Ülkemize yasal olmayan yollarla sokulan çay. Yabancı ülkelerde işlemlerden geçirilmiş, kimilerine farklı aromalar ve boyalar eklenmiş çay.
Kaçak çay orjinal olarak Sri Lanka'nın yüksek dağlarından üretilen iri yapraklı bir çay türüdür. Gelişen teknolojinin tarım üzerine yaptığı modern dokunuşlar kaçak çay seçeneklerinin dünya genelinde üretilmesine de fırsat verir.
Kaçak çayda bu kadar yoğun miktarda bileşen ve aroma olduğu için birkaç tutamı bile gerekli demi ve rengi sağlamak için yeterli olmaktadır. Bu yüzden düşük gramajda alınan kaçak çay bile uzun bir sürelik çay ihtiyacınızı giderdiği için aynı zamanda da ekonomiktir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Neden kaçak çay denir? seylan, saylon gibi memleketlerden yasak olduğu için kaçak yollarla getirilen çaya verilen isim. yasağın kalkmasına rağmen ismin kalkmaması enteresandır.
Bizim çayımızda yabancı madde kesinlikle yok ancak kaçak çayların hepsinde haşere zehiri, yani pestisit var. Bu da kanserojendir. Pestisitin pek çok zararı var, hastalıklara neden oluyor. Kaçak çayı içen vatandaşlarımız belki kendilerini düşünmüyor ama çocuklarını, torunlarını düşünmeleri lazım.
İlgili 23 soru bulundu
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, "ele geçirilen kaçak çaylarda domuz kanı bulunduğu" yönünde medyada yeralan haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Dr. Orhan, "Kaçak çay içinde, taş kömürünün damıtılmasıyla elde edilen boya maddesi olan anilin var. Bu madde, oksijene maruz kaldığı zaman oksitlendiği için rengi kahverengine dönüşüyor dolayısıyla çayın içinde ayırt etmek çok mümkün değil.
Çok iyi bir çay tiryakileri kokusundan ve aromasından katkı maddesini anlayabilirler.” “Çayın içerisinde boya maddesi olup olmadığını anlamak için bir bardak soğuk su içerisine bir tutam kuru çay konulur. İlk dakikalarda renk çözünürlüğü oluyorsa katkı malzemesi olduğunu gösteriyor.
ÇAYKUR, Kürtlerin kaçak çay olarak bilinen Seylan Çayı'ndan yana kullandıkları çay tercihini değiştirmek amacıyla, GAP Çaydan sonra bu sefer şansını farklı bir çayla denemek istiyor.
Bildiğimiz taş kömürünün damıtılmasıyla elde edilen boya maddesi anilin, oksijene maruz kaldığı zaman oksitlendiği için rengi kahverengine dönüşüyor. Zaten tadı acı, kokusu da hoş olduğu için çok fazla kaçak çayın içerisine renk kattığı için ayırt etmemiz mümkün değil.
Peki, kaçakçılar sırtlarına vurdukları o büyük çuvallarda ne taşıyordu? Türkiye'den 'öbür tarafa' en çok tütün götürülüyordu. Suriye'den bu yana ise elbiselik kumaş ile Çaya Sûrî (Suriye Çayı), diğer adıyla Çaya Kaçax (Kaçak Çay) getiriliyordu.
Yalnız kaçak çayda domuz kanı ile harmanlandığı rivayeti vardır. Eğer bu durum ve rivâyet kat'i ve tüm kaçak çaylarda mevcud ise haram olur.
Piyasada çok farklı çeşitleri satılmaktadır. Bim, şok, a101 gibi market raflarında da görmekteyiz.
Adı üstünde, kaçak çay... Türkiye'de satışı yasak, ama yasadışı yollardan piyasaya giriyor. Genelde damak tadı alışkanlığından dolayı tercih ediliyor, ama içeriğinde neler olduğunu kimse bilmiyor.
Seylan çayı, günümüzde en tercih edilen çaylardan biridir. Oldukça lezzetli bir çay olan Seylan çayı diğer ismi ile Gaziantep kaçak çay olarak da ifade edilir.
Kürtün Çayı, Samsun'un Kavak ilçesinden kaynağını alıp merkez ilçeden Karadeniz'e dökülen akarsu. Irmağın yağış alanı 320 km2 olup akarsu boyu 47 kilometredir. 1100 m rakımdan doğan akarsu, döküldüğü yerde üçgen biçimli küçük bir delta oluşturur.
Çaydanlığın altını 2/3 oranında içme suyuyla dolduruyoruz ve ocağa yerleştiriyoruz. Su kaynadığında çaydanlığın üstüne eğer karışım çay koyuyorsak (seylan çayı ve yerli çay) yaklaşık 7-8 tatlı kaşığı çay ekliyoruz. Eğer yalnızca seylan yani kaçak çay denilen çaydan kullanacaksak 5 çay kaşığı yeterli olacaktır.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Ülkemizde kaçak çay olarak da bilinen Seylan çayının ana vatanı Sri Lanka'dır. Bu ülke ve bölge çay üretiminde birinci sırada yer almaktadır.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
Kuru çay yaprakları paket üzerindeki son tüketim tarihinden sonra en az 1 yıl daha taze kalır. Daha sonrasında ise uzun süre bildiğimiz anlamda bozulmaz fakat tadını kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum doğru saklama koşulları sağlandığında geçerlidir.
Keskin bir tadı ve aroması var, daha acı. Ülkemize kaçak çay girişinin yıllık 50-60 tona ulaştığı tahmin ediliyor.
Orta ateşte çaydanlığın altındaki su kaynayana kadar bekletin ve kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak çayı demlenmeye bırakın. Çayın demlendiğini çaydanlığın üst kapağını açarak anlayabilirsiniz. Eğer çay taneleri dibe çöktüyse tavşan kanı çayınız hazır demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri