Migren, beyinde bulunan sinirler ve kan damarlarındaki değişimler nedeniyle meydana gelen bir baş ağrısıdır. Migreni olan kişilerin atakları, bazı etkenler ile tetiklenebilir. Genellikle şiddetli ağrı ile kendisini belli eder. Hormonal ve çevresel nedenler migreni tetikleyebilir.
Duyusal uyaranlar: Parlak ışıklar, güneş ışınları ve yüksek ses migreni tetikleyebilir. Parfüm, tiner gibi güçlü kokular da bazı hastalarda migreni tetikler. Uyku düzenindeki değişiklikler: Uyku eksikliği, çok fazla uyumak veya jet lag durumları da bazı insanlarda migreni tetikleyebilmektedir.
Migrenin nedenlerinin en başında genetik faktörler gelir. Ailede migren öyküsü varsa migren hastası olma olasılığı % 40'tır. Hem annesi hem babası migren hastası olan bir kişi ise %75 oranında migren şikayetleri yaşayabilmektedir. Migren ağrısının nedenlerinden biri de de hormonal değişimlerdir.
1 – Baş Ağrıları ve Migren
Anksiyete de baş ağrılarına yol açar. Bastırılan duygular, tedirginlik, ve yorgunluk gibi durumlar kasları gerebilir. Bu sayede genişleyen damarlar migrenin şiddetini arttırabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Migren, düzen değişikliğini sevmez.. Migrenli kişiler hipersensitif oldukları için kokuları başkalarından daha fazla algılarlar. Özellikle keskin kokular rahatsızlık verir. Boyalar, parfüm kokuları başta olmak üzere tüm keskin kokular rahatsız eder.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ MİGRENİN ŞİDDETİNİ ARTIRIYOR
Dr. Yücel Algül, en az 3 ay süre ile günlük ya da günaşırı olarak migrenin devam etmesi durumuna 'kronik migren' denildiğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Kronik migrenin en önemli sebebi ağrı kesici ilaçların aşırı tüketimidir.
Stres migrenin en önemli nedenidir
Migren, ani bir stres olduğunda hemen başın ağrıması ya da ağrı sıklığının artması şeklinde gelişmektedir. Uykusuzluk ya da çok uyumak, uzun süreli açlık da tetikleyici sebepler arasında yer almaktadır. Adet dönemlerinde hormonal değişiklikten dolayı ağrılarda artış gözlenmektedir.
"Özellikle bahar aylarından yaz ve kışa geçiş dönemlerinde atakların sıklığı ciddi şekilde artıyor.
Baş ve şakak bölgesine masaj uygulama yapılabilir. Baş ve şakak bölgesine soğuk uygulama migren atağını hafifletebilir. Cildi tahriş etme olasılığına karşı kontrollü bir şekilde; nane yağı ve mentol kullanılabilir. Nane ve mentol içeren kremler, ağrı bantları alın bölgesinde rahatlama sağladığı için önerilir.
Migren tedavisi, doğrudan atakların tedavisi ve önleyici tedavi olmak üzere ikiye ayrılır. Atak tedavisinde; parasetamol, aspirin dahil olmak üzere basit türde ağrı kesiciler, bir takım bulantı önleyici ilaçlar ve triptanlar kullanılır.
Migren rahatsızlığının görülme riskinin kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğü bilinmektedir. Migren oldukça sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Auralı ve aurasız olarak iki çeşite ayrılmış olan migren ataklarından 100'de 10'u auralı olarak gerçekleşmektedir.
Kendisini ataklar halinde gösteren ve yaş cinsiyet ayırt etmeksizin ortaya çıkabilen bir baş ağrısı türüdür. Migren ağrısı her insanda görülebilse dahi, kimi yaş veya cinsiyet gruplarında görülmesi daha yaygındır. Kadınlarda migren %20 gibi çok yüksek bir oranda görülmektedir.
Çalışmamıza göre akıllı telefonların aşırı kullanımı aura- sız migren hastalarında ağrı şiddeti ve kısıtlılığıyla ilişkili- dir. Ayrıca akıllı telefonların aşırı kullanımı ağrı ataklarını tetikleyebilir ve bu etki ışığa hassasiyeti olanlarda daha belirgindir.
"Gazlı içecekler de migreni tetikliyor"
Migren rahatsızlığı olanların şeker, kakao ya da çikolata gibi birleşiminde kafein bulunan yiyeceklerin tüketiminden kaçmaları gerektiğine vurgu yapan Diyetisyen Aysun Yurdakul, "Ayrıca çay ve kahve kadar gazlı içecekler de migreni tetikliyor.
Sık sık baş ağrısı yaşıyorsanız ne kadar su içtiğinizi düşünmeniz gerekir. Vücuttaki sıvı eksikliği, beyinde büzüşmeye neden olarak baş ağrısına yol açar14. Ayrıca migreni tetikleyebilir veya migren ağrısının daha uzun sürmesini beraberinde getirebilir15.
Akut migren nöbetinde öncelikle asprin , parasetamol gibi basit analjezikler veya serotonin agonistleri kullanılabilir.
Migreni tetikleyen faktörler arasında hatalı beslenme, yüksek ışık, stres, koku ve gürültü gibi pek çok unsur bulunur. Migren ağrılarının başlamasına neden olan unsurlardan biri de sıcak hava ve nem. Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki diğer mevsimlerle karşılaştırıldığında migren atakları yazın artıyor.
Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Migren beyin zarındaki damarların iltihaplandığı ve acı ve baş ağrısının da bu durumdan kaynaklandığı bir hastalıktır.
6.Uyku –uyanıklık düzeninize dikkat edin, hergün aynı saatlerde uyuyup uyanmaya özen gösterin,uyku döngünüzü koruyun. Günde 10 saatten fazla veya 6 saattten az alınan uyku migren ataklarını tetikleyebilir.
Kahve: Başağrısını mı tetikler yoksa ağrıyı mı azaltır? Aslında az miktarda kafeinin migren semptomlarından sizi kurtarabileceği bilinmektedir. Hatta kafein migren tedavisine ek olarak da kullanılabilir.
Migreni kontrol altına alan ve düzenli tüketildiğinde ağrıları hafifleten besinlerin başında avokado, badem, kabak çekirdeği gibi magnezyum içeriği yüksek besinler geliyor.
Bu araştırmaların birinde sakız çiğneme yakından incelendi ve sık sık sakız çiğneyen kişilerde gerilim tipi baş ağrılarının ve migrenin daha yaygın olduğunu buldu. Yemek yemekten kaçınamazsınız ancak düzenli olarak migren yaşıyorsanız sakız çiğneme sıklığını azaltabilirsiniz.
B12 eksikliği, baş ağrıları da dahil olmak üzere nörolojik yan etkilere yol açabilir. Özellikle migren olgularında B12 düşüklüğü migren ataklarını tetikleyebilir. Bu nedenle eğer migren tanınız varsa B 12 vitamini düzeyleriniz bakılmalı ve eksikliği tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri