Mide üşütmesi, soğuk hava, soğuk içecek veya yiyecek tüketimi sonucu mide bölgesinin rahatsızlanması ve sıkça karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı ve hazımsızlık gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Mide üşütmesine iyi gelmek için bazı ev ilaçları ve önlemler etkili olabilir.
Sıcaklık sinyalleri, vücudunuzun güvenli bir çekirdek sıcaklığını korumasına yardımcı olmak için sinir sistemine iletilir. Eğer soğuk ortam varsa, reseptörler bunu algılar ve organizmada bazı belirtilerin oluşmasına neden olur. Kış aylarında soğuk hava nedeniyle mide bulantısı beklenir.
Mide üşütmesinde yaygın olarak yaşanan ishal ve kusma vücudun sıvı kaybetmesine neden olur. Su vücut için hayati önem taşır, o nedenle ishal ve kusma kaynaklı vücuttan atılan suyu geri alabilmek için bol bol su tüketilmelidir. Ayrıca buz emmekte yine mide üşütmesine iyi gelecektir.
Derin nefes alıp-vermek, tuzlu kraker gibi hafif ve kokusuz gıdalar, zencefil, papatya ve nane-limon çayı içmek yanı sıra nane veya limon koklamak, bol miktarda su içmek ve buz emmek mide bulantısını kontrol etmeye yardım edebileceği için bulantıya iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Üşütme burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırmaya neden olur. Ayrıca boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı veya hafif ateş gibi semptomlarda görülebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Mide ağrısı ve midede kramp hissi,Mide bulantısı ve kusma, Kas ve vücut ağrısı, Baş ağrısı.
Kusturmayan mide bulantısı, birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yemek sonrası mide bulantısı, sindirim sistemi problemleri, gıda intoleransları, mide ülseri veya bazı ilaçların yan etkisi gibi birçok nedenle ilişkilendirilebilir. Ayrıca stres, endişe veya duygusal faktörler de mide bulantısına yol açabilir.
Hafif vakalarda, mide üşütmesi genellikle 1-3 gün içinde kendiliğinden geçer veya basit ev tedavisi ile iyileştirilir.
Genellikle mide gribi ya da mide üşütmesi olarak bilinen viral gastroenterit, virüslerden kaynaklanan bulaşıcı bir bağırsak enfeksiyonudur. Mide gribi çeşitli virüslerden kaynaklanır ve genellikle enfekte bir kişiyle temas ettikten veya kontamine yiyecek veya su tükettikten sonra gelişir.
Kusma isteği ortaya çıktığında veya kusma sonrasında özellikle bol içerek vücuttaki sıvı kaybını telafi etmek, tuzlu kraker, ekmek, elma ve patates püresi gibi az tuzlu ve hafif yiyecekler, zencefil, rezene ve nane çayı gibi mide kaslarını gevşetmeye yardım eden bitki çayları tüketmek daha iyi hissettirecektir.
Bilinenin aksine mide üşütmesi, karın bölgesinin soğuğa maruz kalmasından veya soğuk şeyler tüketmekten dolayı ortaya çıkmaz. Peki, mide üşütmesi nasıl olur? Virüs, bakteri ve parazitlerin bağırsaklara bulaşması asıl sebebidir.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Kustuktan sonra ne yenir ne içilir sorusunun ilk cevabı şüphesiz su. Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz.
Yürüyüş ya da yoga gibi fiziksel aktivite ve egzersizler yapmak, karın bölgesine sıcak kompres ve masaj uygulamak, zencefil, rezene ve nane gibi gaz atmayı kolaylaştıran bitki çayları içmek ve derin nefes alıp vermek gaz sıkışmasını geçirebilir.
Mide üşütmesi, bulaşıcı olabilir ve kişiden kişiye temas veya kontamine su ve gıdalar aracılığıyla yayılabilir. Hastalık genellikle kendiliğinden iyileşen hafif vakalardan, ciddi su kaybı ve komplikasyonlara kadar farklı şiddetlerde seyredebilir. Tedavi genellikle semptomatik ve bol sıvı alımını içerir.
Gece oluşan mide bulantısı tek başına birçok farklı nedene bağlı olabilir. Yemek yedikten sonra hemen yatmak, stres, anksiyete, uyku apnesi, gastroözofageal reflü, mide ülseri veya safra kesesi hastalığı gibi durumlar, gece oluşan mide bulantısına neden olabilir.
Mide bulantısı, gıda zehirlenmesi, ishal, taşıt tutması, aşırı yağlı ve ağır besinlerin tüketilmesi, gastrit ve reflü gibi mide hastalıkları nedeniyle ortaya çıkabilir. Ayrıca, mide bulantısı sıklıkla kusmanın da eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Zencefil, mide bulantısını geçirmede etkili olabilir.
Psikolojik kökenli mide bulantısının belirtileri bulantı, kusma, ishal, uykusuzluk, sıkıntı hali, hissizlik, hayattan tat alamamadır. Psikolojik kökenli mide bulantısı hastalığı olan kişiler genellikle farklı alanlardaki uzmanlara giderek şikâyetlerinden kurtulmaya çalışırlar.
Mide bulantısı ve kusamama durumu, vücudun susuz kaldığı dönemlerde yaşanmaktadır. Limonlu su tüketerek, mide bulantısı hissini ortadan kaldırabilirsiniz. Bu gibi durumlarda limon dilimi eklenmiş suyu tüketmenizi öneriyoruz.
Psikolojik mide bulantısı; görünürde fiziksel bir sebep olmaksızın, stres gibi farklı tetikleyiciler ile ortaya çıkan bulantı durumu olarak tanımlanabilir. Zaten midenin vücudun en hassas yapıya sahip organlarından biri olduğu bilinen bir gerçek.
Mide Üşütmesi (Gastroenterit) Nedir? Gastroenterit, bağırsakların iltihaplanmasıdır. Sadece grip ile sınırlı olmasa da insanlar bunu genellikle "mide üşütmesi" olarak adlandırır. Çoğu insan mide ağrısından şikayet etse de gastroenterit ince bağırsakları ve kalın bağırsağı da tutabilir.
Mide üşütmesi, sindirim sisteminin mide ve bağırsaklar bölgesini etkileyen, genellikle viral kaynaklı bir enfeksiyondur. Mide gribi olarak da bilinen bu enfeksiyon, tıpta adı viral gastroenterit olarak bilinir. Bu enfeksiyon, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal gibi sindirim sistemi semptomlarına neden olabilir.
Havasız ve ağır kokulu bir ortamda ortaya çıkan mide bulantısı için temiz havaya çıkmak ve derin nefes almak; nefes egzersizleri yapmak. Bulantı başladığında tuzlu kraker yemek. Bir süre uzanarak dinlenmek. Limon, nane ve elma gibi ferahlatıcı besinler tüketmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri