Toplam süt üretimi 22.960.377 ton, yapağı ve tiftik üretimleri sırasıyla 85.915 ton ve 468 ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı verilerine göre sığır et üretimi 1 milyon 460 bin ton, koyun eti üretimi 385 bin ton, keçi eti üretimi 94 bin ton olarak gerçekleşmiştir.
Sağmal inek (Kültür) başına ortalama süt verimi bakımından Aydın ili Ege bölgesinde 3.965 kg ile 4. sırada yer almaktadır. Aydın ili geneli koyun başına ortalama süt verimi 83.60 kg'dır. Keçi başına ortalama süt verimi ise 106.98 kg'dır. Sonuç olarak Aydın ili Ülke tarımında önemli bir konumda yer almaktadır.
Büyükbaş Hayvancılık En Çok Hangi Bölgelerde Yapılır? Marmara ve Ege Bölgesi, ahır hayvancılığının en çok yapıldığı iki bölgedir. Mera hayvancılığı ise İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaygındır. Türkiye'de en fazla sığırın yetiştirildiği şehir Konya'dır.
Büyükbaş hayvan mevcudu az olmasına rağmen küçükbaş hay van mevcuduna yakın değerde büyükbaş hayvanı bulunan illerimiz: Bolu, Sinop, Tokat ve İstanbul'dur. Bu illerimizdeki büyükbaş hay van mevcudunun oranı % 40-43 arasında değişmektedir.
Türkiye'de hayvancılığın yoğun şekilde yapıldığı bölgelerin başında Doğu Anadolu Bölgesi gelmektedir. Bölge, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının %34.3'üne sahiptir. Mevcut çayır ve mera varlığı bakımından da Türkiye'nin başta gelen bölgesidir (Aksoy, 2008).
İlgili 32 soru bulundu
Küçükbaş Hayvancılık Nerelerde Görülür? Otlakların az olmasından dolayı küçükbaş hayvancılık daha çok Orta Anadolu'da ve Akdeniz Kuzey bölgelerinde küçükbaş hayvancılık görülür. En çok orta Anadolu, Akdeniz'in Kuzey kesimleri en yoğun küçükbaş hayvancılık yapılan bölgeler arasında yer alır.
Hayvancılık, Erzurum için önemli ekonomik bir güçtür. Sahip olduğu büyükbaş hayvan varlığı açısından Türkiye'de birinci ildir.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği koyunculuk, keçicilik, tavşan ve kürk hayvanlarının yetiştiriciliğini kapsayan bir hayvancılık dalıdır. Bu hayvancılık dalı genellikle Karadeniz ve iç Anadolu bölgelerinde yapılır.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
Ege bölgesinde hayvancılık çok gelişmemiştir. Üstelik yakın dönemde otlakların daralması nedeniyle, hayvan sayısında azalma gözlenmektedir. Kıyı kesimde daha çok kıl keçisi, tiftik keçisi ve koyun, iç kesimlerde sığır ve manda besiciliği yaygındır.
Ahır/ağıl yapımı ve/veya tadilatına, damızlık boğa, koç ve teke alımlarına ve gübre sıyırıcı ve süt sağım makinesi alımlarına 2019-2023 yılları arasında % 50 hibe uygulanacaktır.
2021 yılı sonu itibarıyla İzmir'de 781 bin 70 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Ödemiş (182 bin 28 baş), Tire (115 bin 824 baş), Kiraz (104 bin 685 baş) ve Bayındır (94 bin 330 baş) ilçeleri ön sırada yer almaktadır.
İlimizde en çok katma değer yaratan bitkisel ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. İlimiz; incir, kestane, zeytin, Kereviz(sap), Tiritikale (yeşil ot) üretiminde Türkiye'de 1. sırada, enginar, pamuk ve çilek üretiminde 2. sırada, yerfıstığı ve mandalina (king) üretiminde ise üçüncü sıradadır.
Ülkemizde incir ve kestane üretiminde birinci olan ilimiz; zeytin, pamuk, enginar ve çilek üretiminde ikinci, yerfistigi üretiminde ise üçüncü siradadir.
Aydın, genelde bir tarım ve turizm kenti olarak bilinmektedir. Ekonomik hayatın temelini oluşturan tarımın ağırlığı sanayi ve ticaret sektöründe yoğun olarak kendini hissettirmektedir. Nüfusunun %55'i geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.
Koyun yetiştirmede gelir elde edilir mi? Tabii ki koyun yetiştiriciliği de kazançlı olabilir, ancak orta ila büyük ölçekte. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan geçimini koyun yetiştiriciliğinden önemli bir miktarda kazanç elde ederek sağlıyor.
Ziraat Bankası devletin hayvancılığa olan desteğini halka sunmaktadır. Bu sayede hayvancılık sektöründe bulunanlar bu düşük faizli kredi imkanları ile hayvan, yem, makine gibi alet ve malzemelerini alabileceklerdir.
12-15 koyun başına 1 hektar (10 dönüm) bir araziye sahipseniz ve arazide yetişen doğal bitkiler yılın 9 ayı boyunca en az koyunların % 70 oranında beslenmesi için yeterli ise, o zaman mera bazlı bir beslenmeden yararlanabilir ve besleyicilere (yemlere) önemli miktarda para harcamazsınız.
Şanlıurfa'da, tamı tamına 740 bin m² 'lik açık alan üzerine kurulmuş Türkiye'nin en büyük büyükbaş besi çiftliği olan çiftliğimizde gün, erken saatlerde başlıyor. İlk işimiz hayvanlarımızın yem ve su kontrollerini yapmak oluyor.
Dünya'nın en büyük çiftliği Çin'de 90.000.000 dönüm dür. Bu çiftlikte yaklaşık 100.000 sağmal inek bulunmakta ve yılda yaklaşık 800 milyon litre süt elde edilmektedir. İkinci büyük çiftlik 44.000.000 dönüm ile yine Çin'dedir. Üçüncü büyük çiftlik ise Avusturalya'dadır ve 24.000.000 dönümdür.
Samsun hayvan varligi açisindan Türkiye'nin önde gelen sehirlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle manda sayisinda Türkiye'nin ilk sirasinda yer alan Samsun , büyükbas hayvan, kanatli hayvan sayisi ve balik üretiminde önemli bir yere sahip.
Bu nedenle üretim aşamasının denetlenebildiği, ekonomisinin kontrol edilebildiği, karlılık oranı yüksek olan kapalı sistem koyunculuk tüm Dünya'da yaygınlaşmaktadır. Normal olarak koyunlar yılda bir defa doğum yapar ve bir koyundan mera sisteminde bir kuzu elde edilir.
İller bazında Çanakkale, keçi varlığında ilk sırayı almakta, bunu Balıkesir ili izlemektedir. Keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin çoğunlukla yerleşik sisteme sahip olduğu, küçük işletmelerde göçer ya da yarı-göçer sistemin az da olsa devam ettiği söylenebilir.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerinden derlenen bilgilere göre, dünyanın en ucuz koyununun satıldığı ABD'de küçükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı 0,68 dolar, Yeni Zelanda'da ise 0,96 dolar civarında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri