Sindirimi Kolaylaştırır Sol tarafa yattığımızda midemizdeki besinler kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlıyor, böylelikle sindirimi kolaylaştırarak hızlandırıyor. Ayrıca mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda olmasını sağlayarak sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor.
Sol tarafınıza yatarak uyuyun
Uyku ve reflü ile ilgili yapılan çalışmalardan bazıları, sol tarafa yatmanın reflü hastalığına sahip kişiler için en ideal yatış pozisyonu olduğunu söylüyor. Buna göre, sırt üstü başta olmak üzere diğer yatış pozisyonları, mide ekşimesi riskini arttırmaktadır.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Mide ile ilgili mide yanması gibi sorunları olanlar da uyurken bu pozisyonu tercih etmemelidir. Mide bulantısı olan kişiler sırt üstü yattığında bulantıyı tetikler. Midenin dışında boyun ile alakalı sıkıntılara da yol açabilir. Sırt üstü yatınca boyun gerginliği artabilir.
(sas) uyurken sağ yanına doğru yatarak uyurdu. kendisine sığınacak ve korunacak kimse yoktur. iman ettim." (Riyazü's-Salihîn; c. 2 s. 206-207-208-209.)
İlgili 36 soru bulundu
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Dr. Sena Tolu, 'Yüzüstü yatmak omurgayı olumsuz etkiliyor. Bu pozisyonda uyumak boyun, sırt ve bel etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, boyun ve bel kıvrımında artışa neden olur. Ayrıca omurgadan sinirlere gereksiz baskı oluşturarak fıtığın oluşmasına neden olabilir.
Kıvrandıran mide ağrısı sırta, göğüs bölgesine ve bazı durumlarda da sağ yan ağrısına neden olur. Sırta vuran mide ağrısı, midede yaşanan ağrılar mideyi kasılmaya zorlar ve bu durum mide spazmına neden olur. Mide spazmı ise sırt ve bel bölgesinde ağrı yaratır.
Omurga bir bütün olarak düşünüldüğünde bel ve boyunun baştan aşağıya düz bir şekilde durması sağlıklıdır. Bu pozisyonun en önemli noktası yatak seçimidir. Lateks yatak veya direkt olarak kişiye özel yataklardan edinmen mantıklı bir seçim olacaktır.
Sağ tarafa yatmak
Uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen ve en sağlıklı olduğu düşünülen yatış pozisyonu sağ tarafa yatmaktır. Kan dolaşımının en sağlıklı olduğu pozisyon budur. Bu pozisyonda uyurken uykunun daha kaliteli olması için bacaklar hafifçe karna çekilip cenin pozisyonunda uyumak daha faydalı olacaktır.
Ayurveda gibi geleneksel tıp formlarını uygulayan birçok kişi, sağlık ve esenliği desteklemek için hala başınız doğuya ya da güneye bakacak şekilde uyumanızı tavsiye ediyor. Bununla birlikte, uyumak için en iyi pozisyon, nihayetinde kişisel bir tercih meselesidir. Her birey için en rahat ve huzurlu olan pozisyondur.
SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIR
Sol tarafımıza yattığımız zaman midemizdeki besin kalıntıları kalın bağırsaktan inen kolona kolayca geçiş sağlar. Aynı zamanda mide ve pankreasın doğal ve rahat bir pozisyonda durmasını sağlayarak pankreatik enzimlerin ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına olanak tanır.
Sağ taraf üzerine yan yatmak en çok önerilen ve en sağlıklı uyku pozisyonudur. Uyku sırasında insan vücudunda kan dolaşımı devam eder ve kan dolaşımı en uygun sağ tarafa yan yatmak pozisyonunda başarılı bir şekilde devam eder.
Bunun nedeni sol taraf üzerine yatmanın mide ile yemek borusu arasındaki bağlantıyı mide asidi seviyesinin üzerinde tutması olabilir. Sağ taraf üzerinde uyumak alt yemek borusunun (özofagus) gevşeyerek asidin kaçmasına yol açıyor olabilir.
Çiğ patates suyu içmek. Lifli gıdalar tüketerek sindirimi iyileştirmek. Papatya ve nane çayı içerek mide yanmasını yatıştırmak. Aloe vera suyu ile yanmaya neden olan mide asidini dengelemek.
Reflünün en yaygın görülen belirtileri ekşime, yanma, geğirme, gaz, kusma, yutma güçlüğü, mide bulantısı ve ağıza acı su gelmesidir. Ancak reflü belirtileri sadece bunlarla sınırlı değildir. Mide içeriğinin sıklıkla yemek borusuna çarpması zamanla bu bölgedeki sinirlerde de tahribata neden olabilir.
Vücudun omurgadan bacaklara kadar doğru hizada kalması siyatik sinirini rahatlatır ve ağrılar azalır ya da tamamen kaybolur. Böylece beddo™ sayesinde ağrısız ve kaliteli bir uyku mümkün olur.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Sol tarafa yatmak, kronik bel ve sırf ağrısı çeken kişilere de tavsiye edilmektedir. Bu pozisyon omurga üzerindeki yükü hafifletir ve uykunuzda daha rahat olmanızı sağlar. Sol tarafa yatmak, kan dolaşımını rahat sağladığı için kalbimiz üzerindeki baskıyı hafifletir. Bu da vücudumuz için oldukça faydalıdır.
"Sırtüstü uyumak hem yüze bir şey değmemesi nedeniyle erken yaşta oluşan yüz kırışıklıklarının önlenmesi hem de omurga ve boyuna baskı oluşturmadığından boyun ve sırt ağrılarının engellenmesi açısından bireylere önemli avantaj sağlar.
Sırt üstü yatmak, en çok tavsiye edilen pozisyonların başında geliyor. Omurganın şeklini koruyan bu pozisyon, bel ve diz ağrılarına da engel oluyor. Diz altına koyacağınız bir yastık da sırtınızın doğal kıvrımını korumanıza yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri