerini barındırır ve genel itibarıyla besin amaçlı kullanılır.
Tereyağı; temelde süt kaymağı olarak adlandırdığımız tabakanın çırpılıp, yoğunlaşması sonucunda elde edilir. Sütten elde edildiği için hayvansal bir gıdadır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Kalp krizini önlüyor, kanı sulandırıyor, şekeri düşürüyor, eklem ağrılarını gideriyor. Zeytinyağını vücudumuzun ağrıyan her yerine sürebilirsiniz. Zeytinyağını her sabah bir kahve fincanı içmelisiniz” diye konuştu.
Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir. Buna ek olarak, anti-inflamatuar özelliği ile iltihabi reaksiyonu önleyerek makat çatlağının neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Zeytinyağının, kolesterol düzenleyici etkisi ile kalp hastalıkları riskini azalttığını dile getiren Karatay, "Zeytinyağı, damar tıkanıklıklarını önlemede yardımcı olur, tansiyonun kontrol altında tutulmasında önemli rol üstlenir, ayrıca kanseri önleyici maddeler içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri