Kaptanpaşa eyaletinin bir sancağını teşkil eden Midilli, bu tarihten itibaren bir Türk yurdu haline getirilmiş ve Türk nüfusu 20. yüzyılın başlarına kadar sayısı artan miktarda adadaki varlığını devam ettirmiştir.
Midilli (Yunanca: Λέσβος 'Lésvos'; Osmanlıca: مدللى), Ege Denizi'nin kuzeydoğusunda bulunan, dağlık bir Yunan adasıdır.
Limni, Sakız, Sisam ve İkarya adlı Yunan adaları. Bunlar Lozan Antlaşması'nın 13. maddesi gereğince ülkelerinde ancak polis ve Jandarma kuvveti bulunabilecek, deniz üssü ve istihkâm kurmanın yasak olduğu adalardır. On İki Adalar, Paris Antlaşması ile İtalya'dan alınıp Yunanistan'a verildi.
Midilli, Yunanistan egemenliğine girdiği 1912 yılına kadar, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1534 yılında Ege Adalarının yönetimi için oluşturduğu Cezayir-i Bahr-i Sefid Eyaletinin önce üç eyaletinden biri, sonra merkezi ( 1862) olmuştur.
Midilli'nin Fethi veya Midilli Kuşatması, 1462 yılının Eylül ayında Fatih Sultan Mehmet komutasındaki Osmanlı İmparatorluğu ile Midilli dukası Nicolas Gattilusio komutasındaki Ceneviz Cumhuriyeti ile yapılmış savaştır.
İlgili 33 soru bulundu
Adadaki zeytin yağı müzesi, sabun atölyeleri ve lezzetli yemekleri ile Midilli zeytinyağının, ne kadar meşhur olduğu ve adanın ekonomisinde önemli rol oynadığının işaretidir.
Fatih döneminde Kuzey Ege ve Doğu Ege- Adaları'nın büyük kısmı Boğazönü adalarından başlanılarak fethedildi. Bunlardan ilki Gökçeada, Semadirek ve Taşoz adaları oldu (1456 Şubat). Yine aynı sene içinde, Limni adası da Osmanlı idaresine bağlandı (1456 Mayıs).
Bugün Midilli'de yerleşik bir Türk nüfusu bulunmamaktadır; fakat kökeni Türk olan bazı aileler bilinmekteyse de asimile oldukları Rumca konuşup yazdıkları, Rum isimleri alarak Türk-İslam geleneklerini unuttukları tespit edilmiştir.
II. Dünya Savaşı'nda İtalya'nın 1943'te teslim olmasından sonra İngilizlerin adaları alma girişimleri başarısızlığa uğradı. Denetimi ele geçirmiş olan Alman birlikleri, Mayıs 1945'te adalardan çıkarılabildi. Adaların yönetimi ise ancak 1947'de Paris Antlaşmasıyla resmen Yunanistan'a geçti.
Başlıcaları: Rodos, Kaşot (Çoban), Kerpe, Limoniye, Sömbeki, İlyaki (İlkil), İncirli, Yalı, İstanköy, İstanbulya, Kilimli (Kelemez), İleriye, İlipsi, Herke, Batnaz ve Meis (Kızılhisar).
Midilli Adası'na Gidebilmek için Nasıl Vize Alabilirim? Yunanistan Avrupa ülkesi olduğu için Yunanistan'ın midilli adasına gidebilmeniz için Schengen vizenizin olması gerekmektedir. Günübirlik seyahat edecek bile olsanız vizenizin olması gerekmektedir.
AYVALIK'TAN MİDİLLİ'YE GİDİŞ PASAPORT / VİZE
Ayvalık'tan Midilli'ye geçiş yaparken pasaportunuzun yanınızda olması gerekli. Vize için ise iki seçeneğiniz bulunuyor.
Rodos ve On İki Ada'nın İşgali veya On İki Ada'nın işgali isimli harekât 1912 yılında On İki Ada'nın Trablusgarp Savaşı sırasında İtalyanlar tarafından yapılan çıkarmalar sonucu işgale uğramasıyla gerçekleşti.
Kapıda giriş vizesiyle gidilen adalardan biri de Yunanistan'ın 3. büyük adası olan Midilli' (Lesvos) dir. İki ülke arasında yapılan anlaşmaya göre; Türkiye'den Midilli Adası'na gitmek isteyen Bordo pasaport sahipleri geçerli bir Schengen vizeleri yoksa kapı vizesi alarak Midilli'ye giriş yapabilirler.
Girit. Yunanistan'ın en büyük adası, efsanelerin beşiği olan Girit, büyüklüğü ve farklı koylarıyla apayrı bir dünya.
Sakız Adası (Yunanca: Χίος, romanize: Hios), Yunanistan'ın Ege Denizi'nde yer alan bir adasıdır. Ülkenin Kuzey Ege bölgesine bağlı olan ada, Türkiye'den Sakız Boğazı ile ayrılır.
Sisam - Samos
O zaman Kuşadası'ndan kalkan feribotlara atlayın ve Türkiye'ye en yakın ada olan Sisam'a uğrayın. Diğer adalara oranla daha sakin bir hayatın devam ettiği Sisam, şehrin boğucu koşturmacasından uzaklaşmak için birebir. Her Yunan adasında olduğu gibi Sisam'da da restoranlar harika deniz ürünleri sunuyor.
SONUÇ OLARAK; Osmanlı zamanında Eylül 1829-EDİRNE Anlaşması, 18 Ekim 1912-UŞİ Antlaşması, 30 Mayıs 1913-LONDRA Antlaşması, 14 Kasım 1913-ATİNA Antlaşması, 14 Şubat 1914-LONDRA Büyükelçiler Konferansı ve 10 Ağustos 1920-SEVR anlaşmasıyla Ege'deki tüm adalarımız kaybedilmişti.
Midilli (Luvice: Muwatalli, Yunanca: Μυτιλήνη Mytilíni), Yunanistan'da Kuzey Ege coğrafi bölgesinin ve Midilli ilinin başkenti olan şehir. Şehrin adının Hititçe ve Luvice'de kullanılan bir isim olan Muvatalli'den geliyor olabileceği düşünülmektedir.
Ayvalık Midilli arası yaklaşık 10 kilometredir. Yolcu feribotu (deniz otobüsü) ile yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Arabalı feribot ile yaklaşık 90 dakika sürmektedir.
Midilli (Yunanca: Μυτιλήνη - Mytilíni), Yunanistan'da Kuzey Ege coğrafi bölgesine bağlı bir il. Türkiye kıyılarına çok yakın olmakla birlikte Ayvalık'ın karşısındadır.
Fatih Sultan Mehmed'in Arapça ve Farsçanın yanı sıra Latince, Yunanca ve İtalyancayı çok iyi bilmesi, bu dönemdeki münasebetlerine dayandırılmaktadır.
Padişahın naaşı gizlice İstanbul'a gönderildi. Kısa bir süre sonra iktidar savaşı başlayınca devlet ricali ne yazık ki Fatih Sultan Mehmet'in cansız bedenini unutacaktı. Daha beteri Sultanın bedeni yıkandığında çoktan çürümeye başladığı da kahreden başka bir detaydır. Ceset öylesine kokmuş ki kimse gidip yıkayamıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri