MİDE İLTİHAPLANMASINA NE İYİ GELİR? Mide iltihaplanmasına iyi gelen besinler arasında yoğurt, çilek, nane, yeşil yapraklı sebzeler, zencefil, karambol tohumu, papatya ve az protein içeren besinler tüketilmelidir. Bu besinler mide için en sağlıklı ve asit oranı düşük besinler arasına girmektedir.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Omeprazol, lansoprazol, rabeprazol, esomeprazol, dexlansoprazol ve pantoprazol gibi ilaçlar bu gruba dahildir. - Antibiyotikler: Hekim, sindirim sistemindeki helikobakter pilori bakterisini yok etmek adına klaritromisin ve amoksisilin ya da metronidazol gibi antibiyotik kombinesi tavsiyesinde bulunabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Mide iltihaplanmaları için ilk olarak antibiyotik kullanımına başlanmalıdır. Daha sonra mideyi rahatlatıcı bitkisel çaylar ve hafif yiyecekler yenmesi gerekmektedir. Mide iltihabında daha az protein içeren besinlerin tüketilmesi mideyi rahatsız etmeyecektir.
En sık nedenleri, nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler), aşırı alkol tüketimi, stres, viral enfeksiyonlar veya mideye zarar veren diğer maddelerdir. Kronik gastrit ise uzun süreli bir durumdur ve mide iltihabı sürekli veya düzenli aralıklarla tekrarlar.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Düzenli yapılan kontroller de tedavi ile beraber yaklaşık 2 hafta içerisinde bu rahatsızlık son bulur. Mide iltihabı nasıl geçer? Mide iltihabına geçmesi için mutlaka doktor kontrolü altında tedavi yapılması gerekir. Özellikle bu sorunu yaşayan kişilerde beslenme kontrole alınır.
Gastritin bilinen en yaygın nedeni, el yıkama alışkanlığının yetersiz olması sonucu ortaya çıkan helicobacter pylori isimli bakteri kaynaklı enfeksiyondur. Ayrıca gastritin nedenleri arasında aşırı mide asidi üretimi, birtakım enfeksiyonlar, sigara-alkol tüketimi, kötü beslenme ve stres de sayılır.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Bal ve zencefil
Zencefil, steroid olmayan anti enflamatuar ilaçlar gibi çalışarak enfeksiyonların rahatlatılmasında yardımcıdır, ayrıca dolaşıma da yardımcı olduğu bilinmektedir. Balla bir araya geldiğinde mide rahatsızlıklarına karşı harika bir ilaçtır.
Tahin özellikle reflü, ülser ve ve gastrit hastalığından muzdarip olan hastaların çok kullandığı bir besindir. Tahin bu hastalıkların tedavisi için önemli bir besindir.
Doktorunuz, medikal geçmişinizi ve sizi inceledikten sonramide iltihabından şüphelenirse, mide iltihabının temel nedenini bulmak içinbazı testler yapabilir. Bu testler şunlardır: Kantestleri. Doktorunuz H. pilori antikorlarının varlığını kontrol etmekiçin kan testi isteyebilir.
Helikobakter Pilori Mikrobu
HP erken çocukluk döneminden itibaren midede bulunmaya başlar ve eğer tedavi edilmezse hayat boyu kalabilir. Bu enfeksiyon ülsere, hatta bazı hastalarda kansere de yol açabilir.
İspanyol bilim adamlarının yaptığı bir çalışmada sızma zeytinyağının gastrit (mide yanması) ve mide ülserine sebep olduğu bilinen Helicobacter Pylori isimli mikroorganizmaya karşı mideyi koruduğu ve tedavi ettiği tesbit edildi.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Mide üşütmesi, sindirim sistemi enfeksiyonu olarak genellikle hafif semptomlarla seyreden bir rahatsızlıktır ve genellikle kendiliğinden geçer.
Endoskopi denilen bir yöntemle yapılır. Mideye uygulanan endoskopiye gastroskopi adı verilmektedir. Gastroskopi için, hastanın ağzından ya da burnundan kateter ya da sonda adı verilen bir hortum yutturulur. Bu hortumun ucundaki kamera vasıtasıyla mide içi incelenir.
Karın üst bölgesi ve göbek çevresinde hissedilen ağrı, şişkinlik, yanma, bulantı veya dolgunluk hissi olarak tanımlanan şikâyetler mide iltihabı (Gastrit) veya mide ülserinin birer yansıması olabilir. Ülser ağrısı daha dayanılmaz, kıvrandırıcı-kemirici ve gece uyutmaz bir nitelik taşır.
Midesi ağrıyan kişiler öncelikle hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji kliniklerine başvurabilirler.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Mide ağrısı genellikle farklı organlara ve vücudun farklı kısımlarına vurmaktadır. Mide ile kalp birbirlerine yakın organlar olduğu için, mide ağrısı yaşayan kişilerdeki ağrının kalpte de kendini göstermesi olasıdır. Mide ağrısı kalbe de vurmaktadır.
Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri