22. Sonuç olarak, bir bireyin kan davasına taraf bir aşiret veya aileye mensubiyetinden kaynaklanan zulüm korkusuna dayanan iltica başvurusu, münferit vakanın özelliklerine bağlı olarak 1951 Sözleşmesi altında mülteci statüsünün tanınmasına neden olabilir.
Arkadaşlar, iltica yolları az önce saydığım gibi 5 tane ana sebep var. Bunlar ırk, etnik köken, politik görüş, din ve bir gruba aidiyetlik. Bu sebeplerden herhangi birinden dolayı iltica başvurusu yapılabilir.
Savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği konusunda iddialar bulunan kişilere, bu suçlardan uluslararası yargı yerlerince aklanmadıkları sürece, iltica hakkı tanınamaz.
Eğer geçmişinizde etnik kökeniniz,dininiz,milliyetiniz,belli bir sosyal gruba üyeliğiniz ve politik düşünceniz gibi nedenlerle kötü muameleye,ayrımcılığa uğradıysanız ve gelecekte ülkenize döneceğiniz zaman bu nedenlerden ötürü sizin için ''hayati tehlike'' söz konusu olacaksa, iltica için başvuruda bulunabilirsiniz.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Iltica basvurum onaylanmazsa neler olur? Sinirdisi islemlerine mi baslanir? Ilticaniz onaylanmazsa bu durumda hukuki statunuzu korumus iseniz o statude devam edersiniz. Eger hukuki statunuzu korumamis iseniz iltica dosyaniz Gocmenlik mahkemesine aktarilir ve burada yeniden ilticaya basvurabilirsiniz.
İLTİCA EDENLER 12 YIL TÜRKİYE'YE GELEMEYECEKLER
Aslında iltica etmek sonraki 11-12 yılını gurbette, ülkeye gelemeden yaşamak demek.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir. Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nde (IND) iltica başvurusunda bulunuyorsunuz. IND de, sizin iltica dolayısıyla bir oturum izni hakkınızın olup olmadığını değerlendirecektir.
Bir adi suç kapsamında suçlanarak adil bir davada yargılanan ve hapse girmemek için ülkesinden kaçan suçlu mülteci olmayabilir. Fakat bu veya siyasal olmayan başka cürümlerle suçlanmış bir kişi, masum ya da suçlu olsun, siyasal veya diğer nedenlerle zulüm görürse kesin olarak mülteci statüsünün dışında tutulamazlar.
İltica başvurunuz reddedilirse, veya ikincil koruma statüsü tanınmasına rağmen siz mülteci statüsü hakkınızın olduğunu düşünüyorsanız, İtiraz Mercii nezdinde (2. derece) bu karara itiraz etme hakkına sahipsiniz.
Ayrıca bulunduğu ülkede savaş, iç çatışma, katliam, soykırım gibi durumlara maruz kalan halklar kitlesel sığınma isteminde de bulunabilir. İLTİCA ETMEK SUÇ MU? 28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, koruma altına alınma talebinde bulunan herkesin, sınırı yasa dışı yollarla geçmiş bile olsa, iltica başvurusunda bulunmasına imkan verilmesini öngörüyor.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Turist vizesi ile iltica başvurusu yapabilir miyim? Evet, turist vizesi ile iltica başvurusunu Almanya'da yapabilirsiniz.
İltica Ofisinin tüm memurları gizlilik ilkesine bağlı kalacaktır ve başvurunuzun incelenmesi esnasında vereceğiniz bilgiler, iddia edilen kovuşturma veya ciddi zarar makamlarıyla paylaşılmayacaktır.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
12 Yaşından büyük olan aile bireyleriniz başvuru yaparken sabıka kayıtları olmadığına dair bir belge imzalamaları gerekir.
I-589 ile başvuru yapıldıktan sonra USCIS tarafından işleme alındığına dair bir bildirim gönderilir. Ardından güvenlik soruşturmaları başlatılır ve iltica başvurusu yapmak için gerekçelerinizi kanıtlayabilmek adına bir görüşme tarihi verilir. Tüm bu süreç ilk başvurudan onay alınana kadar yaklaşık 6 ay sürebilir.
Göç İdaresi Genel Müdürlüğü (GİGM) Türkiye'de uluslararası koruma süreçlerinden sorumlu kurumdur. Türkiye'de iltica başvurusu için şahsen veya avukat danışmanlığında İl Göç İdaresi Müdürlüklerine (İGİM) kayıt yaptırılmalıdır. Sonrasında verilecek başvuru belgesiyle birlikte Türkiye'de kalış yasal hale gelir.
İltica başvurunuz kabul edildiyse, örneğin mülteci, iltica hakkı veya geçici koruma hakkı kazanmış biri olarak tanındıysanız, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir çalışan veya serbest meslek sahibi olarak çalışabilirsiniz.
Almanya, iltica edenlere kişi başı 1500 Euro'ya kadar ödeme yapıyor. 4 kişilik bir aileye verilen 'ilticacı harçlığı' ise, yan ödemelerle birlikte 2000 Euro'yu aşıyor. Bu da Almanya'yı ilticacıların gözdesi yapıyor.
İltica, Arapça kökenli bir sözcüktür. Bir devletin, farklı bir devlet vatandaşına verdiği sığınma hakkını ifade etmektedir. Uluslararası kanunda her devlet vatandaşına tanınmış bir haktır. Bu hakkı kullanan bir vatandaş talep ettiği ülkenin koruması altına girmektedir.
Vizeyi veren ülkeye iltica etmek için 6 ay beklemeye gerek yoktur. Ülkeye indikten sonra vizenin geçerlilik süresi içerisinde de iltica başvurusu yapma hakkınız bulunmaktadır.
Asylum merkezinde alınan bu son parmak izi tarihi üzerinden 6 ay geçmesi gerekir. Yani Polis karakolunda alınan parmak izi artık hükümsüzdür.
İptal etme davasından Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) sorumludur. BAMF, iltica prosedürü gereklilikleri artık mevcut değilse, örneğin durumunuz değişmiş veya menşe ülkenizdeki durumun kalıcı olarak iyileşmiş olmasından dolayı statünüzü iptal edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri