Mihriban, Musa Eroğlu'nun Abdürrahim Karakoç'un "Mihriban" şiirini besteleyip seslendirerek çıkardığı, Bir Nefes Anadolu albümünde yer alan bir türküdür.
Türk şiirine kazandırdığı "Mihriban", "İsyanlı Sükut", "Hak Yol İslam Yazacağız", "Gel Gayrı", "Hasan'a Mektuplar", "Vur Emri" ve "Omuzumda Sevda Yükü" adlı eserleriyle tanınan şair ve yazar Abdurrahim Karakoç'un vefatının ardından 9 yıl geçti.
Şiir bugün herkesin diline düşmüş, en önemli bestelenmiş türkülerden birisi olan ve “Unutmak kolay mı deme / Unutursun Mihriban‟ım” dizeleriyle başlayan Abdurrahim Karakoç‟un “Mihriban” şiiridir.
Mihriban Türküsü Hikayesi
Sonrasında ise Mahsun Kırmızıgül başta olmak üzere birçok sanatçı tarafından seslendirilmiştir. Türkünün hikayesi temel anlamda Abdurrahim Karakoç'un kavuşamadığı sevdiğine hitaben yazılmıştır. Daha doğrusu Abdurrahim Karakoç 1960 senesinde yaşadığı aşk acısını bu şiiri ile dile getirmiştir.
Şairler ve yazarlar şehri Kahramanmaraş'ın yetiştirdiği büyük şairlerden birisi olan Abdurrahim Karakoç tarafından kaleme alınan “Mihriban” şiiri, Musa Eroğlu tarafından besteleştirilmesinin ardından popüler türküler arasına girmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Abdurrahim Karakoç'un Mihriban şiirinin 'gerçek' hikâyesi - YouTube.
Günümüzde halen en çok dinlenen türküler arasında yer alan 'Mihriban'ın, Abdürrahim Karakoç'un 1960'lı yıllardaki büyük aşkına yazdığı biliniyor.
Lambadaki alevi üşüten, yar deyince kalemi elden düşüren bu kara sevdanın mahlası Mihriban'dır. Abdürrahim Karakoç ve Mihriban aylarca mektuplaşırlar. Fakat birbirlerine delicesine aşık olmalarına rağmen asla kavuşamazlar.
1960 yılında yazılmıştır. Daha sonraları Türk halk müziği sanatçısı Musa Eroğlu Mihriban Türküsünü seslendirmiştir.
Kim bilir kaç defa dinledik! Sarı saçları çözülemeyen kadın! Vefatı ile herkesi derinden üzen Şair Abdürrahim Karakoç'un şiirindeki sarı saçları bir türlü çözelemeyen kadın, Mihriban... Sahi kimdir o Mihriban?
Özellikle ilk gençlik yıllarında yazmış olduğu Mihriban ve Unutursun Mihriban'ım şiirleri bestelendikten sonra bu türküler çeşitli sanatçılar tarafından okunmuş ve en önemli klasik türküler arasında yerini almıştır.
Felâtun Bey ile Rakım Efendi adlı romanda, Felâtun'un kızkardeşi Mihriban da ağabeyi gibi alafranga yaşam biçimiyle yetiştirilmeye çalışılmıştır. Bu se- beple Mihriban da Felatun gibi hayata tam olarak intibak edemez. Mihriban, oya yapmayı, dantel örmeyi, yemek hazırlamayı seviyesiz işler diye niteler.
Abdurrahim Karakoç'un Eserleri:
Kan Yazısı, Töre-Devlet Yayınları, 1978, Ankara. Suları Islatamadım, Ocak Yayınları, 1983, Ankara. Beşinci Mevsim, Ocak Yayınları, 1985, Ankara.
bir kisiyi veya bir konuyu dusunurken kas koordinasyonunun yitimini anlatan dize.
Ertuğrul, Bahaettin ve Abdurrahim Karakoç kardeşlerin Sezai Karakoç'la akrabalığı bulunmamaktadır. Karakoç kardeşler Kahramanmaraş, Elbistan'lıdır.Sezai Karakoç ise 1933 Diyarbakır Ergani doğumludur.
Usta şair, memuriyetinin 7. yılında Pakize Hanım ile evlendi. Çiftin ilk çocuğu Mihriban 1967'de doğdu. Çocuk sevincini "Kızıma Mihriban adını koydum, evde her daim onun adı anılsın diye…" sözleriyle aktaran Karakoç'un ikinci çocuğu Türk İslam 1969'da dünyaya geldi.
Selda Bağcan - Unutursun Mihribanım - YouTube.
Birçok türküde ve şiirde geçen Mihriban ismi ''Mihr'' kökünden türetilmiştir. Mihr sevgi ve güneş anlamına gelirken Mihriban da sevgi dolu, anaç ve şefkatli demektir. Dilimize Farsçadan geçen bu isim Osmanlı döneminden bu yana kullanılmaktadır.
Bu evliliğinden, isminin geniş kitlelere yayılmasını sağlayan şiirinin de adı olan Mihriban ve Türk İslam ile Enderhan adını verdiği oğulları dünyaya gelmiştir. Abdurrahim Karakoç, belediyedeki görevinden 1981 yılında emekli olmuş ve sonrasında herhangi bir işle de meşgul olmamıştır.
Memuriyetinin üzerinden yedi yıl geçtikten sonra Pakize Hanım ile evlenen Karakoç'un 1967'de ilk çocuğu dünyaya geldi. İlk sevincini "Kızıma Mihriban adını koydum.
Ülkücü görüşleriyle bilindi. Yaklaşık otuz defa mahkemeye verildi, bütün suçlamalardan beraat etti. Avukat tutmadı, hep kendi kendini savundu. Hiçbir iktidarla barışık olmadı.
Teşbih Örnekleri
“Lambada titreyen alev üşüyor.”
Abdürrahim Karakoç. 1932 yılında Kahramanmaraş' ın Ekinözü İlçesi' nde doğdu. Şiir geleneği aileden geldiği için küçük yaşta şiir yazmaya başladı. Yazdıkları şiirlerden ötürü yıllarca ağır ceza mahkemelerinde yargılandı. Hiçbir davasında avukat tutmadı hep kendini savunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri