Bu durum genellikle sindirimle ilgili bir sorundur. Ağır bir yemek yemek, gazlı içecek tüketmek, adet kanaması, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve asit reflü gibi durumlar da mide şişkinliğe yol açan faktörler arasındadır. Ayrıca kişinin yaşam tarzı da mide şişkinliğine neden olabilir.
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı probiyotik besinler ve yüksek lif içeren gıdalara diyette yeterli miktarda yer verilmelidir. Yemek yedikten sonra birkaç saat boyunca midedeki doluluk hissi geçene kadar yatılmamalı, reflü şikayeti var ise reflü yastığı kullanılmalıdır.
Midenin üstüne bastırınca hissedilen ağrı, genellikle mide veya sindirim sistemi problemleriyle ilişkilidir. Mide ülseri, gastrit, reflü hastalığı veya safra kesesi problemleri gibi durumlar, bu bölgede ağrıya neden olabilir.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Mide ağrısının en yaygın nedenleri, kahve, çay, alkol ve gazlı içecekler gibi asit veya kafein oranı yüksek içecek tüketimi, yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyecekler yemek, fazla veya hızlı beslenmek, laktoz intoleransı, reflü ile gastrit gibi mide rahatsızlıkları, stres ve sigaradır.
İlgili 25 soru bulundu
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Akut gastrit, midede ve sırtta şiddetli ağrı, bulantı, kusma ve iştahsızlık ile karakterizedir. Kronik gastrit ise genellikle herhangi bir belirti vermez ya da sadece üst karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik ve öğünlerden sonra dolgunluk hissi gibi hafif belirtiler gösterir.
Mide Kanserinin Ağrısı Nereye Vurur? Hastalar genellikle mide bölgesinde rahatsızlık, yanma hissi veya ağrı yaşarlar. Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir sorusuna göbek deliği ile göğüs duvarı arasında kalan bölüm olan epigastrik bölge olarak cevap verilebilir. Mide kanserinde görülen ağrı bu bölgede hissedilir.
En yaygın belirtiler, mide üstünde ağrı ve acıma, karın üst kısmında, kaburgaların hemen altında hissedilen keskin veya kramp şeklindeki ağrı, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, geğirme ve gaz gösterilebilir. Daha az yaygın belirtiler arasında ateş, sırt ağrısı ve ağızda metalik tat yer alır.
Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Karnın üst bölgesinde pek çok kas bulunur. Bu kaslarda meydana gelen yaralanma, spazm gibi durumlar mide ağrısı yapabilir. Ağrı genellikle masaj, dinlenme, sıcak kompres gibi uygulamalarla azalır. Bağırsaklarda apendiks olarak adlandırılan yapının enfekte olması apandisit olabilir.
Sinirlenince mideyi uyaran sinir fazla çalışır ve gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara yol açar. Bu gibi örnekleri çoğaltabiliriz. Ağrı çeken hastanın ızdırabı büyüktür. Bu ağrıların sebebi sinir sisteminin bozukluğu da olabilir.
Hazımsızlığa gidermek için iyi bir alternatiftir
Hidrojen karbonat bakımından zengin mineralli su tüketimi; mide ekşimesi, kusma ve hazımsızlığı önemli ölçüde azaltır. Düzenli olarak mineralli su tüketimi hazımsızlık semptomlarının iyileşmesine destek olur.
Süt, şeker, yumurta, soya, glüten, buğday ve mısır gibi gıdaları tükettiklerinde hazımsızlık ve buna bağlı olarak da şişkinlik gözlenebilir. Bunlara ek olarak kuru baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli gibi gaz yapan yiyecekler de şişkinlik nedenleri arasındadır.
Vedat Göral, pandemi stresi ve değişen yeme alışkanlığıyla birlikte bağırsak şişkinliği şikayetlerinin arttığına dikkat çekti: Şişkinliği gidermek için nane, melisa çayı, papatya, zencefil, zerdeçal, probiyotikler, tarçın, elma sirkesi, hardal, sade soda veya doğal maden suyu yarar sağlar.
Geğirme, üst sindirim sistemindeki fazla havayı dışarı atmanın yoludur ve genellikle normaldir. Geğirmeye çoğu zaman fazla havanın yutulması neden olur ancak hızlı yemek yenmesi, yemek yerken konuşulması, gazlı içecek içilmesi veya sigara tüketimi de geğirme nedenlerindendir.
Halk arasında mide kelepçesi olarak adlandırılan mide bandı, Morbid obezite tedavisinde uygulanan cerrahi yöntemlerden biridir. Aynı zamanda mide kelepçesi olarak da bilinen bu metod; yemek borusu ile mide bileşkesinin yaklaşık 200 mm altından, midenin çevresine bir band yerleştirme işlemidir.
Sırta vuran mide ağrısı, çeşitli sağlık sorunlarının bir belirtisi olabilir. Bu durumun yaygın nedenlerinden biri mide ülseridir, zira mide veya onikiparmak bağırsağında oluşan yaralar sırt bölgesinde ağrıya yol açabilir.
Stresli olduğunuzda muz yiyerek mide ağrısını azaltabilirsiniz. Stresten uzak durmak için stres yönetimi tekniklerini uygulamak, sağlıklı bir beslenme düzeni sürdürmek ve düzenli uykumak önemlidir. Ayrıca uzun süreli ve şiddetli mide ağrısı çekiyorsanız sağlık uzmanlarına mutlaka danışmalısınız.
Kısa sürede anormal kilo kaybı, mide ve karın ağrısı, iştahsızlık, bulantı, dışkıda siyahlık mide kanserinin belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerin olması durumundaysa bir gastroenteroloji uzmanına başvurulması gerekiyor. Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü Uzmanlarımız, mide kanseri hakkında bilgi verdi.
Mide kanseri tanısı bilgisayarlı tomografi ile de konulabilir ancak tomografi erken vakaları gözden kaçırabilir. Ancak endoskopi ve biyopsiyle tanı konulduktan sonra karın tomografisi mutlaka çekilir. Burada amaç, hastalığın yayılımı ve evresi hakkında bilgi sahibi olmak ve tedaviyi buna göre planlamaktır.
Mide kanseri, midenin yüzeyini kaplayan hücrelerin kontrolsüz büyüme ve çoğalması sonucu oluşan bir kanser türüdür. Yemek borusu ile midenin birleşim yerinde veya midenin gövdesinde oluşabilir. Diğer kanserlere nazaran daha yavaş gelişim gösterir.
Mide mikrobu direkt kendisi rahatsızlıklara neden olmaz. Yarattığı etkiler sonucu ülser, gastrit gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Mide mikrobu almış biri ömür boyu hiçbir rahatsızlık çekmeden yaşayabilir. Hatta ülser oluşmuş olsa bile herhangi bir belirti yaşamayabilir.
Herhangi bir mide komplikasyonunu önlemek için her gün en az 8-10 bardak su içilmeli. Sabahları ilk iş olarak 2-3 bardak ılık su içmenin düzenli bağırsak hareketlerine yardımcı olduğu ve hazımsızlık ve şişkinliği giderdiği bildirilmektedir. Yatma vaktine çok yakın yemek yemekten kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri