MIG / MAG kaynağı, tüm kaynak işlemlerinde en yaygın kullanılan kaynaklardan biridir. MIG / MAG kaynak işlemleri çok yönlüdür ve metal işleme endüstrisi, gemi yapımı, çelik ve konteyner yapımı ve otomotiv endüstrisi gibi çeşitli sektörlerde kullanılabilir.
Sökülemeyen parça imalatında kullanılan kaynak tekniği; otomotivden inşaata, uçak ve havacılık teknolojilerinden savunma sanayisine kadar her yerde en önemli işlemlerdendir. Bahsedeceğimiz MIG/MAG kaynak teknikleri, gazaltı ark kaynaklarıdır.
Ancak MIG ve TIG kaynağı arasındaki temel fark, tüketilemeyen bir tungsten elektrot ve ayrı bir sarf malzemesi dolgu malzemesi kullanmasıdır. Sarf malzemesi olmayan tungsten elektrot bir ark üretirken, ikinci elinizle kaynak birikintisine bir dolgu malzemesi "çubuğunu" elle beslemeniz gerekir.
MIG kaynağı; sürekli bir katı tel elektrot ve koruyucu gazın, bir kaynak tabancası içerisinden kaynak bölgesini besleyerek iki bağımsız malzemeyi birleştiren bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlemde ark, Argon, Helyum, CO veya çeşitli gaz karışımları gibi bir koruyucu gaz transferi altında meydana gelir.
MIG/MAG kaynağında kullanılan gaz karışımlarında Argon asal gaz olduğu için herhangi bir reaksiyona girmeyeceği böylece ark oluşumu ve kararlılığının kolay olacağı, CO2'nin ise ergimiş banyoyu oksitleyeceği ve tüm pozisyonlarda kısa devre kaynağını kolaylaştıracağı ve iyi bir geçiş sağlayacağı görülmüştür.
İlgili 42 soru bulundu
Her ikisi de enerjisi yüksek bir ark oluşturur ve buna bağlı olarak kaynak nüfuziyeti özeliği iyileşir. Gaz karışımlarında aktif bileşenlerin karıştırılması ile tel elektrotların erimesi sırasında daha ince damla oluşumu sağlanır.
MIG/MAG kaynağı, bir bobin tarafından tel besleme motorundan beslenen tel elektrotun, torçtan çıkış yapmadan kısa süre önce kontak memesi tarafından elektrik ile beslenmesi ve bu şekilde arkın, tel elektrot ucu ile iş parçası arasında yanmasının sağlanması ile karakterize edilmektedir.
Bu kaynak yöntemi, reaktör inşası gibi kalite beklentisi yüksek olan uygulamalar için, ilk tercihtir. 1930'lu yılların başından beri bilinen TIG (argon) kaynağı genellikle, paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağında kullanılır.
TEŞHİS İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) NEDİR ? Hastaların klinik ve maliyet verilerinin kullanılarak gruplandırılmasını ve benzer hastalıkların benzer gruplara atanmasını içeren yatan hasta sınıflandırma sistemidir. -Hastaları, benzer şartları oluşturan gruplara ayıran ve başlangıç noktası hastalıklar olan bir sistemdir.
Öncelikle, “Gazsız” Mig'in aslında gazsız olmadığını açıklığa kavuşturalım. Gazsız Gazalti / mig kaynağı diye bir şey yoktur. Kaynak havuzu havadaki oksijenden korunmalıdır ve bu, havanın gazla yer değiştirmesiyle yapılır! Sözde "Gazsız" Mig Teli, aslında "Kendini Korumalı" dır.
Fakat, bunların içerisinden günümüzde, özellikle metallerin birleştirilmesinde en yaygın başvurulan yöntem kesinlikle Örtülü Elektrot Ark Kaynağı'dır. Bu kaynak türü, bütün kaynakların karşılaştırıldığı listelerin birçoğunda en güçlü kaynak tipi olarak seçilir.
TIG (Argon) kaynağı, çok çeşitli metal kalınlıkları için uygundur. Diğer kaynak teknikleriyle birleştirilmesi zor (veya imkansız) çok ince malzemeler için bile uygundur. Üstün ark ve kaynak birikintisi kontrolü, görünüş önemli olduğunda temiz ve çekici kaynaklar sağlar.
Kaynak Nerelerde Kullanılır ? Kaynak işlemleri kapalı ortamlar, açık alanlar, su altı, uzay boşluğu gibi çok çeşitli alanlarda ve farklı malzemelerin birleştirilmesi amacıyla kullanılan, son derece önemli bir işlemdir.
MIG (Metal İnert Gaz) kaynağı bir sarf tel elektrodu ile kaynatılacak malzeme arasında bir elektrik arkının oluşturulduğu bir ark kaynağı işlemidir. Bu işlem koruyucu gaz olarak inert gazları veya gaz karışımları kullanır. Argon ve helyum tipik olarak alüminyum gibi demir dışı metallerin MIG kaynağı için kullanılır.
iyi yapılırsa kaynatılan malzemenin kendi dokusundan bile sağlam olur. "Sadece bir punto bile 70 kg taşır" diyor kaynakçılar.
İngilizce konuşulan bölgelerde MMA veya MMAW (Manual Metal Arc Welding) olarak bilinmektedir. İşlem, arkın erimekte olan bir elektrot ve bir kaynak banyosu arasında yanmakta olması ile belirginleşmektedir. Harici bir koruyucu kullanılmaz, atmosfere karşı koruyucu tek etki elektrotla sağlanır.
TIG kaynağı, üzerinde kaynak yapılabilir tüm malzeme ve uygulamalar için kullanılabilen çok yönlü bir kaynak yöntemidir. Ana uygulama alanı paslanmaz çelik, alüminyum ve nikel alaşımlarıdır. Konsantre ve stabil ark, cüruf ve çapak olmaksızın yüksek kaliteli kaynatılmış metal temin eder.
Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır. Bunun yanı sıra argon-hidrojen karışımı kaynak metalinin akıcılığını arttırdığı için son zamanlarda gazaltı ark kaynaklarında koruyucu gaz olarak artan bir şekilde kullanılmaktadır (2).
Alüminyumda uygulanan alternatif akım kaynağında 40 amper/mm gereklidir.
Argon kaynağı genellikle paslanmaz çelik ve alüminyum alaşımlarının kaynağının yapılması için kullanılmaktadır. Basıncın ve ısının otomatik olarak belirlendiği otomatik Argon kaynak makinesi iş gücünden de tasarruf edilmesine yarar. İş güvenliği için yoğun çalışılan yerlerde tercih edilebilir.
Ampul imalatında, Elektronik sanayiinde bazı kristallerin üretimi sırasında inert koruyucu atmosfer sağlamada, Spektrometrik analiz cihazlarında taşıyıcı gaz olarak, Bazı özel metallerin saflaştırılması sırasında inert koruyucu atmosfer oluşturulmasında.
Punta kaynağı, en eski kaynak prosedürleri arasındadır. Çok çeşitli işletmelerde kullanılır, ancak özellikle çelik sac otomobil gövdelerinin kaynaklanması için kullanılır. Metal işleme endüstrisi için kaynak en önemli üretim aşamalarından biridir.
Her türlü düzlemde rahatlıkla kaynak yapılabilir. MIG-MAG (Gazaltı) kaynağının diğer kaynak çeşitlerine göre dezavantajları ise, Gazaltı kaynak ekipmanları, diğer kaynak ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur.
Bakır, pirinç, bronz, çelik ve paslanmaz çelik gibi metallerin ikisini veya daha fazlasını birleştirmek amacıyla eriyen pirinç elektrot kullanarak oksi-asetilen gazı altında yapılan birleştirme şeklidir.
Gazaltı Kaynakçısı Ne Demek? Kaynak yöntemlerinde belirlenen şartlar doğrultusunda belli bir zaman dilimi içerisinde gazaltı kaynağı ön hazırlığı yapma, kaynak ve sonrası işlemleri gerçekleştirme, kaynak düzeneğinin bakım işlemlerini üstlenme görevini yerine getiren kişiye gazaltı kaynakçısı denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri