Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Zahter bitkisi, başta Hatay olmak üzere, Kilis, Gaziantep ve akdeniz iklimine sahip bölgelerde genellikle dağlık kesimlerde yetişmektedir. Thymbra spicata L. bilimsel ismidir ve ballıbabagiller familyasına aittir. Zahter bitkisi birçok kişi tarafından kekik olarak da bilinmektedir.
Ürün Adı Hayfene Zahter Diğer İsimleri Dağ Kekiği, Sater, Kara Kekik Menşei Türkiye İngilizce Adı Thyme Botanik Adı Thymus vulgaris Ürün Hakkında Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir.
'Zaatar' olarak bilinen 'Zahter' bitkisinin kurutulmuş formu bitki çayı ve baharat çeşidi olarak kullanımı oldukça yaygındır.
Zahter, Hatay gastronomi mutfağının da başta gelen baharatlarındandır. Evet zahter bir kekiktir ancak her kekik zahter değildir... Doğada, biz insanların hiçbir emek harcamasına gerek kalmadan, kendiliğinden yetişen çeşitli bitkiler vardır.
İlgili 30 soru bulundu
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Dağ kekiği bazı kaynaklarda Zahter adıyla da anılan bir bitki. Ülkemizde çoğunlukla Mardin ve Hatay gibi Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştiği söylenmektedir. Uzun ince yaprakları olan dağ kekiğinin kokusu normal kekiğe göre daha keskindir.
İçinde zahter tozunun da olduğu bu karışımda rezene, kimyon, kişniş, susam, tuz, karabiber ve yörelere göre diğer farklı baharat ve çeşniler yer alır. Zahter baharatı kullanarak hazırlayabileceğin sayısız lezzetli tat bulunur.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
Kendisi aslında bir karışım. İçinde neler olduğunu merak ediyorsanız, kahvaltılık zahterin içinde başta kurutulmuş zahter otu olmak üzere kavruşmuş nohut/leblebi, menengiç, karpuz ya da kavun çekirdeği, haşlanmış ve kavrulmuş buğday, rezene, kimyon, sumak, susam, kişniş, tuz ve karabiber gibi lezzetler bulunuyor.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir.
Zahter, Zater, Çıprıka… Ülkemizin zengin kültüründen bir çok farklı isim alan bu kekik kokulu baharlı tadı olan bir ot türü. Taze yapraklarından özellikle ızgaraların yanına nefis salatalar hazırlanır. Köftelere ve çorbalara da katılabilir. Kurutulup aynı kekik gibi kullanılabilir.
Arapça bir sözcük olan Zahter, Türkçe'de yaygın olarak “dağ kekiği” olarak anılan bir yabani bitkidir. Evet kekiğe benziyor ama daha keskin ferah bir kokuya capcanlı yeşilin en güzel tonuna sahip uzun yapraklı bitkimiz pek bir sevilesi pek bir şifa kaynağıdır.
Bu sebeple de “kara kekik” olarak da anılmaktadır. Zahterin bitkisinin diğer adları kara kekik, zahter kekiği, zater, çıprıka ve taze kekiktir.
Kahvaltılarda oldukça basit bir şekilde, yalnızca zeytinyağı ile karıştırıp ekmekle beraber tüketebilirsiniz. Dilerseniz yağı ayrı, baharatı ayrı bir şekilde de sunabilirsiniz. Peynir, zeytin ve domateslerinizin üzerine zahterli karışımlar dökerek farklı bir lezzet ortaya koyabilirsiniz.
Kekiğimizi bir cezveye bırakalım ve üzerine çeşmeden su tutup biraz yıkayalım ve tekrar bir buçuk bardak kadar su bırakıp ocağa alalım iyice kaynayınca altını kapatıp bir çay bardağına çay süzgeciyle doldurup içilecek hale getirelim biraz acı olabilir şeker ve limonla içmenizi tavsiye ederim.
Önce karpuz ve kavun çekirdeği büyükçe bir tavada kavrulur sonra merengiç kavrulur, kırık kudama kavrulur ve hepsi karıştırılır ve mahalle aralarındaki çekicilere çektirilir. Çekilirken içine baharatları ve tuzu katılır, en son çekildikten sonra kavrulmuş susam biz küncü deriz katılır ve hazır hale getirilir.
Vücuda faydaları ile bilinen zahter, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Hamilelerin ve emziren kadınların zahter tüketmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda guatr hastalarında da ciddi olumsuz durumlara yol açabilir. Aşırı tüketildiği takdirde kalp damar hastalıklarına sebep olabilir.
Nasıl Tüketilir
Bir kaba zeytin yağı başka bir kaba da kahvaltılık toz zahter eklenir, ekmeğinizi zeytinyağına ce zahtere bandırarak yada zahtere zeytinyağını direkt dökerek tüketebilirsiniz. aynı zamanda mide ve bağırsak sağlığını koruması da kahvaltılık toz zahterin faydaları arasındadır.
Halk arasında kara kekik olarak da adlandırılan zahter salata soslarında kullanılırken çay olarak da tüketilmektedir. Aynı zamanda zeytinyağı ile birlikte tüketimi de insan sağlığı için çok faydalıdır. Zahter tür olarak baharat kategorisinde yer alır ancak doğada kendi kendine yetişebilen bir bitkidir.
KAHVALTILIK ZAHTER. Kilis, Gaziantep, Hatay mutfak kültüründen soframıza taşınan mükemmel besleyici ve vitamin deposu lezzetli kahvaltılık çeşitidir.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Sinirleri Yatıştırabilir. Kekik çayı faydaları sıralanırken göz ardı edilmemesi gereken özelliklerden biri de bu bitkinin sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Karvakrol bileşiği nörolojik olarak sakinleştirici etki yaratır. Özellikle yatmadan önce içeceğiniz bir fincan kekik çayı rahatlama sağlar.
İş o kadar ciddi boyuta ulaşır ki araştırma ekibi korkar ve araştırma yapmaktan vazgeçer. Çünkü kekiğin gündeme gelmesi dünya kimya sanayinin çökmesi anlamına gelmektedir. Tamamen doğaldır ve çok güçlüdür. Kekik yağında yaşayan 1 tek canlı özel bir enzim olduğunu fark eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri