Migren; kronik ve episodik veya aurasız (sık görülen) ve auralı (klasik) migren olarak ikiye sınıflandırılabilir. Kronik migren ayda en az 5 gün ve 3 ay boyunca devam eden baş ağrısı olarak tanımlanır. Bu hastalarının acil servis başvuruları çok sıktır.
Son yıllarda migren atakları ile mücadelede kullanılan en etkili yöntemlerden biri de migren aşısı olarak karşımıza çıkıyor. Migren ağrılarında önemli bir rölü olan CGRP nörokimyasalı beyinde yaygın olarak bulunuyor. CGRP reseptörlerini bloke edebilen migren aşısı migren tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.
Baş ağrısı, ağır bir fiziksel aktivite sırasında ortaya çıkmışsa ya da ıkınmak, öksürmek, hapşırmak gibi durumlarda ortaya çıkmışsa, beyin zarı damarında kanama yönünden acilen hastaneye ulaştırılmalıdır.
Migren, ağrılı bir baş ağrısı türüdür ve genellikle bir nörolog doktoru tarafından tedavi edilir. Bu nedenle, migreniniz için doktorunuza başvurarak bir nörolog doktoruna gidebilirsiniz.
Migren, pek çok farklı semptoma yol açan nörolojik bir hastalıktır. Migren belirtilerinden bir ya da birkaçının olduğu kişiler, sıklıkla “migren için hangi bölüme gidilir?” diye sorar. Migren ağrısının tanı ve tedavisi için hastanelerin nöroloji polikliniklerine başvurarak nöroloji uzmanlarına muayene olmak gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Acil serviste tek başına asetaminofen, yalnızca önceki 4 saat içinde asetaminofen almamış ve çok hafif migreni olan hastalar için makul bir seçenektir. Asetaminofenin etkinliği NSAİ lere göre zayıftır. Tek başlarına ya da kafein veya antiemetik ilaçlarla kombine kullanılabilirler.
Yaklaşık 30 dakika ile 120 dakika sonrasında ise şiddetli, zonklayıcı ve basınç hissi yaratan ağrı hissedilir ve bu durum saatler hatta 2-3 gün sürebilir. Bu dönem içinde, tipik olarak hastaların üçte ikisinde, başın tek tarafında hissedilen ağrının şiddeti değişken olabilir.
Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellik ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılıktır. Migren ağrısı olanlar baş ağrına eşlik eden bu rahatsızlıklar nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanırlar.
Migren ve diğer primer baş ağrılarının tanısı klinik olarak konur. Migren için tanı koydurucu spesifik bir tanı testi, kan ya da idrar tahlili, görüntüleme yöntemi bulunmaz. Hastaların semptomları ve hastalık tariflerine göre baş ağrısı tipi belirlenebilir.
Tüm hastanelerimizde yer alan Acil Servis Bölümlerinde 24 saat boyunca manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi gibi görüntüleme olanakları sunuyor.
Migren baş ağrılarında 6-8 hafta boyunca haftada bir kez uygulanan ağrı matriksini etkileyen eksik vitaminleri, mineralleri ve proteinleri yerine koyduğumuz serum tedavisidir.
Baş ağrısına bağlı olarak bölümlerden nöroloji, beyin sapı ve omurilik sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıkları ilgilenmektedir. Baş ağrısına neden olan sebeplerin incelenmesi konusunda nöroloji önemli tespitlerde bulunmaktadır.
Türkiye'de ise iki ay önce onay aldı. Bu aşıları hastaya ayda bir kere, yaklaşık bir yıl boyunca yapmak gerekiyor. Sonra yavaş yavaş azaltılıp kesiliyor. Fiyatı ise 1500 lira ile 3 bin lira arasında.
Atak tedavisinde ön plana çıkan ilaçlar günümüzde triptan grubu ağrı kesiciler. Bunlar migren tedavisinde kilometre taşı oldu. Bunlar hem genişlemiş olan damarı daraltıyor, hem de damar çevresindeki şişmeyi azaltıyor, önlüyor.
Migren aşısı – iğnesinin 2 yıldır ruhsat işlemleri devam etmekteydi ve geçen hafta sağlık bakanlığı tarafından onaylanan erenumab etken maddeli migren iğnesi 1 hafta önce eczanelerde satışa çıktı. Şimdilik SGK tarafından ödenmeyen bu ilaçlar hekimlerin yazması ve hastaların ücretli olarak alması ile kullanılabilecek.
MİGREN TEDAVİ EDİLMEZSE YILLAR İÇİNDE ATAK SAYISI ARTIYOR
Kronikleşen migren beyinde bazı değişikliklere neden olabiliyor. Bazı küçük kılcal damar tıkanıklıklarına, beynin bazı bölgelerinde yapısal değişikliklere ve beynin ağrıyı işleme ve algılama süreçlerinde anormalliklere yol açıyor.
Atak Evresi
Genellikle bu ağrı tek bölümlüdür. Kişi baş ağrısıyla birlikte başında bir zonklama da hisseder. Migren atağı sırasında bulanık görme, baygınlık, kusma, mide bulantısı, ışığa ve sese karşı hassasiyet, görüş bozuklukları ve baş dönmesi gibi birçok farklı belirti yaşanabilmektedir.
Migren ağrısı tipik olarak tek taraflı, zonklayıcı, hareket veya rutin fiziksel hareketlerden etkilenen, orta şiddette veya şiddetli özellikte, bulantı, ışığa ve sese karşı aşırı hassasiyet gibi semptomların eşlik ettiği ağrıdır. Genetik bir yapıya sahiptir.
Migren tehlikeli bir hastalık mıdır? Hemen söylemek gerekir ki migren tehlikeli bir hastalık değildir. Kişiyi sakat bırakabilen veya ölüme yol açan bir hastalık hiç değildir. Migren baş ağrısının bir diğer ismide vasküler yani damarsal baş ağrısıdır.
Migren hastalarının çoğu atağın geleceğini önceden hissedebilir. Atak öncesinde sinirlilik, depresif ruh hali, konsantrasyon güçlüğü ve yorgunluk hissi olabilir.
Migren, daha çok öyküye dayanılarak tanısı konulan bir hastalıktır. Hastalarda tüm muayene bulguları, kan tahlil bulguları ve MR görüntülemeleri normaldir.
Soğuk Uygulaması: Soğuk su uygulaması migrenin ataklarını dindirir ve migrenin neden olduğu faktörleri de ortadan kaldırır. Migren ataklar ile birlikte seyreden bir rahatsızlıktır. Eğer migren ataklarınız başladıysa soğuk uygulamasını yaparak doğal yollardan bu ağrıları uyuşturmanız mümkündür.
BUZ: Gerginlikten kaynaklanan baş ağrıları yanında migren ağrılarına da buz uygulamak iyi gelir. Buz uyuşturucu etki yaptığından dolayı ağrı başlayacağını hissettiğiniz andan itibaren uygulayın.
Rahat bir pozisyon alın ve tamamen rahatlayın. Başağrısından kurtulmak için masaj yapmanız gereken 6 akupresür noktası bulunmaktadır. Bu noktalara hafifçe bastırarak veya dairesel hareketler uygulayarak masaj yapabilirsiniz. Başağrısı genelde masaj sırasında veya masaj bittikten 5 ila 10 dakika içinde kaybolacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri