Mide yanmasında tıbbi tedavisinde, mide asidini nötralize etmeye yardımcı olan antasitler, mide asidini azaltabilen H2 reseptör antagonistleri (H2RA), ya da lansoprazol veya omeprazol gibi proton pompa inhibitörleri reçetelenir.
Omeprazol, pantoprazol,lansoprazol,rabeprazol, esomeprazol . Bu ilaçların etki güçleri yaklaşık olarak birbirine benzemektedir. Bu ilaçlar midede asit salgısını baskılarlar. İlaçlar genellikle günde bir kez, sabah kahvaltıdan yarım saat önce alınmalıdır.
Mide koruyucu ilaçlar genellikle reflü hastalığının tedavisi ve mideyi bazı ilaçların tahrişinden korumak için verilir. Mide ağrısı, yanması ve ekşimesi gibi sorunlara iyi gelir. Ayrıca mide asit salgısını azaltır.
İlgili 19 soru bulundu
Simetidine, Ranitidin, Famodin gibi H 2 reseptör antagonisti denilen ilaçların yanısıra günümüzde Omeprazol, Lansoprazol, Nexium gibi proton pomba inhibitörü denilen ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle PPI (proton pompa inhibitörleri) kullanıldığında sorunların büyük bir kısmının ortadan kalktığı gözlenir.
Lifli gıdalar hem mide asidini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır. Dolayısıyla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bakımından zengin besinlerdir. Ayrıca hindi, tavuk ve balık eti mide asidini azaltır. Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
LANSOR, lansoprazol etkin maddesini içerir. Bir kapsül içinde 30 mg etkin madde bulunur. Lansoprazol, proton pompası inhibitörü olarak sınıflandırılan ilaç grubuna dahildir. Proton pompası inhibitörleri mide tarafından salgılanan asit miktarını düşürür.
Esmer pirinç, yulaf ezmesi, tatlı patates, brokoli, bezelye, enginar ve tam tahıllı ekmek gibi tahıllı ve lifli gıdalar tüketmek mide asidinin emilmesine yardımcı olarak mide yanması şikayetlerinizi azaltacaktır.
GAVISCON, reflü özofajit (yemek borusu iltihabı) kaynaklı şikayetleri olan hastalarda, gebelikte ya da yemeklerden sonra oluşan (reflüden kaynaklanan) hazımsızlık, mide yanması ve mideden ağza asit gelmesi gibi gastroözofageal reflü (mide ve yemek borusu iltihabı) belirtilerinin tedavisinde kullanılır.
· Proton pompa inhibitörleri: omeprazole (Omeprol), lansoprazole (Lansor), pantoprazole (Panto, Panthec), rabeprazole (Aciphex), and esomeprazole (Nexium). Proton pump inhibitörleri H2 blokerlerden çok daha etkilidirler ve reflü hastalarının çoğunun şikâyetlerini geçirirler. · Diğer bir grup ilaçlar prokinetiklerdir.
Bol su içmek, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Su, mide asidini nötralize edebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir. Doğru beslenme, mide yanmasını önlemek için etkili bir yöntemdir. Aşırı yağlı, baharatlı veya asitli yiyeceklerden kaçınmak, mide yanmasını önleyebilir.
Özellikle ekinezya, ıhlamur, nane çayı, yeşil çay ve papatya çayı boğaz yanmasına iyi gelen bitki çayları arasında sayılabilir. Benzer mekanizmayla, dondurma gibi soğuk gıdaların tüketilmesi, ödemin çözülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, soğuk gıdaların sık ve çok miktarda tüketilmemesi gerekir.
Yemek borusunda yanma şikayetinizi sonlandırmak için; çok zaman kaybetmeden “İç Hastalıkları” bölümüne gitmelisiniz. Yanma durumuna neden olan faktörler incelendikten sonra ilgili birime sevkiniz yapılır. Daha detaylı şekilde şekilde muayene olmak için ise “ Gastroenteroloji” bölümüne gidebilirsiniz.
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.
İbrahim Saraçoğlu mide yanması yaşandığı anda birkaç yudum süt içmenin rahatsızlık hissini hızlıca geçireceğini söylemektedir. Ağrı geçtikten sonra tekrar ederse yine birkaç yudum süt içebilirsiniz, aynı rahatlatıcı etki olacaktır. Hamileler için de süt önerilmektedir.
Maden Suyu
Reflü hastalarının asitli içeceklerden uzak durması gerekir. Fakat maden suyu istisnalardan biri olabilir. Reflü şikâyetlerinin arttığı anlarda içilen maden suyu, çoğunlukla yatıştırıcı etkiye sahiptir.
RENNIE, Her ölçeğinde (1 ölçek= 5 ml) 680 mg kalsiyum karbonat ve 80 mg magnezyum karbonat içerir. 100 mililitrelik şişelerde sunulmaktadır. yanma ve ağrı hissi) -Mide yanması ve asit salgısına bağlı mide şikayetleri Page 2 - Mide ve onikiparmak barsağı ülserlerine bağlı şikayetlerin giderilmesi için kullanılır.
Gastroözofageal reflüye bağlı belirtiler ile regürjitasyon ve yemek borusunda (özofagusta) yanma (heartburn) gibi hiperasiditeye bağlı gelişen yakınmaların ve dispepsinin semptomatik tedavisinde kullanılır.
Kahverengimsi granüller de görülebilir. NEXİUM “gastro-özofajiyal reflü hastalığı”nın tedavisi için kullanılır. Bu durum mide suyunun yemek borusuna (özofagus) kaçışına bağlı yemek borusunda iltihaplanma ve ağrı olmasıdır. Ağrı, mideden veya göğüs altından boyuna doğru bir yanma hissi şeklindedir.
Duodenum ülseri, mide ülseri, reflü hastalığı, NSAİİ'lere bağlı gelişen duodenum ülser ve H.pylori enf. tedavisinde 1 yaşından itibaren kullanılır. - Kısa dönemde iyi tolere edilir. Uzun dönem kullanımda osteoporoz, hipomagnezemi , Fe eksikliği anemisi beklenebilir.
Asidi nötralize etmek için ilaç tedavisine başvurulur. Özellikle proton pompa inhibitörleri (mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılmasını sağlayan ilaç grubu) tedavisiyle hem semptomatik düzelme sağlanır hem de mukoza hasarı ortadan kalkar. Reflü tedavisinde en az 4-8 hafta ilaç kullanmak gerekir.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri