Karbonatlı su içerek asidin geri akışını engellemek. Zencefil yemek veya zencefil çayı içmek. Seyreltilmiş elma sirkesi tüketerek midedeki asit seviyesini azaltmak. Meyan kökü takviyesi almak midede ki yanma ve ekşimeyi hafifletir.
Mide asidini dengeler
Bikarbonatın sindirim sistemi üzerine olumlu etkileri yıllardır bilinmektedir. Bu tip maden sularının, bikarbonatın bazik etkisinden dolayı asit fazlalığı ile seyreden mide hastalıklarında mide asidini dengeleyici, şeker hastalığında şeker metabolizmasını düzenleyici görevleri görülmüştür.
Reflü neden olur? Baharatlı yiyecekler, asitli meyveler, sigara, kızartılmış besinler, alkol, kafein, nane ve hamilelik reflüye neden olur. Gastroözefageal reflü nedenlerinin kökeninde yemek borusunun uzun bir süre, fazla miktarda mide asidik içeriği ile teması yatmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Yapılan bilimsel çalışmalarda maden suyu tüketiminin. reflü ve hazımsızlığın azalttığı yaşam kalitesini artırdığı görülmüştür.
Yoğurt, mide bulantısı semptomlarını hafifletmek için sağlıklı bir seçenektir. Yoğurt, mide duvarını kaplayarak mide asidini nötralize edebilir ve sindirim sistemini düzenleyebilir.
Kızarmış ekmek: Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.
Mide asidinin salgılanmasının yavaşlatılması için ilaçlar önerilebilir. Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol ve pantoprazol içeren ilaçlar bu ilaçlar arasındadır. Ayrıca mide asidini nötralize eden antasitler de tedavi için kullanılan ilaçlar arasındadır.
Mide ekşimesi, mide yanması gibi durumlarda size iyi gelebilecek en iyi tercihlerden biridir. Asit oranı yüksek domates, soğan veya tuz gibi malzemeler eklemekten kaçınmanız yeterli.
Her yemekten önce mümkünse, 1 ya da 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketilebilir. Zira fermente elma sirkesi mide yanmasını giderip, azalan mide enzimini yerine koymaktadır. Ayrıca elma sirkesi doğal bir dezenfektan olduğu için besinlerle alınan bakterileri de yok edebilmektedir.
Reflü belirtileri genellikle yemeklerden yarım saat sonra ve geceleri ortaya çıkar. Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
PAPATYA ÇAYI
Ancak uyku problemini çözüme kavuşturduğu gibi, mideye de oldukça iyi gelen bir çaydır. Özellikle mide asidinin fazla arttığı dönemlerde papatya çayı içilmesi gerekmektedir. Papatya çayı bu asidi azaltarak mide yanması ve ekşimesi gibi problemleri çözer.
Mide yanması için evde uygulanabilecek birçok doğal tedavi bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi özetlenebilir: Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir.
Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadır. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgısını artırır. Bu nedenle mide ağrısı, ekşimesi, yanması gibi sorunlarda bu yöntemlere başvurmak yerine bir gastorenteoroloji uzmanına gidilmelidir.
Yağsız etler, tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve sağlıklı yağlar reflü diyetinin temelini oluşturur. Bu yiyecekler, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasını önleyebilmekte ve sindirim sistemi sağlığına yardımcı olabilmektedir.
Özellikle ekinezya, ıhlamur, nane çayı, yeşil çay ve papatya çayı boğaz yanmasına iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir. Benzer mekanizmayla, dondurma gibi soğuk gıdaların tüketilmesi, ödemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soğuk gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmemesi gerekir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
✓ Uyumadan önce yenen elma, sindirimi düzenler, mideyi rahatlatır ve rahat uyumanızı sağlar. ✓ Biraz ekşi olan yeşil elma, midedeki bulantıyı alır ve midede asit dengesini düzenler. ✓ Gastrite bağlı olan mide yanmasını hafifletir.
Ağır yemekler ve karbonhidratlı besinler tükettikten yarım saat sonra içilecek maden suyu oluşacak mide yanmasının önüne geçer.
Bal: Birçok rahatsızlığa şifa olan bal, mide ağrısına ve mide yanmasına da iyi gelir. Özellikle aniden başlayan mide ağrıları için bir tatlı kaşığı bal tüketerek rahatlayabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek bağırsaklarınızın çalışmasına da yardımcı olabilirsiniz.
Çay her ne kadar bağırsak sağlığına faydalı olsa da, özellikle aç karnına tüketilmesi bazı insanlarda bulantıya ve mide yanmasına neden olabilmektedir.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri