Millet kavramı Arapça, ulus Türkçe'dir. Millet kavramı ile ilgili olarak milliyetçi yorum kadar dini yorumlar da bulunmaktadır. Kur'an'da çok yerde millet kavramı geçmektedir. Millet bu anlamda bir inanç ve din topluluğunu kastetmektedir.
"Millet" sözcüğü aslen Arapça olup (Ar: ملة), "din veya mezhep; bir din veya mezhebe bağlı olan cemaat" anlamındadır. Osmanlı Türkçesinde 20. yüzyıl başlarına kadar bu anlamda kullanılmıştır.
Millet kelimesi Arapça bir kelime olan mille (ملة)'den gelmektedir. Millet kelimesi günümüzde, Osmanlı'da kullanılandan farklı olarak, dinsel bir anlam değil dilsel bir anlam ifade etmektedir.
milliyet - Nişanyan Sözlük. Arapça yazılı örneği bulunmayan *milliyya(t) ملّية “millilik, millet olma hali” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça milla(t) ملّة “din, mezhep, bir dine mensup cemaat” sözcüğünden +īya(t)² ekiyle türetilmiştir.
Arapça mll kökünden gelen milla(t) ملّة “din, töre, bir din ve töreye bağlı cemaat” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice millā מִלָּה “söz” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Aramice/Süryanice mālal, məlal מלל “konuşmak, söylemek” fiilinden türetilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
Millet sözcüğü hem dilimizde hem de kültürümüzde önemli yere sahip olan bir kelimedir. Çünkü Millet kelimesi anlam olarak ulus demektir. Yani benzer özellik ya da ortak geçmişe sahip olan topluluk anlamını taşır. Türk milleti şeklinde karşımıza sık sık çıkan bu sözcük birlik olmayı ifade eder.
Arapçadan dilimize geçen kelimeler arasında saadet kelimesi de bulunmaktadır.
Köken bilgisi. Aile kelimesi Türkçeye, Arapça عائلة /'ā'ile/ kelimesinden geçmiştir.
Milliyet veya uyruk, bir millete veya devlete dahil olma durumudur. Bir devletin sınırları dahilinde doğmakla, ana-baba aracıyla veya vatandaşlık işlemleri sonucunda milliyet belirlenir. Milliyetten farklı olarak vatandaşlık, kişinin oy verme ve seçimlerde aday olma hakkına sahip olmasına işaret eder.
Farsça bir isim olarak bilinmekte olan Füruğ, ışıltı ve parlaklık anlamlarına sahip olan bir isimdir.
Fizik (Grekçe: φυσική (ἐπιστήμη), romanize: physikḗ (epistḗmē), lit. "doğa bilgisi"), maddeyi, maddenin uzay-zaman içinde hareketini, enerji ve kuvvetleri inceleyen doğa bilimi.
Kur'ân'da insan uygarlığının bir diğer aşaması millet kavramı ile ifade edilir. Millet kavramı farklı kavimlere ait insanların ortak ve benzer toplum oluşturmaları anlamına gelmektedir. Aslında millet yaşayan din, yaşatılan din, icrâ edilen din veya farklı kavimlerden oluşan insanların benzer kültüre sahip olmalarıdır.
Tarihî kaynaklarımızda geçen "budun" ile batı dillerindeki "nation"un karşılığıdır. Ancak millet kelimesi başlangıçta bugünkü anlamıyla kullanılmıyordu. Bunun yerine "ümmet" kelimesi kullanılıyordu. Şemseddin Sâmi'ye göre millet kelimesi yanlış olarak ümmet yerine, ümmet kelimesi de millet yerine kullanılıyordu.
Türkiye Türkçesi ol- fiilinden Yeni Türkçe +(g)Ay ekiyle türetilmiştir.
Millet Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Siyasi bir birlik şeklinde yaşayan, ortak, mazi ve kültüre sahip, devlet şeklinde teşkilatlanmış fert ve zümrelerin toplamı.
Demir İsminin Kökeni
Demir ismi, Türkçe kökenli bir kelimedir ve Türk toplumunda yaygın olarak kullanılan bir isimdir. Bu kelime, binlerce yıldır insanlık tarihinde önemli bir rol oynayan metal elementin adıdır.
Milliyetcilik - Millî Eğitim Bakanlığı Ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle birlikte çalışmaya, bu çalışmayı ve bilinci, diğer kuşaklara da yansıtmaya "milliyetçilik" denilir. Şu tanıma göre milliyetçiliğin en önemli öğesi "millet" olmaktır. Öyle ise millet nedir?
Vatansızlık (veya Yurtsuzluk), hiçbir devletle uyrukluk (vatandaşlık) bağı olmayan kişileri tanımlamak için kullanılan terim. Bu statüye sahip kişilere Vatansız veya uluslararası yaygın terimle Haymatlos (Almanca: Heimatlos) denmektedir.
Toplumsal değerler, gelenekler ve yaşam tarzı kültür olarak tanımlanır. Kültürün bir diğer anlamı ise bilgi birikimidir. Belli başlı uzmanlık dallarında bilgi ve deneyim sahibi olan kişiler, kültürlü olarak nitelendirilir. Kültürel iletişim ise bireyler değil gruplar ve toplumlar arasında gerçekleşir.
Köken. Osmanlı Türkçesi آرقهداش sözcüğünden devralındı. arka + -daş, arka, sırt; sıkıntılı anlarda yardım eden kişi, yardımcı demek olup Tarama Sözlüğü'ne göre zahîr, hami, yardımcı" demektir.
kardeş - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karındaş “aynı anadan doğma” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karın sözcüğünden Eski Türkçe +dAş ekiyle türetilmiştir.
isim - Nişanyan Sözlük. Geleneksel Arap gramerinde samā ("yükseldi,kalktı") fiilinden türetilir; karş. sema.
Mustafa (Arapça: مصطفى), İslam peygamberi Muhammed'in seçilmiş/seçkin anlamına gelen lakabıdır. Arapça kökenli bir erkek adı olarak kullanılmaktadır.
Türkeli, "Türk ülkesi" anlamına gelen Orta Asya'daki coğrafi bölge, Türkistan.
Hürmet kelimesinin sözlük anlamı saygıdır. Bu kelime birçok deyim ve atasözünde de yer alır. Örneğin ''hürmette kusur etmemek'' karşındaki kişiye hak ettiği saygıyı göstermek manasına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri