Mide balonu bir diğer adıyla gastric balloon tedavisi ile asıl amaç kişinin tek öğünde yediği besin miktarını azaltmak ve kısa sürede, uzun süreli bir tokluk hissi sağlamaktır. Mide balonları mideye yerleştirilen, belirli bir süre midede kalabilen silikondan yapılan cihazlardır.
Mide balonu ile sağlanan ortalama kilo kaybı genellikle ayda 2 ila 4 kilogram arasında değişir. Ancak, bu rakamlar sadece bir rehberdir ve bireysel sonuçlar bu aralığın dışında da olabilir. Uygulamanın ilk birkaç ayında daha hızlı kilo kaybı görülebilir, çünkü vücut yeni mide hacmine uyum sağlamaktadır.
Mide Balonu Riski Var mı? Mide balonu riskleri oldukça düşüktür. Endoskopik her işlemde olduğu gibi midenizi tahriş etme, kanama, delinme gibi riskler mevcuttur. Fakat bu riskler oldukça düşüktür.
Midenin bir kısmı balonla dolduğundan hasta daha az yemek yiyerek zayıflar. Endoskopik mide balonları 6 ay midede kalır.
Öncesinde balon etrafına yapışan gıda artıklarını temizlemek için 3 gün süreyle sıvı diyetine başlanır. İşlem günü endoskopi ile mideye gönderilen bir aparatla balonun içindeki sıvı boşaltılır, sonra özel bir tutucuyla balon yakalanarak mide dışına alınır. İşlem 15-20 dakika kadar sürer.
İlgili 36 soru bulundu
Mide Balonu Kaç Kiloda Takılır? Bu işlem için bir kilo sınırlaması yoktur. Zira önemli olan Vücut Kitle İndeksidir. Mide balonu, VKİ değeri 25'in üzerinde olan bireylere ve 30'un üzerinde olan obezite hastalarına takılır.
Mide Balonu Sonrasında Yasak Olan Gıdalar
Mide balonuna has yasak olan bir şey yoktur. Bu noktada yiyeceğiniz ve içeceğiniz şeylerin mide balonuna zarar vermesinin söz konusu olmadığını da belirtmek isterim. Kızartmalar – Yiyecekleri kızartmak yerine haşlamak ya da buharda pişirmek daha sağlıklıdır.
Mide balonu devlet tarafından karşılanan ameliyatlardan bir tanesidir. Ancak ameliyatı devlet tarafından karşılanması için bazı şartlar bulunmaktadır. İlk olarak mide balonu uygulaması, devlet hastanesinde gerçekleştirilmelidir.
Hayır, mide balonu özel sigortalar veya devlet tarafından karşılanmaz. Ancak belli şartlar dâhilinde cerrahi mide küçültme ameliyatları ise SGK tarafından karşılanmaktadır.
Evet, mide balonu obezite tedavisinde etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Mide balonu, kişinin iştahını azaltarak daha az kalori almasını sağlar ve tokluk hissini artırır. Bu sayede kilo verme sürecini destekler.
Hamilelere, uzun süreli kortizon kullananlara, kanser tedavisi görenlere veya yakın zamanda kanser tedavisi görmüş olanlara mide balonu uygulanmaz.
Mide balonu uygulaması sonrasında kayıtlara geçmiş birkaç ölüm vakası vardır ancak bu vakalarda ölüme sebebiyet veren unsurun balon olmadığı, uygulama sonrası yapılan hatalı müdahaleler sonucunda ortaya çıktığı bilinmektedir. Hastanın şikayetleri yoğun olduğunda ve uzun sürdüğünde balon çıkarılmalıdır.
Elipse Yutulabilir Mide Balonu Kimlere Uygun Değildir? Elipse yutulabilir Mide Balonu; geçirilmiş mide cerrahisi, mide ülseri olan kişilere uygun değildir.
Amerikan Diyet Akademisi'nin (eatright.org'un) önerisi; aylık hedef olarak mevcut kilonun %5'ini belirlenmesidir. Örneğin 80 kilo bir birey 1 ayda 4 kilo, haftada 1 kilo vermesi sağlıklı olarak kabul edilirken, 50 kilo olan bir bireyin ayda 2,5 kilo haftada ortalama 500 gr vermesi sağlıklı olarak kabul edilir.
Mide Balonu ile Kilo Vermek
Dolayısıyla "Mide balonu ile ne kadar kilo verilir?" sorusunun cevabı da hastadan hastaya değişmektedir. Ancak bu tedaviye uygun kişilerin V.K.İ aralığı belli olduğundan, ortalama 15-20 KG kilo kaybı gözlemlendiğini söyleyebiliriz.
1 ayda 20 kilo verme gibi sağlıklı olmayan hedefler koymak yerine, ay ay düzenli kilolar vermek sağlığınız açısından daha olumlu olacağı gibi, aynı zamanda da daha fit, formda ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenize yardımcı olur. 20 kilo vermek istiyorsanız bunun için 6 aylık bir süreç gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı 2024 (Mide Küçültme - Obezite Ameliyatı) ameliyatın yapıldığı şehir, hastane ve uygulanacak tedaviye göre ₺40.000 – ₺120.000 Türk Lirası arasında değişebilmektedir. Obezite cerrahisi, estetik kaygılarla da tercih edildiğinden dolayı talebin yoğun olmasına sebebiyet vermiştir.
Mide balonu çıkarıldıktan sonra kilo almak mümkündür. Balonu çıkardıktan sonra kişinin midesi eski haline döneceğinden acıkma hissi eski haline olacaktır. Kişi bu acıkma hissini diyetine uyarak durdurabilir.
Endoskopik bir tüp yoluyla midenizde şişirilen mide balonu, midenin kapasitesini azaltacağı için “erken doygunluk” sağlayacaktır. Bu süre içerisinde de buna alışmaya çalışmalı ve az yemeye özen göstermelisiniz. Mide balonunun takılmasından hemen sonra ise mideniz 3 gün boyunca balona alışmaya çalışacaktır.
Özellikle aşırı kilolu yani “morbid obez” grubunda yer alan kişilere uygulanabilen ameliyatın fiyatı; doktora, hastaneye, sigorta ve ek indirimlere tabi olarak farklılık gösterir. Genel olarak tüp mide ameliyatı fiyatları için taban 30.000-35.000 iken, tavan fiyat 120.000+ olarak belirlenir.
Mide balonu uygulamasının hemen sonrasında bazı anlık yan etkilerle karşılaşabilirsiniz. Bu etkiler arasında bulantı, kusma ve mide krampları bulunmaktadır. Bu tip reaksiyonlar, vücudunuzun mide balonuna uyum sağlamaya çalıştığı doğal bir tepki olarak ortaya çıkar.
Mide balonu hastada maksimum 6 ay süre ile kalmaktadır. 6 aydan uzun kalması ise hem hasta için hem de mide fonksiyonları için zararlı olabilmektedir.
Her zayıflama sürecinde olduğu gibi mide balonu işlemi için de su tüketimi önemlidir. Gün içinde bolca su içmeniz tavsiye edilir. Yağlı, gazlı ve yoğun şekerli gıdalar mide balonu işleminden sonra beslenme düzeninden çıkarılmalıdır. Yemekleri hazırlarken kızartma işleminden uzak kalınmalıdır.
Bazı hastalar bir hafta 10 gün içerisinde hafif bir tempoyla rutin hayatlarına dönüş yapabilmektedir. Bazı hastalar için bu süreç bir ay kadar zaman alabilmektedir. Bu nedenle hastaların cinsel bir ilişki için en az bir hafta 10 gün beklemeleri önerilmektedir.
Mide Balonu Sonrası İlaç Kullanımı
Mide balonu ilaç kullanımı açısından bir sorun teşkil etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri