Mide spazmı; genellikle akşam yenilen yemekler sonra meydana gelen sırta, göğüs kafesine ve karına vuran şiddetli ağrılardır. Bazen yemeklerde aşırı gazlı şeyler tüketmek mide spazmını dayanılmaz hale getirebilmektedir. Bu durumu yaşayan kişiler baygınlık bile geçirebilmektedir.
Sıcak su torbası ile mideye baskı yaparak ağrının hafiflemesine yardımcı olabilirsiniz. Bolca su tüketerek midenizin rahatlamasına yardımcı olabilirsiniz. Yavaş yavaş ve bol su tüketerek midenizin kısa süre içinde rahatlamasını sağlayabilirsiniz.
Mide ağrısı, karnın üst kısmında kaburgaların hemen altında hissedilir. Mide ağrısına şişkinlik, bulantı, kramp gibi problemler eşlik edebilir. Mide ağrısı bazen yemekten önce daha şiddetli olurken bazen de yemekten sonra şiddetlenir.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
İlk belirtileri ishal, gaz ve mide bulantısıdır. Ayrıca şişkinliğe eşlik edebilen kramplarda bazı bünyelerde bayılma, nefes darlığı, kanlı dışkı, ateş yükselmesi ve cilt renginin değişmesi gibi durumlar yaşanabilir. Mide kramplarının diğer nedenleri; Karaciğer, safra kesesi ve safra yolu hastalıkları
İlgili 32 soru bulundu
Mide krampına ne iyi gelir? Papatya, sıcak su torbası, taze nane çayı, limonlu su, zencefil, limonlu soda, rezene (yemeklerden sonra 1 çay kaşığı çiğnenebilir.) ve pirinç suyu mide krampları üzerinde etkilidir.
Midede hissedilen ağrı, günümüzün ölümle sonuçlanabilen en ciddi sağlık problemlerinden kalp krizinin de habercisi olabiliyor. Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, devam eden hafif veya orta şiddette mide ağrısı çekenleri, kalp krizi riskine karşı uyarıyor.
Öğünler az porsiyonlar şeklinde olmalı ve atlanmamalıdır. Uzun süre aç kalmak, asitli içecekler içmek, aşırı tuzlu yemek ve kafein almak sindirim güçlüğüne ve mide tahrişine neden olabileceğinden tüketilmemelidir.
Özafagus hassasiyetini azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için, acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, kahve, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Sık aralıklarla beslenilmeli, öğünlerin içeriği yoğun olmamalı, midenin fazla dolması engellenmelidir.
Mide ağrısına sadece fiziksel nedenler değil, stres gibi psikolojik nedenler de sebep olabilmektedir. İş yaşamı ve özel yaşamdaki sorunlar sırta vuran, hatta kıvrandıran mide ve karın ağrılarını tetikleyebilir.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Midesi ağrıyan kişiler öncelikle hastanelerin dahiliye (iç hastalıkları) ve gastroenteroloji kliniklerine başvurabilirler.
Kas ağrısı, yorgunluk ve aşırı kullanım, kas spazmlarının en yaygın nedenleridir. Diğer nedenler, yüzdeki kas seğirmelerine yol açabilen stres veya kaygıyı içerir. Sıkışan sinirler, sırtta spazmlara neden olabilir.
Soda da mide şişkinliğini ve mide gazını ortadan kaldıran en doğal etmenlerden biridir.
“Bulantı-kusma, mide yanması, karın ağrısı gibi şikayetlere neden olan mide fesadı da denen gastritler, ishale neden olan barsak bozuklukları sık görülür. Bu hastalıklar, bir ay boyunca çok zorlanmayan mide barsak sisteminin birden aşırı ve ağır yiyeceklerin etkisi ile oluşurlar.
Zencefil, ıhlamur ve papatya gibi bitki rahatlatıcı etkisi bulunan bitki çayları, karbonatlı su ve elma sirkesi gibi asidikler, bol su tüketmek ve mideye sıcak su uygulamak ağrı sebeplerini önleyerek mide ağrılarını durdurur.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Süt içmek, ıhlamur ya da papatya çayı gibi iyi gelen içecekleri tüketmek gerekmektedir. Bunun yanı sıra iyi gelen besinlerin de alımı da oldukça etkili olacaktır. Mide ağrısına iyi gelen çaylar ise nane çayı, ıhlamur çayı, papatya çayı, karanfil çayı, rezene çayı, yeşil çay gibi çay türleri olarak sıralanabilir.
Midenin düşmanı: Helikobakter pilori.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Stresli olduğumuz zamanlarda işte sindirimi düzenleyen sinir sistemi yerine tepkileri kontrol eden kısım harekete geçer ve bu nedenle sindirim yavaşlar. Zaman zaman tamamen de duran sindirim midede rahatsızlığa ve ağrıya neden olur. Bu nedenle stresli olduğumuz zamanlarda midemizin ağrıması normal bir durumdur.
Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Eğer vücuttaki gaz miktarı artar ve dışarı atılamazsa sindirim sisteminde oluşan fazla hava, organların duvarlarında gerilime neden olur. Bunun sonucunda kişi nefes darlığı, çarpıntı, geğirme isteği, kontrolsüz gaz çıkarma, karın ağrısı, patlayacakmış hissi gibi şikayetler yaşayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri