Milli Emlak arazilerinin belirli bir süre kullanıldığında kullanıcının mülkiyet konusunda hak sahibi olması mümkün değildir. Kullanıcının kira bedelini ödediği araziyi satın alması için Milli Emlak Müdürlüğü'ne başvurması gerekir. Uygun görüldüğünde talep edilen arsa sözleşme yapılarak satılabilir.
Satın alma talepleri, il, ilçe, mevki, pafta, ada, parsel numarasının da belirtildiği bir dilekçe ile taşınmazın bulunduğu il ve ilçelerde; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat edilebilmektedir.
Dolayısıyla bu arazi ve arsalar üzerinde kullanım hakları da olmadığı için olmayan bir hakkın satışı da (hukuken) mümkün değildir.
Hazine arazisi satın almak istiyorsanız bu süreç, Defterdarlık Emlak Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne dilekçe vermeniz ile başlar. Arazi, il sınırlarında ise Defterdarlık Emlak Müdürlüğü veya Milli Emlak Müdürlüğüne; ilçe sınırları içindeyse de Mal Müdürlüğüne dilekçe verilir.
Milli emlak ecrimisillerini internetten ödemek mümkün değildir. Ecrimisil borçlarının ilçelerde malmüdürlüğü (muhasebe birimine), illerde ise defterdarlıklar bünyesindeki muhasebe müdürlüğü veznesine yatırılması gerekmektedir.
İlgili 38 soru bulundu
Satış bedeli, taşınmazın rayiç bedelinin %50'sidir. Satış bedeli peşin veya taksitle ödenebilir. Satış bedelinin taksitle ödenmesi halinde, bu bedelin yüzde onu yapılacak yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç üç ay içinde ödenir. Kalanı ise, en fazla beş yılda on eşit taksitle ödenir.
Taşınmazın satış bedelinin %25'i peşin alınmakta geriye kalan kısmı ise azami iki yıl içerisinde ve üçer aylık dönemler itibariyle 8 eşit taksite kadar ödenebilmektedir. Bu taksitlere satışın yapıldığı yılda geçerli olan “kanuni faiz oranı” uygulanmaktadır.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
Hazine arazileri ihale yoluyla satılmaktadır. İhale bedelini kanun gereğince her sene merkezi komisyon belirler. Merkezce belirlenen sınır geçilmez ise açık teklif, sınır geçilirse kapalı teklif uygulanmaktadır. iki şekilde de satılmayan araziler tekrar aynı şekillerde ihalelere sunulur.
6292 sayılı Kanun'un 12. maddesi, belediye sınırları dışındaki Hazine arazilerinin işgalcilerine, paydaşlarına ve kiracılarına satışını düzenlemektedir.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı olarak görev yapan bir genel müdürlüktür.
Hazine arazileri duruma göre kiralanabilir ya da satılabilir. Hazine arazisi kiralama ya da satın alma işlemleriyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü ilgilenmektedir..
2022 yılının nisan ayında 2/B ve Hazineye ait tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin başvuru ve ödeme süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatıldı. Bakanlık açıklamasında vatandaşlara, herhangi bir hak kaybı yaşamamaları için başvurularını yapma çağrısında bulunuldu.
Hazine arazilerinin bir kısmı hak sahipleri tarafından tapuya tescil ettirebilir. Bu arazilere örnek olarak orman sınırlarına dahil olmayan ve tapuya tescil edilirken maliki çıkmayan araziler verilebilir.
Hazinenin payı %40'tan fazla ise satış yapılamaz. Hazinenin payına düşen kısım uygulama imar planı bulunan bir yerdeyse 400 metre² den büyükse ya da imar planı bulunmayan bir yerdeyse ve 4000 metre² den büyükse yine ihalesiz satılamaz.
Hazine arazisini işgal etmenin cezası artık yok.
12 Ekim 2022 Çarşamba günü saat 10.30'da yapılacak açık artırmada, Çanakkale, Eskişehir, Van, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Ankara, Afyonkarahisar, Balıkesir, Elazığ, Gaziantep, Tekirdağ, Uşak, Kayseri, Konya'da bulunan arsaların satışı gerçekleştirilecek.
Taşınmazın bir kısmının, 2/B olarak ve hisseli bir şekilde satılması sonucunda Hazine'ye ait tarım arazisinde hissedar olan kişiye/kişilere, taşınmazdaki Hazine hisselerinin satışında (diğer şartlar yönünden sakınca olmadığı varsayımı altında) mevzuat yönünden herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Mülkiyeti hazineye ait olan arazilere hazine arazisi adı verilir. Tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler de hazine arazisi kapsamına girer. Bunun yanı sıra hazine arazileri, özel mülkiyetli ve genel mülkiyetli olmak üzere ikiye ayrılır.
Belediye ve belediye mücavir alan sınırları dışında kalan Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler için 10 yıla kadar ağaçlandırma izni verilebilmektedir.
Devletin hüküm ve tasarrufuna tabi yerler, tescilli hazine malları, ormanlar, mera ve kışlak gibi orta malları ve bununla birlikte tapuya tescili yapılmamış dağ, tepe, kaya, göl, nehir, buzul ve dereler hazine arazisi kapsamında değerlendirilmektedir.
49 yıllığına arazi kiralama denilen konu aslında yatırım teşvik işlemleri kapsamında yapılan tahsistir. Hazine arazileri belirli konularda ve şartlarda yatırım yapan kişilere 49 yıllığına tahsis edilir. Bu işlemler Milli Emlak Müdürlükleri ve Şeflikleri tarafından yürütülür.
Kanuni süre içinde başvurmaları ve tespit ve tebliğ edilen satış bedelini itiraz etmeksizin kabul etmeleri koşuluyla doğrudan satın alma hakkından yararlanabilecektir. Hazineye ait tarım arazilerinin satışına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri ve Kaymakamlıklar yetkilidir.
Ecrimisil Ödeyen Kişi Hak Sahibi Olur Mu? Ecrimisil bedelinin ödenmesi taraflar arasında herhangi bir sözleşmenin kurulmasına yol açmayacaktır. Yalnızca haksız işgalden kaynaklanan zararı giderecektir. Yani ecrimisil ödeyen kişi, taraflar aksini kararlaştırmadıkça, hak sahibi olmayacaktır.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralamak isteyenlerin, başvuru süresi içerisinde Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu (Ek-1) ile taşınmazın bulunduğu yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne (Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Müdürlükleri, Millî Emlak Şeflikleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri