Kanlıca tepesinde yer alan Mihrabat Korusu'nun adını Nevşehirli İbrahim Paşa'nın sadrazamlığı sırasında 3. Ahmed için yaptırdığı, sonradan yıkılan Mihrabad Kasrı'ndan aldığı biliniyor.
Mihrabat Korusu'na ismini, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılarak III. Ahmet'e armağan edilen Mihrabat Kasrı'nın verdiği iddia edilir. Yahya Kemal'in gözlerden uzak saatler geçirmek için tercih ettiği Mihrabat Korusu, çeşitli yazar ve şairlere etkileyici manzarasıyla da ilham kaynağı olmuş.
Adını 18. yüzyılın başlarında sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından III. Ahmet için yaptırılmış Mihrabat Kasrı'ndan alıyor, birkaç kez el değiştirmiş ve sonunda Sadullah Paşa'nın eşi tarafından Mısırlı Abbas Hilmi Paşa'nın kızı Rukiye Hanım'a yüz görümlüğü olarak hediye edilmiş.
Mihrabad Korusu, İstanbul'un Beykoz ilçesinde, Kanlıca'da yer alan bir korudur.
Mihrabat - Restaurant'ında alkol bulunmayan Mihrabat Korusu'nda çayınızla birlikte okuyacağınız gazeteye ve benzersiz lezzetlerine etkileyici boğaz manzarası eşlik edecektir.
İlgili 37 soru bulundu
Semtin adı da Emirgan olarak anılır. Yüzyıllar boyunca pek çok kez el değiştiren koru, 19. yüzyılda Osmanlı Padişahı Abdülaziz tarafından Mısır Hıdivi İsmail Paşa'ya verilir. 1871-1878 yılları arasında koru içinde 3 köşk yaptırılır.
Koruda fıstık çamları, erguvanlar, çınarlar, serviler başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türü barınır. Bahar geldiğinde ise katır tırnakları ve defne kokuları ile rüya gibi gezinti sunan koru, özellikle erguvan zamanı mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunur.
İstanbul ilinde toplam 54 adet koru ve özel orman vardır. Bunların toplam yüzölçümü 6735,8 hektardır. Denetimi İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. İstanbul'daki koruların 11'i İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne aittir.
Emir Güne 1635'teki Revan Seferi sırasında kaleyi Sultan IV. Murad'a savaşmadan teslim etmiş. Sultan tarafından İstanbul'a getirilmiş ve Yusuf Paşa adını almış. Yusuf Paşa'ya, o zamana kadar Feridun Bey Bahçeleri diye anılan 500.000 metrekarelik yeri, günümüzün Emirgan Korusu'nu vermiş.
05.06.2022 ailecek mihrabat korusuna gittik. Kahvaltı yapmayacaksanız sadece gezeceksiniz, giriş 12 TL. Kahvaltı yapacaksınız ücret almıyorlar.
Mihrabat Korusu Anadolu yakasında görebileceğiniz en mükemmel ve eşsiz manzaraya sahiptir. Ziyaretçilerini her seferinde hayran bırakan bir manzaraya ev sahipliği yapmaktadır.
7. Mihrabat Mesire Yeri
Korunun piknik için ayrılan kısmında mangal ve semaver yakmaya izin veriliyor. Mesire yerinde WC, çeşme, piknik masaları, çocuk oyun alanı, koşu - yürüyüş parkurları ve otopark bulunuyor.
Tertemiz havasının yanı sıra İstanbul'un en güzel manzarasına ev sahipliği yapan Mihrabat Korusu, hafta sonu en sevilen ve tercih edilen piknik alanlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Anadolu Yakası'ndaki Üsküdar ilçesinde konumlanan Mihrabat Korusu, ulaşım açısından da oldukça rahat bir yerde bulunuyor.
Toplam 127.000m2 alan üzerine inşa edilen Sultan Korusu, Sultanbeylililerin yeni doğal yaşam alanı. İlçemizin cazibe merkezi olmasına katkı sağlayan projemiz, yeşil alanlarıyla doğal yaşamdan izler taşıyor.
Mihrabat Korusu konumuna en yakın duraklar: Kanlica - Üsküdar Yönü 453 metre uzaklıkta, 7 dk yürüme mesafesinde. Kanlica - Beykoz Yönü 462 metre uzaklıkta, 7 dk yürüme mesafesinde. Kanlıca 536 metre uzaklıkta, 8 dk yürüme mesafesinde.
Korunun yüzde yüzde 65'ini TMSF'den satın alan Cengiz İnşaat, geri kalan kısmını da “özelden” satın aldı. Tapu kayıtlarında koru tam 81 bin 511.94 metrekarelik yüzölçümüne sahip. Konuyla ilgili Cumhuriyet'in sorularına Cengiz Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Asistanı Sevil Yılmaz yanıt verdi.
Koru, şehir içinde ya da şehirlerin yakın çevresinde yer alan, çevresi sınırlandırılmış büyük ağaç topluluklarıdır. Tarihî kentlerde görülen korular genelde korunmuş orman parçalarıdır. Ancak bunun yanında, planlı olarak oluşturulmuş ağaçlıklar da koru olarak sınıflandırılabilir.
Uzun yıllar bakımsız bir vaziyette olan koru, 1958 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmıştır. Koru içerisinde yer alan ve bir dönem Cemil Meriç'in de yaşadığı iki köşk restore edilerek 2003 yılında İBB'ye bağlı Sosyal Tesis olarak faaliyete başlamıştır ve günümüzde de hizmet vermektedir.
Sultanbeyli Sultan Korusu Girişi Ücretsizdir.
Kanlıca'ya Nasıl gidebilirsiniz:
Eminönü, Kabataş veya Beşiktaş'tan Üsküdar'a vapurla geçerek, Beykoz istikametine giden dolmuş veya otobüslere binerek Kanlıca'ya ulaşabilirsiniz. Dolmuşlar hemen İskele önünden, otobüsler ise yolun karşısından kalkıyor. Üsküdar-Kanlıca arası mesafe 13 km.
Fethipaşa Korusu, İstanbul'un Üsküdar ilçesi, Paşalimanı bölgesinde bulunan, denize bakan bir korudur.
Esvapçıbaşı İlyas Bey Köşkü olarak da bilinir. Köşk bir dönem TRT genel müdürü olan İsmail Cem'in anne ve babasına aittir.
Sarı Köşk 1918-1921 yılları arasında Müses Agovoviç tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri