Mikrobiyal büyümenin göstergesi üreme ve toplam biyokütle artışıdır. Büyümenin boyutu ise bir gram karbon kaynağı tüketimi sonucu oluşan kuru biyokütle miktarıdır.
Mikroorganizmalarda gelişme denildiğinde, büyümeyle, hücre bölünmesi veya tomurcuklanmasına bağlı olarak hücre sayısının artmasıyla ortaya çıkan canlı madde artışı anlaşılmaktadır. Her canlı gibi mikroorganizmalar da gelişmeleri sırasında değişik evreler geçirirler.
Mikrobiyolojide üreme hücrelerin sayısındaki artış olarak tanımlanmakatadır. Eschericia coli gibi çubuk şeklindeki bir bakterinin üremekte olan kültüründe hücreler kendi orijinal uzunluklarının yaklaşık iki katına çıkana kadar uzarlar ve daha sonra hücreyi iki kardeş hücreye ayıracak olan bölmeyi oluştururlar.
Mikroorganizmaların gelişmelerine önemli etkide bulunan sıcaklık, pH veya ortamın asitlik veya kalevilik durumu, hava veya oksijen ve ışık gibi önemli etkenler gelişme koşulları olarak tanımlanır.
Bakteriler, hücrelerin bölünmesinden önce boyut olarak büyüyebilirken, bakterilerde büyüme, organizmaların boyutlarının büyümesi yerine miktarının artmasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bakteriyel büyüme, hücre içindeki tüm kimyasal bileşenlerde sıralı bir artış olarak tanımlanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Mikrobiyal Yakıt Hücreleri (MYH); katalizör olarak mikroorganizmaları kullanarak gıda atıkları gibi çeşitli organik atıklardan elektrik üretimini gerçekleştirebilen sistemlerdir.
Bakteriler belli bir boya kadar büyür ve sonra eşeysiz üreme şekli olan ikili bölünme ile ürerler. En iyi şartlarda bakteriler büyük bir hızla büyür ve ürerler; bakteri topluluklarının sayısı her 9,8 dakikada ikiye katlanabilir. Hücre bölünmesinde birbirinin aynı iki yavru hücre meydana gelir.
Mikrobiyolojik tehlikeler hastalık yaratan tehlikelerdir. Gözle görülmez mikroorganizmalardan kaynaklanır, çok etkili ve tehlikelidirler. Gıda güvenliğini sağlarken mikrobiyolojik tehlikelerin elimine edilmesi yapılması gereken en önemli husustur.
MİKROBİYOLOJİ Doğada bulunan çeşitli mikroorganizmaların çeşitli beslenme biçimleri vardır. Beslenmelerini sodyum, potasyum, demir ve magnezyum tuzları gibi maddelerden, atmosferdeki karbondioksitten ve karbonatlardan sağlayan ve organik maddelere ihtiyaç göstermeksizin beslenebilenlere ototrof mikroorganizmalar denir.
1.3.
Mikrobiyolojik risk etmenleri, vücutta bölgesel veya genel bozukluğa neden olabilecek ve vücudun bir bölümü ya da bütününde normal fonksiyonları bozacak zararlı etkenlerin tümüne denir.
Bu tür hastalıklar vücuda yerleşen bakteri, virüs, mantar veya parazitlerden kaynaklanır. Bu tür hastalık yayan canlıların kişiden kişiye bulaşması solunum, kan, vücut sıvısı gibi birçok yolla gerçekleşebilir. Hastalığın türüne göre tedavi süresi ilaçlarla olabileceği gibi cerrahi yollara da başvurulabilir.
Enfeksiyon, vücudun hemen hemen her bölgesinde meydana gelebilen, bakteriler, virüsler veya parazitler tarafından oluşturulan ve bir kısmı bulaşıcı olabilen hastalıktır.
Mikrobiyal Biyoçeşitlilik, mikroorganizmaların (bakteri, maya, küf) arasındaki genetik farklılığı ifade eder.
Mikrobiyal gübre, toprakta bulunan ve bitkiler için faydalı olan bakteri, alg ve mantarların, biyoteknoloji uzmanları tarafından çoğaltılması ve gübrelemede kullanılabilir hale getirilmesiyle elde edilir. Mikrobiyal gübrenin organik tarımda kullanılmasının en temel nedeni ise kimyasal içermemesidir.
Doğal ortamı oluşturan toprak, hava ve suyun çeşitli mikroorganizmalarla kirlenmesi ve dolayısıyla mikrobiyolojik yapının bozulması mikrobiyal kirlenmeyi, aynı ortamların mikroorganizmalarla kirlenmesi ise biyolojik kirlenmeyi tanımlar.
Mikrobiyel Bozulmalar :
En önemli ve yaygın olan bozulmalar mikrobiyel bozulmalardır. Mikroorganizmalar besin maddeleri içerisinde üremeleri sırasında karbonhidratları parçalayarak ekşime, proteinleri parçalayarak gaz çıkışına neden olmalarından dolayı kokuşma, yağları parçalayarak acılaşmasına neden olurlar.
Mikrobiyal yağlar (Single Cell Oil; SCO) hücrelerinde yağ biriktiren maya, küf, alg ve bakteriler tarafından üretilirler ve SCO üretimi uzun yıllardır endüstriyel ve bilimsel araş- tırma konusu olarak ilgi çekmektedir.
Mikrobiyal protein, rumen mikroorganizmalarının rumeni terk ederek abomasum ve ince barsakta parçalanmaları sonucu ortaya çıkan proteinleri ifade etmektedir.
Çevremizde bulunan eşyalarda, toprakta, sularda, teneffüs ettiğimiz havada hastalık yapan ve yapmayan mikroorganizmalar bulunur. Vücudumuzun dış ortamla ilişkili bölgelerinde normal flora olarak adlandırdığımız hastalık oluşturmayan ve vücudumuzun savunma sis- temine yardım eden mikroorganizmalar bulunur.
Mikrobiyal gelişimin önlenmesi veya kontrolü, özellikle sağlık, gıda işleme ve hazırlama ile materyallerin korunması gibi birçok uygulama alanında gereklidir. Gelişimin kontrolü, mikroorganizmaları öldüren ya da daha fazla gelişmesini inhibe eden fizksel ve kimyasal ajanlar kullanılarak sağlanabilir.
Mikrobiyal mücadele, BM'nin bir parçası olup bitki zararlılarının mikroorganizmalar veya bunların ürettikleri metabolitler kullanılarak baskılandığı uygulamalardır. Bu uygulamalarda genellikle böcekler için patojen olan mikroorganizmalar kullanılır.
✓Mikroorganizmalar tarafından hastalık oluşturma basamaklarıdır. ✓Konak hücrelerinin mikroorganizmalara maruz kalması ve mikroorganizmanın konağa tutunması (adherens) ile başlar, ✓Bunu invazyon (yayılma), enfesiyon ve nihayetinde hastalık takip eder.
Mikroorganizmalar bitkiler ve hayvanlara göre çok hızlı şekilde ve 2 'ye bölünerek çoğalır. Genel olarak küfler bakteri ve mayalara göre daha geç çoğalırlar. Bakteriler arasında 8 dakikada bir sayısını 2 'ye katlayanlar vardır.
Yani ikili bölünme ile ürerler. Bakterilerin büyüme hızı ve üremesi hızlı bir şekilde olmaktadır. Bir hücre bölünmesi ile birlikte iki ayrı yavru bakterinin oluşması sağlanır. Bir takım bakterilerinde karmaşık bir yapıda bulunduğu gözlemlenmiştir.
Bakterilerin belki de en çok bilinen yapısal özelliği (bazı istisnalar hariç) küçük yapılarıdır. Örneğin Escherichia coli bakterisi hücreleri 2 mikrometre (μm) uzunluk, 0.5 mikrometre çap ve 0.6-0.7 μm³ hacmi ile ortalama bir bakteri büyüklüğüne sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri