Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz. Daha az gaz ve şişkinlik yaptığı için ananas, armut, ayva, elma, muz, şeftali, elma suyu, ananas suyu, havuç suyu tüketebilirsiniz.
Bağırsak ve midenin ihtiyaç duyduğu sıvıyı sağlamak için susuz kalmayın. Günde en az sekiz bardak su tüketmenin yanı sıra, sindirim sistemini destekleyen yiyeceklerden tüketmeye özen gösterin. Salatalık, kavun, karpuz ve domates gibi su oranı yüksek sebze ve meyvelerini tüketmeye özen gösterin.
İlgili 37 soru bulundu
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Ihlamur çayı gibi papatya çayı da sizi hem sakinleştirecek hem de ağrınızı dindirecektir. Uykuda veya uykudan önce yaşanan “Gece mide ağrısına ne iyi gelir?” dediğinizde ise bir bardak süt tavsiye edilmektedir. Süt midenizi dinlendirecektir. Ek olarak karanfilli ve tarçınlı su içerek mide ağrınızı geçirebilirsiniz.
EN İYİ DOĞAL MİDE KORUYUCU, POLİFENOLÜ (BİR ÇEŞİT ANTİOKSİDAN) BOL ZEYTİNYAĞIDIR. Sabahları aç karnına bir kaşık yüksek polifenollü zeytinyağını içmenin faydaları anlatmak ile bitmez. Midenin çeşitli yağlı besinlere gösterdiği tolerans, kişiden kişiye değişir.
Tatlı yerine muz, şeftali, elma, kavun, armut gibi lifli meyvelere yönelmenin mide asidini, dolayısıyla yanmayı azaltacağını ifade eden uzmanlar, tam tahıllı gıdaların da yanmaları ciddi oranda azalttığını ifade etmektedir.
Tüketilebilecek olan az yağlı yoğurt da midede yatıştırıcı özellik gösterebilir. Zencefil, alkali bir besin olduğundan sindirime yardımcı olur. Mide ekşimesi hissettiğinizde zencefil çayından yararlanabilirsiniz. Limon suyu asidik olsa da ılık su ve bal ile karıştırıldığında mide asidini dengelemede etkili olabilir.
Kullanılan kimyasal ve pek çoğu zararlı ilaçlardan çok daha etkili olan zencefil, en doğal mide koruyucular arasında yer alıyor. Zencefili rendeleyerek salatalarınıza ekleyebilir ya da tercihinize göre limonlu leziz bir çay yaparak da tüketebilirsiniz.
Zencefil, ıhlamur çayı veya nane-limon çayı için
Zencefil'i yiyebileceğiniz gibi, zencefil çayı formunda da kullanabilirsiniz.. Nane özünde yer alan diğer bazı bileşiklerin antispazmodik, papatya, rezene ve tarçın gibi bitkilerde yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiye sahiptir.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Stres, vücutta bir dizi fizyolojik tepkiye neden olduğu için mideyi etkileyebilir. Genellikle karın bölgesinde bir rahatsızlık, gerginlik veya ağrı şeklinde kendini gösteren rahatsızlık, kişiye göre farklılık gösterebilir. Kimi insanda mide bulantısı, hazımsızlık, şişkinlik veya ishal gibi belirtiler de görülür.
Sıcak su torbası veya sıcak banyo ile ağrıyan yere sıcak kompres, bolca su ve berrak sıvı tüketmek, kraker, pirinç, elma püresi, muz ve yoğurt gibi hafif yiyecekler yemek, yatıştırıcı etkisi olan papatya ya da nane çayı içmek mideye iyi gelerek, mide ağrısını durdurmaya yardım eder.
Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa mide ağrısı için destek alınacak besinlerin başında süt ve yoğurt gelmektedir. Süt ve yoğurt sindirim siteminin sağlıklı çalışmasına destek olacaktır.
Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, mide asidini yatıştırarak mide ağrısını geçirdiğine inanılır. Sütün mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturduğu doğrudur; ama asit üretimini teşvik edici özelliğinden dolayı bu rahatlama kısa süreli olacak, ardından rahatsızlık yeniden baş gösterecektir.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Özafagus hassasiyetini azaltmak ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için, acı baharatlar, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, kahve, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Sık aralıklarla beslenilmeli, öğünlerin içeriği yoğun olmamalı, midenin fazla dolması engellenmelidir.
Yerli susamdan imal edilmesi yüksek yağ oranına sahip olması açısından son derece önemlidir. Her sabah aç karına alacağınız 2 yemek kaşığı tahin bu hastalıkların önüne geçerken, aynı zamanda ileride oluşabilecek mide rahatsızlıklarına karşıda koruyucu bir etki sağlar.
Bal: Birçok rahatsızlığa şifa olan bal, mide ağrısına ve mide yanmasına da iyi gelir. Özellikle aniden başlayan mide ağrıları için bir tatlı kaşığı bal tüketerek rahatlayabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine bir tatlı kaşığı bal ekleyerek bağırsaklarınızın çalışmasına da yardımcı olabilirsiniz.
Üst Karın Ağrısı: Mide kanseri genellikle mide veya mide girişi yakınlarında başlar, bu nedenle üst karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissedilebilir. Sırt Ağrısı: Mide kanseri ilerledikçe, sırt bölgesinde ağrı hissedilebilir.
Gastrit ve ülserin çözümlenmesi için öncelikle aynısafa bitkisinin kullanılması gerekir. 21 gün Aynısafa bitkisinin kullanılmasının ardından bir hafta ara ile 21 gün daha brokoli kürünün uygulanması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri