Mide kanaması çoğunlukla yemek borusu ile midenin kesişim noktasında veya mide iç duvarında oluşan yaralardan kaynaklı meydana gelir. Bir tümör veya ülsere bağlı olarak midede oluşan aşınma, tahribat kanamaya sebebiyet verebilir ve bu rahatsızlıklarda yaşanan ilerlemeyle mide kanaması komplikasyonları görülebilir.
Yemek borusunun iltihaplanmasıyla da mide kanaması oluşabilir. Mide kanaması iyi ihtimalle anemiye, en kötü ihtimalle ölüme sebep olur. Steroid olmayan antiinlamatuvar ilaç kullanımının sınırlanması, alkol ve sigaranın bırakılması mide kanamasını önleyebilmektedir. Sağlıklı beslenmek de riskleri azaltmaktadır.
Ani ve şiddetli kanamalar oluşabileceği gibi hafif, az miktarda ve sürekli olmayan kanamalar da görülebilir. Genellikle mide iç duvarında oluşan inflamasyona bağlı olarak görülen kanamaların belirtileri, yorgunluk, hâlsizlik, karın ağrısı, mide yanması, baş dönmesi ve kansızlık gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Mide kanaması bunun yanında tümör, sağlıksız fast food tabanlı beslenme alışkanlığı, alkol tüketimi, ülser ve sigara gibi faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Mide kanaması kişide iki farklı türde ortaya çıkabilir. Bunlar genel olarak akut mide kanaması ve kronik mide kanaması olarak sınıflandırılırlar.
Mide kanamasından sonra düzenli beslenin
Mide kanamasından sonra kişinin daha düzenli ve mideye dokunmayan gıdalarla beslenmesi gerekir. Yani yoğun baharatlı gıdalar, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durması önem taşır. Ağrı kesici kullanımını azaltmak gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Mide kanaması 1 ila 6 hafta arasında sürer.
Hastalığın tanısı konulmadığı takdirde ve vücut içinde hastalığın varlığından haberdar olunmadığı zaman hastalık ciddi bir hale gelebilir. Tedaviye geç kalınırsa ya da hiç tedavi edilmez ise mide kanaması ölüm ile sonuçlanabilir.
Mide Kanaması Kendiliğinden Geçer Mi? Mide kanamaları kendiliğinden de durabilir ancak her durumda kişilerin doktora gözükmesi gerekir.
Mide kanaması ameliyatının süresi, işlemin karmaşıklığına bağlı olarak değişir. Endoskopi prosedürlerinin tamamlanması genellikle bir saatten az sürer. Laparoskopik cerrahinin tamamlanması birkaç saat sürerken, açık cerrahinin tamamlanması birkaç saat veya daha fazla sürebilir.
Ağızdan kan gelmesi ya da siyah renkte dışkılamak, mide-bağırsak sisteminin üst bölümünde bir kanama olduğunun göstergesidir. Mide kanaması ön tanısıyla yapılan endoskopik incelemelerin yaklaşık %8 ile %15'inde kanama odağının yemek borusu olduğu saptanmaktadır.
Mide kanaması sindirim sisteminde bulunan midede farklı sebeplerden meydana gelen kanamaların genel adıdır. Toplumda sıkça rastlanan rahatsızlık kişilere göre farklı belirtilerle kendini gösterir. Mide mukozasındaki inflamasyona bağlı olarak gelişen, tedaviyle iyileşebilen fakat tekrar nüksedebilen bir hastalıktır.
İç Hastalıkları (Dahiliye)
En sık sebeplerden birisi mide veya on iki parmak barsak ülserlerinden kanam olmasıdır. Mide yada özefagustaki (yutak borusu) irritasyonlar (yangı) da kan kusmaya sebep olur. Aspirin, ibobrufen ve naproksen mide ve özefagusdaki irritasyonların en sık sebepleridir. Diğer bir sık kanama nedeni karaciğer hastalığıdır.
Gastrit, uygun bir şekilde tedavi edilmediği takdirde, mide ülseri ve mide kanamasına yol açabilir. Bazı nadir görülen kronik gastrit türleri, özellikle mide astarında veya astar hücrelerinde değişikliklere yol açarsa mide kanseri riskini artırabilir.
Ağızdan kan gelmesi tüberküloz, kanser,tümör, apse ve bronşektazi gibi hastalıklarda görülebilir ve kanama aniden artar. Kan tükürmek ciddiye alınması gereken bir durumdur. Hemen bir doktora başvurulmalı ve derin inceleme yaptırılmalıdır.
Kanama durduktan sonra 1-3 gün melena şeklinde dışkılama devam eder ve sonra dışkı rengi düzelir. Kanamadan sonra 7-10 gün gaitada gizli kan pozitifliği görülür. Gaitada gizli kan nadiren 4-5. günlerde negatifleşirken, bazen 3 haftaya kadar pozitif devam edebilir.
Mideyi yormayacak lif oranı yüksek gıdalarla beslenmek mide kanaması sonrası önemlidir sık ve az yiyecekler yelek mideyi yormadan beslenmek bu süreçte çok önem taşımaktadır. - Ara öğün: bir bardak ayran veya yeşil çay, bir dilim kek. - Öğle yemeği: süt içeren bir çorba, haşlanmış pirinç, havuç püresi, dut jölesi.
Kanayan bölgenin hemoklips ile kapatılması, Ülser veya varis kaynaklı bir kanama ise birtakım ilaçlar kullanılabilir, ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Kanayan lezyona enjeksiyon yardımıyla müdahale edilebilir.
Ortalama olarak, karındaki laparoskopi yaralarının iyileşmesi yaklaşık 2-3 hafta ve mide kesik hattının iyileşmesi 6-8 hafta sürer. Bir ay sonra çoğu insan normal bir egzersiz rutinine başlayabilir.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
Çoğu ülser ilaç tedavisi ile iyileşir. İlaç tedavisinin dışında uygulanan diğer yöntem ise asit ve pepsin salgısını engellemek için bu salgıyı uyaran sinirin (vagus siniri) kesilmesine dayanır. Ancak tekrar riski olabilmektedir.
Kanama rektum yada kalın bağırsağın alt kısımlarından kaynaklanıyorsa dışkıya bulaşık yada ayrı taze kanama şeklinde izlenir. Üst gastrointestinal sistem kanamalarında ise kanama siyah bir dışkı şeklinde (kötü kokulu, cıvık, zift gibi) izlenir. Kahve telvesi yada taze kan şeklinde kusma da izlenebilir.
Mide yanmasının en yaygın nedenleri, turunçgiller, domates, soğan, çikolata, kahve, peynir ve nane gibi asidik veya yağ oranı yüksek gıdaların tüketimi, büyük öğünler tüketerek mideyi zorlama, aşırı kilo, hamilelik, bazı ilaçlar, stres ve sigaradır.
Ne yapmalıyım? En iyisi, GastroPanel isimli testi yaptırmanızdır. Mide hakkında en geniş bilgiyi, GastroPanel isimli test ile alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri