Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Mide bulantısını hafifletmek için nane çayı, zencefil çayı veya limonlu su gibi doğal içecekler denenebilir. Ayrıca, tuzlu krakerler veya ekmek gibi hafif atıştırmalıklar da midenin sakinleşmesine yardımcı olabilir. Ancak, ciddi mide sorunları durumunda mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Soda. Soda, mide asidini nötralize edebilir ve mide bulantısını hafifletebilir. Ancak fazla miktarda tüketmek mide asidini artırabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Bağırsakları rahatlattığı için; sodalı ayran karışımı birçok kişi tarafından yemeklerle tercih edilmektedir. Mide bulantısı için ayrı ayrı tuzlu ayran ve maden suyunun iyi geldiğini biliriz. Sodalı ayran mide bulantısı için de yatıştırıcı etki gösterebilmektedir.
5) Türk Kahvesi
Çünkü Türk kahvesi kusma hissini ortadan kaldıran mucize bir içecektir. Özellikle alkol sonrası kusmaya ne iyi gelir diye düşünenler için faydalı olan Türk kahvesi sizi kısa sürede iyi hissettirecektir.
Kimi besinlerde antiasitler bolca bulunur; muz, kök sebzeler (kereviz, enginar, yer elması), yulaf ezmesi, limon, zencefil, maydanoz, papatya ve rezene çayları midenin rahatlamasına yardımcı olur. Antasitler sayesinde mide asidinde azalma meydana geldiği için mide bulantısı sorunu da azalır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Sindirimi Kolaylaştırır
Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, ishal, taşıt tutması, aşırı yağlı ve ağır besinlerin tüketilmesi, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, mide bulantısı sıklıkla kusmanın da eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Zencefil, mide bulantısını geçirmede etkili olabilir.
Gece oluşan mide bulantısı tek başına birçok farklı nedene bağlı olabilir. Yemek yedikten sonra hemen yatmak, stres, anksiyete, uyku apnesi, gastroözofageal reflü, mide ülseri veya safra kesesi hastalığı gibi durumlar, gece oluşan mide bulantısına neden olabilir.
Çorba, mide bulantısını hafifletmek için harika bir seçenektir. Özellikle tavuk suyu çorbası, mide duvarını kaplayarak mide asidini nötralize edebilir ve sindirim sistemini düzenleyebilir. Elma, lifli bir meyve olduğu için mide bulantısına iyi gelen bir seçenektir.
Mide bulantısı kendiliğinden geçebilir. Ama bazı durumlarda kronik hale gelebilir.
Gebelikte mide bulantısı, hamileliğin 14. haftasına kadar devam eder.
Su içtikten sonra yaşanan mide bulantısının birçok olası sebebi olabilir. Temel neden genellikle dolu bir mide olsa da, bakteriyel kontaminasyon, kimyasal maddeler, ağır metaller ve hatta ilaçlar da dahil olabilir. Özellikle hassas gruplar için, suyun kaynağı ve kalitesi hayati önem taşır.
Midede Doluluk Hissi: Gaz sıkışması nedeniyle midede doluluk hissi ortaya çıkabilir. Kişi kendini tok veya ağırlık hissiyle tarif edebilir. Hazımsızlık: Gaz birikimi, sindirim sürecini etkileyebilir ve sindirim sorunlarına yol açabilir. Hazımsızlık, mide ekşimesi, asit reflü, bulantı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Kustuktan sonra mideyi yatıştırmak için hafif ve kolay sindirilen yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz pirinç, haşlanmış tavuk, yoğurt, muz, elma püresi veya ekmek gibi yiyecekler sindirimi kolaylaştırabilir. Ayrıca, yavaşça yemek yemek ve baharatlı, yağlı veya ağır yiyeceklerden kaçınmak da yardımcı olabilir.
Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz. Midenizi yormadan, yavaş yavaş ve küçük yudumlarda zamana bölebilirsiniz.
Bir öğünden kısa bir süre sonra ortaya çıkan bulantı veya kusmaya gıda zehirlenmesi, gastrit, yani mide zarının iltihabı veya ülser neden olabilir. Eğer, bulantı yemekten bir ila sekiz saat sonra ortaya çıkıyorsa ayrıca gıda zehirlenmesine de işaret edebilir.
Kusmaya karşı önlem almak için bir bardak elma suyu içine bir çay kaşığı kadar zencefil ekleyin ve bir iki küp buz ile bu içeceği tüketin. Midenizin rahatladığını ve bulantı hissinin kaybolduğunu görebilirsiniz. Zencefil İbrahim Saraçoğlu'nun kusma için tavsiye ettiği bir bitkidir.
Herhangi başka bir mide rahatsızlığınız yoksa (reflü,ülser,gastrit) limon suyu ile karıştırılan bir tatlı kaşığı Türk kahvesini sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa tüketmek hem bulantınızı hem de ishalinizi durdurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri