"Etleri tuzla bastırıp, iki gün dinlendirdikten sonra kurutmak için asıyoruz. Çiğ eti üç gün boyunca tuzda bırakıyoruz. Tuzun içinde durdukça pişiyor. Sonrasında 5-6 gün boyunca asıyoruz, iyice kuruyor.
Fizikte osmoz kuralı der ki; tuz, içine giren her şeyin suyunu çeker. Bu fizik kuralından dolayı ızgara ya da tava yapılacak et tuzlanarak ocağa koyulduğunda, tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller. Bu sayede hem etin tadı suyunda kalırken hem de et yumuşak bir şekilde pişer.
Et fazla yağlarından arındırılır, sirkeli su ile yıkanır ve tuz, toz şeker, az karabiber ve istenilen diğer baharatlarla harmanlanır, buzdolabı poşetlerine doldurulur. Kurutulmuş et hangi baharatlarla iyi anlaşır derseniz kimyon, kişniş, karanfil, kakule, biberiye, defne ve hatta ada çayı diyebiliriz.
Ancak kurutulmuş et çeşidiniz, sığır eti ve hindi ile sınırlı olmamalıdır. Bizon, geyik, Kanada geyiği, ren geyiği ve somon gibi pek çok çeşit kurutulmuş et yapma amaçlı kullanılabilinir.
2-3 gün bekletilmek suretiyle suyu çıkartılan etin fazla tuzunu almak isterseniz buzlu suda en az 6-7 saatte bir suyunu değiştirmek suretiyle buzdolabında bekletilir. 1 gün yeter.
İlgili 30 soru bulundu
Pişirirken doğru bir şekilde mühürlemeli ve böylece eti yumuşacık yapacak olan suyunun içinde kalmasını sağlamalısın. Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir.
Eğer etlerinizi sebzeyle pişirmek istiyorsanız, kemikli etleri pişirmeye başladıktan 20 dakika sonra sebzeleri içerisine atın. Etinizi haşlarken içerisine tuz ilave etmeyin. Tuz etinizin sertleşmesine neden olur. Etinizi servis etmeden önce tuzunu ilave edin.
Çiğ eti üç gün boyunca tuzda bırakıyoruz. Tuzun içinde durdukça pişiyor. Sonrasında 5-6 gün boyunca asıyoruz, iyice kuruyor. Ben genellikle 25 ila 50 kilogram arasında kurutuyorum.
Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar.
Kuru etin uygun koşullarda saklanması etin ömrünü de uzatmaktadır. Uygun koşullarda saklanırsa 3 ay taze kalır, 6 ila 1 sene arasında dondurucuda saklanır ise bu süre zarfında da tüketilebilmektedir.
Eski çağlarda çok bilinen bir gıda saklama yöntemi de pişirerek saklamaydı. Örneğin Orta Asya'da sonbaharda kesilen hayvanın eti küçük parçalar halinde doğranır, pişirilir ve küplerde saklanırdı. Bu ete kavurma denirdi. Bu gelenek, Anadolu'da hala devam eder.
Et, pastırma olana kadar birçok işlemden geçer: Kesilen etler 4–8 saat dinlendirildikten sonra pastırmaya uygun olacak şekilde bir kez daha kesilir ve her tarafı tuzlanır. Bu şekilde 3 gün bekletilen etler tuzun ozmoz etkisiyle pişer ve kararır, daha sonra üzerine ağırlık konularak siyah suyun çıkması sağlanır.
Füme et dediğimiz et ürünleri ise 1 hafta kadar dayanabilmektedir. Ancak etten kıyma yapılmışsa, kıymanın normal buzdolabı sıcaklığındaki dayanma süresi 1 gündür.
Bu sebeple kısık ateşte pişirilmelidir. Yani kavurma gibi et, tüm suyu çekip kendi yağı ile bırakılmaz. Yine 1 kilo ete 11 gram kaya ya da deniz tuzu ilave edilmelidir.
Yanlış bilinen doğrular arasında ete tuz atılıp atılmaması vardır. Ete tuz atılmalıdır. Izgara yada tava yaptığınız eti ocağa koyunuz. Tuz etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engelleyecektir buda hem tüm tadı olan suyunun içinde kalmasını hem de yumuşak pişmesini sağlayacaktır.
Et tam pişmeden tuzlamak
Kavurmanın sert olmasına yol açan büyük hatalardan biri de eti tam pişmeden tuzlamaktır. Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.
ET NASIL YUMUŞACIK OLUR? Etin yumuşak olmasındaki bir diğer püf nokta ise sirke kullanmaktır. Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir.
Etin yumuşak olmasındaki en büyük etkenlerden birisi pişerken suyunu kaybetmemesidir. Bunun için de eti mühürleyerek pişirmek gerekir. Bu teknikle et, suyunu bırakmadan pişecek ve lokum gibi bir kıvama kavuşacaktır.
Et haşlarken haşlama suyuna 2 yemek kaşığı sirke koyarsanız, etiniz hem çabuk pişecek,hem de yumuşak olacaktır. Et, tavuğa göre daha uzun sürede pişer.
Tuzu ilk aşamada atıyorsunuz
Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor. Mümkünse eti ocaktan almadan kısa bir süre önce en son aşamasındayken tuz atın.
en iyi sonuçlar için tuzu minimum bir saat önce atmak gerekir. zaman yoksa tavaya atarken son anda atmak gerekir.
Dokuların yenilenmesinde ve kas yapılanmasında etkili olan kuru et, içerisinde bulundurduğu yüksek protein sayesinde, sağlığımız bakımından oldukça yararlıdır. Bağışıklığı güçlendiren ve metabolik süreçlerde de etkili olan kuru et, vücudumuz tarafından üretilen enzim ve hormonlar bakımından da faydalıdır.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Tencereyi ocağa koyun, hafifçe ısınınca içerisine kemikli etleri alın. 2. Karıştırmadan kıpırdatmadan bir süre ancak çok fazla kızarmaya başladığında diğer taraflarını çevirerek mühürleyin. 3. Tuz ve karabiberi ekleyin.
Dana kuşbaşı kullanarak yemek hazırlarken bir diğer başvurulabilecek yöntem haşlamadır. Etin çabuk haşlanması için düdüklü tencere kullanılabilir. Ancak böyle bir durumda eklenecek su oranı iyi ayarlanmalı etin yanmamasına dikkat edilmelidir. Haşlanan et oldukça yumuşak bir dokuya sahip olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri