Belirtiler genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak ciddi olgularda bazen 10 güne kadar uzayabilir. Semptomlar benzer olduğu için, viral ishali Clostridium difficile, salmonella ve E. coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.
Mide üşütmesi şikayetleri hasta mikrobu kaptıktan sonra genelde 1-3 gün içinde ortaya çıkar. Şikayetler genellikle 1 veya 2 gün sürer, ancak tedbir alınmadığında bazen 10 güne kadar devam edebilir.
Mide üşütmesine karın bölgesine konulan sıcak su uygulanması iyi gelmektedir. Sıcak su torbası şikayetleri azaltmaktadır. MİDE ÜŞÜTMESİNDE HANGİ BESİNLER TÜKETİLMEMELİ? -Genel olarak süt ürünleri, lifli yiyecekler ve yağlı ya da baharatlı besinlerden kaçının.
Genellikle mide üşütmesinin nedenine, şiddetine ve tedavi edilme yöntemlerine bağlı olarak değişir. Hafif vakalarda, mide üşütmesi genellikle 1-3 gün içinde kendiliğinden geçer veya basit ev tedavisi ile iyileştirilir. Ancak bazı durumlarda mide üşütmesi daha uzun sürebilir ve şiddetli semptomlarla devam edebilir.
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır.
İlgili 31 soru bulundu
Kabuksuz patates, balık ve iyi pişmiş yağsız et gibi gıdalar ile potasyum alın. Kayısı, şeftali, yoğurt, kabuksuz patates, balık ve, tavuk eti ve iyi pişmiş, yağsız kırmızı et gibi potasyumdan zengin yiyecekler, ishal nedeni ile vücutta kaybedilen potasyumun telafi eder ve enerji verir.
Mide gribi bazı kişileri inanılmaz derecede sarssa da, çoğu insan birkaç gün içinde herhangi bir komplikasyon olmadan iyileşir. Bu hastalık için spesifik bir tedavi yoktur ve enfeksiyon genellikle destek tedavisi ile kendi haline bırakılabilir.
Mide üşütmesi genel olarak bir hafta gibi bir zaman diliminde iyileşme ile sonuçlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda iyileşme süresi daha uzun olabilmektedir. Genellikle yetişkinlerde ciddi sonuçlar doğurmayan bu bağırsak enfeksiyonu ateş ve ishal belirtileri ile ortaya çıkmaktadır.
Yüksek ateş ve ishal ile birlikte görülen mide üşütmesi 10 gün sürebilir. Bu süre, fazla miktarda su kaybına neden olacağı için tehlikeli bir durumdur. Acil olarak tıbbi müdahale yapılması gerekir. Kendinizde mide üşütmesi belirtileri gördüğünüzde çok geç kalmadan bir doktora gitmeniz önemlidir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
Gastroenterit genellikle mide üşütmesi ya da mide gribi olarak adlandırılır ancak aslında gribe neden olan solunum yolu virüsü olan influenzadan kaynaklanmaz. İshal, mide ağrısı ve midenin bulanması gibi semptomlardan genellikle farklı mide mikropları sorumludur.
Mide Üşütmesi Belirtileri
Belirtiler bazı kişilerde hafifken bazılarında şiddetli semptomlar görülebilir. Mide üşütmesinin sık görülen belirtileri: Sulu ishal. Karın ağrısı, karın krampları
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Akut ishal, bir kaç gün içerisinde sona erebilmektedir. Ancak kronik olarak devam eden ishal durumu olması halinde mutlaka aciliyet gerektiren bir durum olması nedeni ile hekime gitmek gereklidir. Kronik ishal en az 3 hafta gibi bir süre devam etmektedir.
İshal, gün içinde genellikle normalden daha sık sayıda, gevşek ve sulu dışkının çıkarıldığı bağırsak hareketleridir. İshal kısa ömürlüdür. Genellikle birkaç gün devam eder ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kaybolur. İshal akut yani geçici veya kronik yani uzun süreli ya da kalıcı olabilir.
Mide ağrısı dalak, pankreas ve diyaframa etki edebilir. Ancak yayılma eğilimi gösterdiği durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi olarak kabul edilmektedir. Mide ağrısı, sırt bölgesine çoğunlukla yayılma eğilimi gösterebilir. Bunun haricinde göğse ve kal bölgesini de etkileyebilir.
Bal isteğe bağlı olarak bitki çayı içerisine eklenebilir. Bal, vücudun kendini bakteri ve virüslerden arındırmasına yardımcı olur. Yoğurt, karabiber, soğan, zencefil ve diğer besinler mide üşütmesine faydalı bitkisel yöntemler arasındadır.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Pirinç: Zengin karbonhidrat içeriğine sahip bir besin olan pirinç de mide üşütmesine karşı tüketilebilir. Elma püresi: Elma püresi de vücuda enerji sağlayabileceği gibi ishalin giderilmesine de yardımcı olabilir. Ihlamur gibi çaylar da tercih edilebilir. Bunlara ek olarak yoğurt ve çörek otu tüketmek fayda sağlar.
Norovirüs enfeksiyonu; mide, ince ve kalın bağırsaklarda iltihaplı bir hastalık olan mide gribine sebep olur. Bu hastalığın belirtileri; bulantı, kusma ve/veya kramplı ishaldir. Bazı insanlarda baş ağrısı, ateş/üşüme ve kas ağrılarına da sebep olabilir. Belirtiler genellikle kısadır ve yalnızca 1-2 gün sürer.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
İshalin sürmesi durumunda, iyileşme sürecini hızlandırmak için sıvı kaybını önlemek adına bol sıvı tüketmek önemlidir. Ciddi veya uzun süreli ishal durumlarında, altta yatan nedenin teşhis edilmesi ve uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması için bir sağlık uzmanına başvurulması önerilir.
İshal sırasında vücudun kaybettiği su ve minerallerin yerine konulması ve dehidrasyonun önlenmesi için bu dönemde bol sıvı alınması gerekir. Hastayken günde yaklaşık 2-3 litre (8-12 bardak) su almaya çalışın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri