Mikro çevresel faktörler Mikro ortam, şirketle doğrudan temas halinde olan ve işin rutin faaliyetlerini hemen etkileyen çevreyi ifade etmektedir. Organizasyona yakın olan ve performansı ve firmanın günlük faaliyetlerini etkileyebilecek güçler veya faktörlerden oluşan bir koleksiyondur.
Tümör mikro çevresi (TME), tümörün etkileşim içerisinde olduğu hücresel ortamdır. Bu hücresel ortam; kanser hücrelerini, stromal dokuyu (bağışıklık hücreleri, fibroblastlar, miyofibroblastlar, sitokinler ve vasküler doku) ve hücre dışı matriksi ("extracellular matrix", ECM) içeren dinamik bir ağı oluşturmaktadır.
Tümör mikroçevresi (Tumor Microenvironment = TME), tümör dokusunun beslendiği çevre anlamına gelmektedir. Yani tümöre yakın doku olarak tanımlanabilir. Tümör mikroçevresi; kan damarları, bağışıklık sistemi hücreleri, fibroblastlar, hücre dışı matriks, sitokinler gibi pek çok elemanı içeren karmaşık bir ekosistemdir.
Pazarlama çevresi makro ve mikro çevrede oluşur. Mikro çevre müşterilerine hizmet verme becerisini etkileyen örgüte yakın aktörlerden oluşur. Makro çevre ise mikro çevreyi etkileyen, daha büyük, topluma ilişkin sosyal güçlerden oluşur.
Mikro çevresel faktörler
Mikro ortam, şirketle doğrudan temas halinde olan ve işin rutin faaliyetlerini hemen etkileyen çevreyi ifade etmektedir. Organizasyona yakın olan ve performansı ve firmanın günlük faaliyetlerini etkileyebilecek güçler veya faktörlerden oluşan bir koleksiyondur.
İlgili 30 soru bulundu
Makro çevre, işletmeyi etkileyen fakat işletmenin kontrolünde olmayan unsurlardan oluşmaktadır. İşletmeler makro çevre üzerinde etkili olamazlar, ancak makro çevrede meydana gelen değişimler karşısında önlemler almak ve/veya ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmak durumundadır.
Makro ortamda organizasyonu etki eden faktörler olarak ise; ekonomik, politik, sosyal, teknolojik ve yasal ile çevresel birçok unsur ön plana çıkmaktadır. Bu huzurlar birbiri ile senkronize şekilde makro çevreyi oluşturur.
İç çevre; işletme sınırları içinde kalan ve işletmenin misyonunu, vizyonunu, temel yeteneklerini, örgüt yapısını ve örgütsel kültürünü içinde barındıran bir alt sistemler topluluğudur. İşletmenin sektörel çevresi, işletmenin yakın dış çevresi veya işletmenin mikro çevresi şeklinde de adlandırılmaktadır.
Basit Çevre : Karar organının dikkate almak zorunda kaldığı faktörlerin azlığını ve birbirine benzemesini ifade eder. Karmaşık Çevre : Karar organının dikkate almak zorunda kaldığı faktörlerin sayısının çoğaldığını ve birbirinden farklılaştığını ifade eder.
Çevreyi doğal ve yapay çevre olarak ikiye ayırabiliriz. Doğal çevre insan eliyle yapılmayan ve doğal şartlarla oluşan ortamdır. Yapay çevre ise insanların kendi elleriyle, malzemeler kullanarak yaptıkları doğal olmayan ortamdır.
Binalar, köprüler, barajlar, tarlalar, yollar gibi insanlar tarafından yapılmış varlıklardan oluşan çevreye yapay çevre denir. Şehirler, köyler, okullar ve mahalleler birer yapay çevredir.
Makro analiz 50 mg'dan daha büyük miktarların belirlenmesi için yapılan analizlerdir. 2. Yarı-mikro analiz 10-50 mg arasındaki miktarların belirlenmesi için yapılan analizlerdir. 3. Mikro analiz 1-20 mg arasındaki miktarların belirlenmesi için yapılan analizlerdir.
İç Çevre Faktörleri: İşletmenin iç çevresini oluşturan temel unsurlar; çalışanlar, işletme sahipleri, hissedarlar ve örgüt kültürüdür.
Dağlanmış veya dağlanmamış deney numunesinin çıplak gözle veya minimal bir büyütme oranı ile incelenmesidir.
Mikro çevre unsurları; müşteriler, tedarikçiler, rakipler, aracılar, çalışanlar ve pay sahiplerinden meydana gelmektedir. İşletmeler pazarlama faaliyetleri ile mikro çevre unsurlarını etkileme şansına sahiptirler.
Ekonomik Çevre: Milli gelir, enflasyon, para ve maliye politikaları gibi işletmeleri doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen unsurlardan oluşan çevredir.
✓Fiziksel Çevre: İnsanın içinde yaşadığı, varlığın özelliği ve niteliğini fiziksel olarak algıladığı ortama denir. Yaşanılan ortam kentsel ya da kırsal yerleşim olabilir. Söz konusu yerleşimler dağ, ova, çöl, deniz kıyısı, orman içi gibi farklı doğal özellikler gösterebilir, fiziksel açıdan birbirinden ayrılabilir.
İç çevre; işletmenin büyük oranda etkileyebildiği bir çevredir. Dış çevre ise, işletmenin hayat ve gelişmesine etki eden, kontrol edilip yönlendirilmesi güç olan bir olgu olup, işletme dışındaki faktörlerden oluşur.
İş çevresi, organizasyonun sınırları dışında yer alan, rakipler, müşteriler, devlet, ekonomik sistem gibi organizasyonu etkileyen tüm güçlerin (faktörlerin) içinde yer aldığı bir yaşam alanı olarak tanımlanmaktadır9.
Dış çevre, işletmenin kendisiyle ilgili fakat kendi dışındaki faktörlerden olu- şur. Dolayısıyla dış çevre “bir sistemle ilgili olan ve o sistemin dışında kalan her şey” olarak tanımlanabilir (Dinçer, 2007: 71).
Mikro ekonomi ile makro ekonomi arasındaki en büyük fark ölçekleridir. Mikro ekonomi bireysel ekonomi veya firma ekonomisi gibi çok daha küçük ölçekli iken, makro ekonomi ülkesel ya da global çaptadır. Mikro ekonomilerdeki değişim makro ekonomileri de etkiler. Bu durumun tam tersi de geçerlidir (Dinler Z., 2016)..
Mikron, sözlük anlamında bir metrenin milyonda birine denk gelen ölçü birimidir.
Mikro–İnceleme
Dağlanmış veya dağlanmamış test numunesi yüzeyinin metalografi mikroskobu kullanılarak daha büyük bir büyütme oranı (>x20) ile incelenmesidir. Bu inceleme ile mikro–yapı tayini, tane büyüklüğü, tane yönlenmesi, faz çökelmeleri vs. belirlenebilir.
İnsanlar tarafında oluşturulan binalar, yollar, köprüler, barajlar, oyun alanları (parklar), bahçeler, akvaryumlar, hayvanat bahçeleri, tarihi eserler gibi doğada kendiliğinden oluşmayan çevreler yapay çevreye örnektir.
Okulumuz, evimiz, mahallemiz, şehrimiz, parklar, ormanlar; buralarda yaşayan insanlar ve tüm hayvanlar; nehir, göl, deniz, orman, hava, su ve diğer tüm canlı cansız varlıklar çevremizi oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri