Midyeler mevsimlerin belirli dönemlerinde kabuklarının renkleri değişiklik göstermektedir. Midyeler böylelikle bazen şeffaf, pembe, turuncu veya kahverengi olabilirler. Üreme dönemlerinde dişi midyeler pembe ve turuncu, erkek midyeler beyaz üreme döl salgısını suya bırakmaktadırlar.
Eğer midye kabuklarının rengi canlıysa ve dış kabuğu temizse, taze olma ihtimali yüksektir. Bayat midyelerin kabukları genelde soluk renklidir. Yukarıda bahsettiğimiz gibi hem dış kabuğunun canlı siyah renkte olması, hem de kabuğun güzelce temizlenmiş olması, taze olduğunun göstergesidir.
İnek, koyun, keçi vb. gibi etini tükettiğimiz hayvanlarda yani memelilerde adet görülür. Midye ise omurgasız bir canlıdır dolayısıyla adet görmesi gibi bir şey söz konusu değildir. Midyeler Adet Görür mü ? Midyelerin üremeleri dış döllenmeyle gerçekleşir.
Midye üreme döneminde kesinlikle tüketilmemelidir. Nisan ayı içinde midye yemek istiyorsanız bu dönem sizin için tehlikeli olabilir aman dikkat. Kasım dönemi için de yeme yasağını getirebilirsiniz.
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu, bir soruya verdiği yanıtta midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı, midye, karides, kalamar, yengeç, ıstakoz gibi deniz hayvanlarının 'helal olmadığını' belirtti.
TÜKETİRKEN AŞIRIYA KAÇMAYIN
Tüketimde aşırıya kaçılması kolesterol, kan şekerinde dengesizlik ve kilo artışına neden olabilirken, midyenin sürekli ve aşırı tüketimi ayrıca ağır metal içeriği sebebiyle zehirlenmelere, alerjik reaksiyonlara, böbrek, karaciğer yetmezliklerine yol açabiliyor.
Midyelerin kabukları düz ve pürüzsüz bir özellik gösterirken istiridyelerde biraz daha sert ve pürüzlü bir kabuk yapısı göze çarpıyor. Bunun dışında, İstiridyeler gelişimlerini üç yıl, midyeler ise bir yılda tamamlar.
Bakteriler ve su yosunlarıyla beslenir.
Midye protein açısından zengin bir deniz ürünüdür. Çoğu kişi midyenin içinde yer alan gıdayı et olarak algılamaktadır. Ancak et gibi algılanan bu besin et değildir. Midyenin içerisinde bulunan ve et gibi düşünülen bu besin aslında mantar, virüs, bakteri ve balık dışkısının ezilmiş şeklidir.
Midye tüketenlerin faydalı yağları aldığı için cildi daha parlak ve temiz görünmektedir. Tiroid Bezlerini Dengeler: Midyede selenyum minerali bulunur. Selenyum minerali de tiroid bezlerinin düzenli çalışmasını destekler. Midyeyi ölçülü tükettiğinizde, tiroid hastalıklarından uzak kalabilirsiniz.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen 'deniz hayvanları' ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Dünyamızdaki her canlının bir görevi olduğu gibi, midyenin de bir görevi vardır. Derin denizlerde, “maalesef” bizlerin de miktarını arttırdığımız ağır metaller başta olmak üzere, deniz suyunu; endüstriyel atıklardan, tarımsal atıklardan ve bunun gibi birçok atıktan süzerek arındırmaktadır.
Midye denizlerde yaşayan, yassı solungaçlılar ailesinden, solungaçla solunum yapan, boyları 5 ila 60 cm arasında, yaklaşık 12-14 yıl yaşam süresi olan omurgasız canlı türüdür. Midyelerin çenetleri(kabukları) siyah, oval ve iki tarafı da birbiriyle aynıdır. Yaklaşık olarak 11000 midye türünün olduğu bilinmektedir.
Midyelerin deniz suyunu süzerek beslendiklerini ifade eden Ersü, "Bu şekilde beslendikleri için sudaki her türlü madddeyi bünyelerinde barındırabiliyorlar. Bu canlılar özellikle şehirleşmenin yoğun olduğu bölgelerde atık suların denize deşarj edildiği bölgeleri tercih ederler.
Midyenin yanında alınan ayran, yoğurt türü bir besin ise eğer bozuk değilse, kesinlikle koruyucu önleyici etkilidir... Yoğurt kendi proteinlerini feda ederek, kanımızdaki proteinlere bu ağır metallerin tutunması ve zarar vermesini engeller. Böylece zehirlenmenin şiddeti azalır.
Dev midye: En büyük midye türüdür. Boyu 150 cm, ağırlığı ise 250 kg'ı bulabilir. İstiridye olarak da tanımlanan dev midyeler, yaşayan en büyük çift kabuklu yumuşakçalardır.
Midyeler, nehir diplerinde yaşar ve çoğu hayatta kalmak ve üremek için temiz, akan suya ihtiyaç duyar. Dünya çapında, yaklaşık üçte biri Amerika Birleşik Devletleri'nde meydana gelen tahmini 1.000 tatlı su midyesi türü vardır.
"Türkiye'de midye en güzel Marmara Denizi'nde yetişir"
Midye, özellik olarak denizi filtre eden bir canlı aynı zamanda. Midye, denizin içinde fosfor, azot gibi maddeleri alır ve yenilebilir hale getirir.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir.
İstiridye incisinin fiyatlarının ne kadar olduğu üzerine yapılan araştırmalarda söz konusu inci tanelerinin 9 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösterdiği görülmektedir.
Tatlı su incileri "Mussel" adı verilen bir midye tarafından, havuz, dere ve Göllerde yetiştirilmektedir. Aslında Mussel (midye) inci üretmeyen bir yumuşakça familyasından gelir. Aşılama yöntemiyle bir Tatlı Su İncisi, 20 veya daha fazla doku parçalarının, ince midye kabuğu içerisinden nakledilmesiyle oluşur.
Buna göre ahtapot, yengeç, kaplumbağa ve su yılanının yenmesi helal değildir (Remlî Nihayetu'l-Muhtac, VIII, 113,150-152.)"
Çünkü midye, balık suretinde değildir ve de o sınıfına girmez. Dolayısıyla balık suretinde olmayan bir deniz hayvanının etini yemek, caiz olmamaktadır. Suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan, her tür balığın eti ise yenilebilir.
“Midye, Zengin İçeriğiyle Değerli Bir Gıda Maddesi”
Dr. Erkan şu ifadelere yer verdi: “Midye bilinenin aksine yüksek protein, düşük yağ içeriği, düşük kalori değeri, vitamin ve minerallerce zengin içeriği ile değerli bir gıda maddesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri