Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Karnın üst kısmında ağrı ya da rahatsızlık hissi. Yutma güçlüğü Bulantı ve kusma.
Türkiye'de sık görülen mide kanseri, rutin bir tarama testi ile tespit edilemiyor. Dışkıda bulunan gizli kan, tanıya yardımcı oluyor.
Mide kanseri dünyanın bazı bölgelerinde daha sıktır. Japonya, Malezya, Şili, İzlanda gibi. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür.
İlgili 18 soru bulundu
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Oldukça sinsi seyreden ve genellikle hastalığın ilerlemiş evrelerinde bulgu veren bu kanser çeşidine teşhis için başta mideye yapılan endoskopik inceleme(gastroskopi) olmak üzere batın ultrasonu, tomografisi gibi bazı görüntüleme yöntemlerini yapmak gerekmektedir.
GastroPanel test için hastaya herhangi bir cihaz yutturmak gerekmiyor. Hastadan kan alınarak yaptırılmaktadır. Hastadan alınan kanda, mideyi yöneten ve çalıştıran Pepsinojen 1, Pepsinojen 2, Gastrin-17 hormon düzeyleri, P1/ P2 oranı ile Helikobakter pilori mikrobu antikor düzeyi ölçülmektedir.
Mide kanserinin en temel tanı yöntemi, üst endoskopi (gastroskopi) yapmaktır. Endoskopide mide içinde lezyon ya da kitle görülmesi durumunda biyopsi alınarak kesin tanı konulur.
Ancak bazı durumlarda, hücre anormal bir şekilde hızla büyümeye ve çoğalmaya başlayabilir. Bu durumda TÜMÖR adı verilen bir kitle meydana gelmektedir. Bazen oluşan kitle belli bir boyuta ulaştıktan sonra büyümesini ve çoğalmasını durdurur. Bunlara iyi huylu tümörler denmektedir.
Mide kanserleri uzun yıllar içinde yavaş yavaş gelişme eğilimindedir.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Mide kanseri evreleri ve yaşam süreleri farklıdır. Evre 1: hastaların %75- 80'inde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 2: Hastaların %50'sinde 10 yıl yaşam sansı bulunur. Evre 3: hastaların %5-25' inde 10 yıl yaşam sansı bulunur.
Mide Kanseri Belirtileri Nelerdir? Mide ekşimesi, hazımsızlık, karın ağrısı, göğüste ağrılı yanma hissi, iştahta azalma, az yemeye rağmen tokluk hissi, istem dışı kilo kaybı, mide bulantısı, kusma ve anemi mide kanserinin belirtileridir.
Başlıca yöntemler; kan testleri, görüntüleme yöntemleri (MRI, bilgisayarlı tomografi vb.) ve biyopsi işlemi ile alınan parçaların patolojik açıdan incelenmesidir. Kanserler, türlerine bağlı olarak farklı mikroskobik yapılara ve yayılma hızına sahiptir. Bu yüzden her kanser türünde farklı tedavi yolları izlenir.
Mide asidinin yükselmesi ve geğirme mide kanserinde en sık rastlanan belirtidir. Ancak bunlar çok sık karşılaşılan şikayetler olduğu için bu şikayeti yaşayan herkesin mide kanseri olacağı sonucu elbette çıkarılamaz. Mide kanserinin belirgin belirtilerinden biri de dolgunluk hissidir.
Mide kanseri de teşhisi zor kanser türleri arasında yer alır. Mide kanseri aynı zamanda metastaz gerçekleştirerek vücuttaki diğer organlara da yayılım gösterdiği için oldukça zorlu bir sürece neden olur.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Sıvı hale gelmiş yiyecekler ince bağırsaklara hareket eder ve oradan da diğer sindirim aşamalarına devam edilir. Tüm bu süreç dikkate alındığında mide ağrısı da, yemek borusunun sonu ile ince bağırsağın başlangıcı arasında yer alan, karnın sol üst kısmında içi boş, kaslı organda ortaya çıkan rahatsızlık hissidir.
Mide kanseri eğer erken verede teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa hayatta kalma oranı 5 yıl için yüzde 70 oranındadır. Eğer ikinci evrede teşhis edilir ve tedaviye başlanırsa 5 yıl için hayatta kalma oranı yüzde 40' kadar düşer.
Kan testlerinde bir veya birden fazla markerın yüksek saptanması kişinin mutlaka kanser olduğu anlamına gelmez. Bazen sigara içen kişilerde, kanser olmayan iyi huylu durumlarda da markerlar yüksek bulunabilir.
Mide hastalıklarına hastanelerin iç hastalıkları veya Gastroenteroloji Bölümleri bakar.
Bu şikayetler şunlardır: Yemeklerden sonra midede rahatsızlık hissi mide kanserinin en önemli belirtisi olabilir. Karın ağrısı çok şiddetli değildir ve genellikle önemsenmez. Kilo kaybı, iştahsızlık ve çabuk doyma ise genellikle geç dönem bulgulardır.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Mide kanserinin tamamen iyileşmesi, birçok faktöre bağlıdır. İyileşme şansı, kanserin evresine, hastanın genel sağlık durumuna, tedavi yöntemlerine ve tedaviye ne kadar erken başlandığına bağlı olarak değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri