Akrostiş şiir; şiirlerde yer alan her mısradaki ilk harfin, yukarıdan aşağı doğru okunması ile isim çıkmasına denir. Bunun yanı sıra yazması zor olan bir şiir çeşididir. Bunun nedeni ise; her dizenin başında bulunan harfin kullanılması zorunluluğu olması olarak belirtilmektedir.
Akrostiş' ya da Türkçe söylemiyle ilkleme, bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığında anlamlı bir sözcük meydana getirmesidir. Divan edebiyatında akrostişe muvaşşah ya da istihrac denir. Eski Yunan ve Latin dillerinde "akro-" ön eki "uç taraf" veya "sivri taraf" anlamına gelir.
Akrostiş Kelimesinin TKD'ya Göre Doğru Yazılışı Nedir? Akrostiş kelimesi TDK'ya göre de okunduğu gibi yazılmaktadır. Hecelere ayrılması ile bu sözcük doğru yazım sağlamaktadır. 8 harf ve üç hecenin birleşimi ile yazılan bu kelime Türkçe asıllı bir sözcüktür.
Akrostiş, dizelerin baş harflerinin belli bir düzen içinde sıralanarak anlamlı bir kelime veya kelime grubu oluşturulduğu şiir türüdür.
Akrostiş şiir türü oldukça sevilen ve pek çok kişi tarafından merak edilen bir şiir türüdür. Şiirlerde ve edebi metinlerde sıklıkla karşılaşılmaz. Akrostiş Nedir? Şiirlerde bulunan her mısranın ilk harfi yukarıdan aşağıya doğru okununca bir isim çıkıyor ise buna akrostiş şiir denir.
İlgili 22 soru bulundu
Akrostiş, yazılan bir şiirde dizelerin ilk harflerinin yukarıdan aşağıya doğru sıralandığı zaman anlamlı bir sözcük meydana getirmesine denir. Divan edebiyatında akrostişe istihrac ya da muvaşşah adı verilir. Eski Latin ve Yunan edebiyatında akrostiş ise, “üç dize” anlamına gelir.
Akrostiş tekniği, hafızaya alınmak istenen cümlelerin ilk harflerini kullanarak anlamlı veya kafiyeli, hafızada daha kalıcı olan başka bir kelime veya cümle oluşturma işidir.
Şair ya da ozan, şiir yazan veya söyleyen kimsedir.
Türkçede karşılık olarak koşuk, yır, özün gibi sözcükler önerilmişse de hiçbiri yaygınlık kazanamamıştır. Günümüzde koşuk, nazım karşılığı olarak kullanılmakta ise de nazım ve şiiri birbirine karıştırmamak gerekir. Birincisi yalnızca bir anlatım yoludur.
Fransızca acrostiche “bir şiirin mısralarının ilk harfleriyle yapılan söz oyunu” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen akrostiχés ακροστιχές sözcüğünden alıntıdır.
Dizelerdeki ilk harfler yukarıdan aşağıya doğru okunduğunda anlamlı bir sözcük veya sözcük öbeği oluşturuyor ise bu şiire akrostiş şiir denmektedir.
Şiirde yer alan ahenk unsurları; ölçü (aruz, hece), kafiye, redif, aliterasyon, asonans ve kelime tekrarları olarak bilinmektedir. Ayrıca şiirde ahengi sağlamak için şairin duyguları ve yeteneği de oldukça önemlidir.
3. Sınıf Şiir Bilgisi Konu Anlatımı
Şiirler, kısa ve öz metinlerdir ve genellikle dize veya mısralardan oluşurlar. Bu dize veya mısralar, özel bir ritim ve ses uyumuyla bir araya getirilir. Ayrıca okuyucuya duygusal bir deneyim yaşatmak için kullanılır.
İlk şiirler yazılı olmayıp doğaçlama olarak ümmi ozanlar tarafından söylendiğinden çoğu geçmişin karanlıklarında erimiş, fakat Zent Avesta gibi bir kısmı çok az değişikliğe uğrayarak günümüze değin gelebilmiştir. Hemen hemen bütün ilkçağ uygarlıklarında şiire rastlanmaktadır.
Dize veya mısra, manzum yazıların (şiir) her bir satırına verilen isimdir. Genelde belli bir vezne (ölçü) göre düzenlenir; fakat ölçüsü olmak zorunda değildir. Bütün şiirler mısralar halinde düzenlenir. Bu yönüyle en küçük nazım birimidir denilebilir.
Duyguların düşüncelerin özlem ve hayallerin farklı bir şekilde sözcüklerle anlatılması, kelimelere farklı anlamlar, yüklenmesi simgeler, semboller, söz sanatları, ritim ve uyumdan yararlanarak ortaya konulan yazın türüne şiir denir.
Şiir kitabınızda en azından 40 şiir bulunması faydalı olacaktır. Bazı şiirleriniz çok başarılı, bazıları ortalama, bazıları vasatın altında olabilir. Hiçbir şair tek bir şiiri ile değerlendirilmemelidir.
Akrostiş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,edebiyat Her dizenin ilk harfi yukarıdan aşağıya doğru okunduğunda ortaya bir söz çıkacak bir biçimde düzenlenmiş manzume, muvaşşah, tevşih.
Ana duygu, bir düşünceden çok duyguyu dile getirmek, okuyucu ya da dinleyiciye duyurmak, onların benliğinde yaşatmak amaçlı yazı ya da konuşmaların öne çıkarmak istediği asıl duygudur.
Şiirlerin her bir satırına verilen isimdir. Belirli bir ölçüsü olabilir ölçüsü olmak zorunda değildir. Bir ölçüsü olmayan yapıtlar da mevcuttur. En küçük nazım birimidir.
Unsur; öğe, ilke, uknum, eleman. 2. unsur; (arapça). - öğe, ilke, eleman. -erkek ve kadın adı olarak kullanılır. 3. unsur; kimyevî maddeden her biri. mürekkeb cisimlerde bulunan basit maddelerin her birisi.
Şiirin sadece ilk dizesini(satır-mısra) yüksek sesle okuyun. Ardından aynı dizeyi yüksek sesle kağıda bakmadan söyleyin. Kağıda bakmadan ilk dizeyi söyledikten sonra, kontrol amacıyla kağıda bakın ve dizeyi tam olarak doğru seslendirdiğinizden emin olun. Eğer hata yaptıysanız aynı işlemi tekrarlayın.
Konularına göre şiir türleri; lirik, epik, pastoral, didaktik ve satirik olmak üzere 5 farklı türe ayrılmaktadır.
Türk edebiyatında oldukça önemli bir yere sahip olan şiir çeşitleri vardır. Edebiyat şiir türleri 6'ya ayrılmaktadır. Konularına göre şiir türleri; Lirik, epik, didaktik, pastoral, satirik ve dramatik şiirlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri