Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Mide Yanması İçin Bitkisel Çaylar
Nane ve Zencefil çayı sindirimi iyileştirir. Gaz ve mide bulantısı gibi mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olduğu için asit reflüsü için harikadır. Ayrıca mide yanmasını yatıştırmak için papatya, meyan kökü, kaygan karaağaç ve hatmi bitki çayları uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Yemeklerden 20 dakika sonra bir bardak tüketilen maden suyu midenizi rahatlatacaktır. Ancak reflü ve gastiriti olan kişiler mide yanması şikayetini geçirmek için maden suyu yerine bal, çiğ patates suyunu tercih etmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
İbrahim Saraçoğlu mide yanması yaşandığı anda birkaç yudum süt içmenin rahatsızlık hissini hızlıca geçireceğini söylemektedir. Ağrı geçtikten sonra tekrar ederse yine birkaç yudum süt içebilirsiniz, aynı rahatlatıcı etki olacaktır. Hamileler için de süt önerilmektedir.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Nane çayı, zencefil çayı, papatya çayı gibi bitki çayları sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olabilir.
Midede rahatlatıcı bir etkiye sahip gıdalar yararlı olabilir. Örneğin yoğurt, süt, kaynamış ıspanak, havuç ve patates. Mide ekşimesi için yapılabilecek iyi bir ev çözümü, göğsünüz hafif yüksekte uyumaktır. Bu sayede gastrik asit yemek borunuza doğru akmaz.
Sindirimi iyileştirme özelliği olan nane ve zencefil çayı aynı zamanda mide sorunlarına da iyi gelir. Bunun yanı sıra papatya çayı, meyan kökü çayı, hatmiçiçeği çayı, kaygan karaağaç çayı da mide yanmasına iyi gelen çaylar olarak bilinmektedir.
Lifli yiyecekler: Esmer pirinç, kuskus, yulaf ezmesi gibi tam tahıllar, pancar, havuç ve tatlı patates, yeşil fasulye, brokoli, kuşkonmaz, bakla, enginar, bezelye. Alkali yiyecekler: Kavun, muz, karnabahar, fındık, rezene, salatalık, kereviz, karpuz, marul. Mide yanması için bitki çayı
Mide Yanması Hakkında Sık Sorulan Sorular
Reflü gastrit peptik ülser ileri yaş kalp hastalığı şeker hastalığı dispepsi gibi hastalıklar mide yanması görülmesine neden olabilir.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Protein açısından zengin besinler tüketin. Vitamin ve antioksidan bakımından zengin meyve tercih edin. Fakat portakal, greyfurt, mandalina gibi meyveler antioksidan değeri yüksek olsa da içerdikleri asit özellikleri sebebiyle mideye zarar verebilir. Bunların yerine elma, kivi gibi meyveler tercih edilebilir.
Mide asidinin uyarılmaması için; acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz vb), domates, turunçgiller, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemeli. Mideyi fazla şişirmemek için sıvı alımını ana öğünler yerine ara öğünlere kaydırın ve yudum yudum için.
Ayran. Ayran mide asitlerinin dengelenmesini sağlar. Mide ekşimesini rahatlatmak için bir bardak tam yağlı ayran içmeyi deneyebilirsiniz.
1 bardak su ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı karbonat midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak yanmanıza iyi gelecektir. Yemek yedikten hemen sonra içeceğiniz papatya ve meyan kökü çayı gıda asitlerini engelleyerek midede yanma oluşumunu engelleyecektir. Kekik çayı ise sindirimi kolaylaştırarak mideyi rahatlatır.
Mide yanmasında tıbbi tedavisinde, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptör antagonistleri (H2RA), ya da lansoprazol veya omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçetelenir.
Mide şikâyeti olmayanlarda soğuk su içmenin zarar vermeyeceğine değinen Prof. Dr. Vedat Göral, şöyle devam etti: "Gastrit ve ülser hastalığı olanlarda soğuk su içilmesi, mide asidini arttıracağı için midede aşırı gaz, kramp şeklinde ağrı, yanma ve mide rahatsızlıklarının artmasına neden olur.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Ek olarak araştırmalarla zencefil, elma sirkesi, zerdeçal, kekik kızılcık suyu, ananas, yeşil çay, havuç ve pancar suyunun hem gastriti iyileştirdiği hem de mide bulantısı, mide ağrısı, yanma, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi belirtileri hafiflettiği bulunmuştur.
Kafein: Kahve, tatlandırılmış gazlı içecekler, çay ve buzlu çay gibi kafein içeren içeceklerin büyük bir bölümü reflüyü tetikler. Bu nedenle de aşırı kafein tüketiminden uzak durulmalıdır.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Yoğurt: Sindirimi kolaylaştırdığı için mide ağrısına da iyi gelmektedir. Hazımsızlık nedeni ile meydana gelen mide ağrılarını önlemek için yoğurt tüketilmelidir. Normal zamanlarda da öğün arasında yoğurt tüketilmelidir.
Mide yanmasına ve ağrısına iyi gelen başlıca besinler ise; zencefil çayı, armut, keten tohumu, patates, baklagiller, yoğurt, zeytinyağı, muz, az yağlı besinler, lahana, karnabahar, maden suyu ve lifli besinler olarak da sıralanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri