Hastalarda bulantı, kanlı kusma, siyah renkli, kötü kokulu dışkı ile birlikte sersemlik, nefes almada güçlük, bayılma, tansiyonda düşüş, nabızda yükselme gibi belirtiler “Mide kanaması nasıl belli olur” sorusunun yanıtı olabilir.
Genellikle mide iç duvarında oluşan inflamasyona bağlı olarak görülen kanamaların belirtileri, yorgunluk, hâlsizlik, karın ağrısı, mide yanması, baş dönmesi ve kansızlık gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Mide kanamasından sonra düzenli beslenin
Mide kanamasından sonra kişinin daha düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi gerekir. Yani yoğun baharatlı gıdalar, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durması önem taşır. Ağrı kesici kullanımını azaltmak gerekir.
Mide kanaması, hafif olduğu durumlarda kendiliğinden geçebilir.
Mide mukozasındaki inflamasyona bağlı olarak gelişen kanamalar genel olarak mide kanaması olarak adlandırılır. Sindirim sisteminin en önemli organları arasında bulunan midede oluşan kanama belirtileri ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Birçok nedenden dolayı meydana gelebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ani baş dönmesi atakları Mide bulantısı, kusma hali. Hazımsızlık ve şişkinlik şikayetleri. Tansiyon düşüklüğü ve beraberinde göz kararması hali.
İç Kanama Nasıl Anlaşılır? İç kanama, yaralı olan bölgede ağrı, mide bulantısı, kusma, nefeste darlık, susuzluk ya da bilinçsizlik şeklinde kendini gösterir.
Akut mide kanamasının erken belirtileri ise kırmızı kan kusması, dışkıda kan görülmesi, siyah ya da katran şeklinde dışkılama, kahve telvesi görünümünde kan kusmak olarak görülür. Bu kanamanın sonucu olarak kan kaybı da meydana gelir.
Hastalığın tanısı konulmadığı takdirde ve vücut içinde hastalığın varlığından haberdar olunmadığı zaman hastalık ciddi bir hale gelebilir. Tedaviye geç kalınırsa ya da hiç tedavi edilmez ise mide kanaması ölüm ile sonuçlanabilir.
Yaş grubu olarak incelendiğinde ise mide kanamasının daha çok 60 yaş ve üzerindeki kişilerde meydana geldiği görülür. Mide kanaması Türkiye'de de oldukça sık görülen bir hastalık çeşididir.
Kanayan bölgenin hemoklips ile kapatılması, Ülser veya varis kaynaklı bir kanama ise birtakım ilaçlar kullanılabilir, ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Kanayan lezyona enjeksiyon yardımıyla müdahale edilebilir.
Ağızdan kan gelmesi ya da siyah renkte dışkılamak, mide-bağırsak sisteminin üst bölümünde bir kanama olduğunun göstergesidir. Mide kanaması ön tanısıyla yapılan endoskopik incelemelerin yaklaşık %8 ile %15'inde kanama odağının yemek borusu olduğu saptanmaktadır.
Mide kanaması olan kişiler unlu çorbalar, haşlanmış patates ve yumuşak gıdalar tüketmelidir. Bu gıdaların lifli gıdalar içermesi mide kanamasına iyi gelir. Üst karın noktasında şiddetli bir ağrı ve rahatsızlık meydana gelir.
En sık sebeplerden birisi mide veya on iki parmak barsak ülserlerinden kanam olmasıdır. Mide yada özefagustaki (yutak borusu) irritasyonlar (yangı) da kan kusmaya sebep olur. Aspirin, ibobrufen ve naproksen mide ve özefagusdaki irritasyonların en sık sebepleridir. Diğer bir sık kanama nedeni karaciğer hastalığıdır.
İç Hastalıkları (Dahiliye)
Gastrit, uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde, mide ülseri ve mide kanamasına yol açabilir. Bazı nadir görülen kronik gastrit türleri, özellikle mide astarında veya astar hücrelerinde değişikliklere yol açarsa mide kanseri riskini artırabilir.
Mide kanasının belirtileri arasında, karın ağrısı, kusma, bulantı, karında şişkinlik, halsizlik ve terleme sayılabilir. Ayrıca, kana karışmış idrar ve dışkıda da kan görülebilir. Mide kanası, ciddi bir sağlık sorunudur ve tedavi edilmesi gerekir.
Mide kanaması ameliyatının süresi, işlemin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Endoskopi prosedürlerinin tamamlanması genellikle bir saatten az sürer. Laparoskopik cerrahinin tamamlanması birkaç saat sürerken, açık cerrahinin tamamlanması birkaç saat veya daha fazla sürebilir.
Mide ağrısı tanısı için kan tahlili yapılabilir. Kan tahlili ile enfeksiyon gibi durumların teşhisi konulabilir. Midedeki ağrının nedenini bulmada kullanılan en etkili yöntemlerden biri endoskopidir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
Adet dönemi dışında meydana gelen ara kanama belirtileri şunlardır: Hafif kanama ve lekelenme. Ağrı veya kramp.
Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin (vagus siniri) kesilmesine dayanır. Ancak tekrar riski olabilmektedir.
İç Kanama. Kanın vücut boşluklarına, doku içi veya dokular arası bölmelere dolmasıyla karakterize kanamalar iç kanama olarak sınıflandırılır. İç kanama, gerçekleştiği yere bağlı olarak kendi kendini sınırlandırabilir veya sürekli devam edebilir.
İç kanama, dış kanamadan farklı olarak çıplak gözle görülemeyen vücut içindeki kan akışıdır. Kanama, durmayan ağır kanamadır. Kan kaybı görüldüğünde buna dış kanama denir. Akıntı vücut içinde meydana gelirse, iç kanamadır.
Bu da uzman hekimlerimizin yapacağı müdahale ve uygulayacakları akciğer kanaması tedavisi için büyük önem arz eder. Hastalarda görülen kanlı balgam, ses kısıklığı, yutma güçlüğü çekme, kilo verme, iştah kaybı, hırıltı solunum, nefes darlığı, şiddetli öksürük gibi durumları sıralamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri