Giresun mutfağının tatlılarından olan Darı Unu Helvası, mısır unu ve buğday ile servise hazır hale gelmektedir. Fındık ve hindistan cevizinin de eklendiği darı unu helvası, akşam yemeklerinde sık sık tercih edilmektedir.
Giresun'a gittiğinizde mutlaka en ünlü yöresel yemekleri olan Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvasını tatmalısınız.
Giresun neyi meşhur dendiğinde akla ilk olarak gelen fındığı ile nam salıyor. Kendine has iklimi ve tabiatının sunduğu ormanları ve ovalarında sıklıkla karşınıza çıkan kestaneler ve kirazlar ise pek çok bölgenin sunduğu lezzetlere fark atarak ilk sıralarda yerini alıyor.
Beyaz Baklava
İsminden dolayı herkesin ilgisini çekmeyi başarmıştır. Normal baklavadan farklı yanı ise piştikten sonra kızarması çok beklenmez. Kızarması beklenmediği için ismi beyaz baklava olarak kalmıştır. Zonguldak şehrinde önemli bir yere sahip olan beyaz baklava oldukça meşhur bir yemektir.
Malatya ve çevresinde yapılan, isteğe göre içine ceviz, fıstık ile kaymak koyulan yassı kadayıf, lezzetiyle en çok tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Kadayıfçı Mehmet Emin Doğan, yassı kadayıfın, Malatya'ya özgü bir tatlı olduğunu söyledi.
İlgili 22 soru bulundu
İşte Diyarbakır'ın meşhur burma kadayıfı!
Yıllardır fıstıklı, cevizli, kaymaklı ve peynirli olarak hazırlanan kadayıf çeşitleri ramazan ayında da sofralarında yer alıyor.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Cevizli Börek ( Bingöl Yöresine Ait Bir Tariftir) Tarifi İçin Malzemeler. Hamuru için: 4 su bardağı un.
Başta buzdolabı magnetleri, fındık, tamzara dokuması, çay, Giresun balı, pekmez, anahtarlık ve el işlemeli ürünler olmak üzere pek çok ürünü hediyelik eşya açısından tercih edebilirsiniz. Şehri simgeleyen pek çok mimari yapının buzdolabı magnetleri üzerinde yer aldığı bilinmektedir.
Giresun ilinin başlıca tarım ürünü fındıktır. Fındıktan sonra ekonomik değer taşıyan tarım ürünleri çay ve kividir. Tirebolu ve Eynesil bölgesinde çay yetiştiriciliği fındıktan sonra ikinci sırada yer alır.
Şüphesiz fındık deyince akla Giresun gelmektedir. Fındığın en iyi üreticisi ve işleyicisi olan ''Fiskobilirlik Satış Reyonlarına'' veya ''Fındık Evin'e'' uğrayıp buradan, fındık, fındık ezmesi, fındık kreması, kavrulmuş fındık ve daha Giresun'a özel bin bir çeşit fındık ve fındık ürünlerinden alabilirsiniz.
İl fındık üretiminde Ülke üretiminin %20'sine sahiptir. Ayrıca Dünya pazarında tercih edilen yağlı fındık sadece Giresun'da yetiştirilmektedir.
Giresun İlinin ana geçim kaynağı tarıma dayalıdır. Toplam tarım alanının % 76'sında Tarım ve Orman Bakanlığı İstatistik Veri Ağı (İVA) sistemine göre 1.177.290 dekar alanda 83.269 ton fındık üretimi yapılmaktadır.
Ereğli adını; Bizans İmparatoru Herakliyüs adı ise Yunan mitolojisinde yarı tanrılaşmış bir kahraman olan Herakles`ten gelmektedir. “Herakliyüs” kelimesi zaman içinde Türkçe'nin ses yapısına uygun olarak; Herakle > İrakle > Eregle.> Eregli.> Eregliyye > EREĞLİ şeklini almıştır.
Ereğli Pidesi de Karadeniz'in çeşitli ve zengin pide çeşitlerinden biridir ama Zonguldak'a gelindiğinde kesinlikle tadılması gereken lezzetlerin başında gelmektedir. 1936'dan günümüze kesintisiz bir şekilde yapılmakta olan meşhur Ereğli Pidesinin sırrı malzemesinin bol olması ile ateşi iyi ayarlanmış fırında saklıdır.
Osmanlı Devleti'nin son döneminde Konya vilayetine bağlı bir kaza merkezi olan Ereğli, Cumhuriyet döneminde de ilçe olma durumunu devam ettirdi.
Çaycuma, Zonguldak ilinin bir ilçesidir.
Malay yemeğinin yapılışı
Tereyağı ilave edilmiş kaynayan suya mısır ve beyaz unun eklenip bulamaç kıvamına gelinceye kadar karıştırılarak pişirilmesiyle hazırlanan malay, tercihe göre yörede hazırlanan kara mancar yemeği, pekmez, avda veya çiğce ile birlikte tüketiliyor.
Hamur bitene kadar bu işlemi devam ettiriyoruz. Daha sonra hamurları pişmeye bırakıyoruz. Hamurlarımız mantı kıvamında, 10-12 dakika kadar pişecek. Bu mantıya höttürme denilmektedir.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Hatay'ın En Meşhur Tatlısı
Antakya kömbesi, kerebiç ve kireçte kabak tatlıları da Hatay yöresine has tatlılardır. Ziyaret edenlerin çokça bahsettikleri lezzetler arasında yer almaktadırlar.
Adana'nın yöresel lezzetlerinden biri olan karakuş tatlısı, hamur ve şerbet ile hazırlanır. Özellikle bayram ve özel günlerde sunulan bu tatlı, hemen hemen her yörede aynı şekilde hazırlanır. Karbonhidrat değeri yüksek olduğu için ölçülü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri