Mimar Sinan' ın eserlerinde kullandığı Küfeki Taşı'nın kullanım yerleri ve incelikleri, bugüne kadar sağlam bir şekilde ayakta kalan eserlerinde görülmektedir.
Küfeki Taşı, deniz kabuklarının, çoğunlukla da küçük istiridye kabuklarının oluşturduğu bir istiridye kalkeridir. En önemli özelliği doğadan çıktığı anda her türlü işleme uygun olması ve kolay işlenmesi; havayla temastan sonra havadaki karbon dioksiti bünyesine alarak sertlik, dayanıklılık ve güç kazanmasıdır.
Depreme de dayanıklı olan küfeki, üç eksenli gerilme altında (deprem yüklemesi) etkin bir sünek davranış gösterir.
Mimar Sinan yapılarında ana malzeme olarak taş, tuğla ve ağaçtan ya rarlanmış, bağlantılarda kireç ve horasan harcı, çeşitli boyutlarda çivi, kenet, zı vanalar kullanmıştır. Günümüze ulaşabilen yapıları tümüyle kârgir, ya da kar ma (kârgir duvarlı, ahşap çatılı) strüktürlerdir.
Kalker, silis ve midye çökeltilerinden oluşmuş, bej tonlarındaki gözenekli küfeki taşı; kemer, sütun, dış cephe, bahçe düzenlemesi, mihrap, minber, cumba, harpuş gibi sanatsal yapı ve zarafet gerektiren yapı bölümlerinde kolay işlenebilme özelliği nedeniyle sıkça tercih ediliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Kültür taşı çimento, kum, volkanik pomza, kül ve inorganik renk pigmentlerinden oluşan ve doğadan elde edilen hammaddelerle üretiliyor.
Antik kazılarda bulunan sitrin taşı, bu bilgileri doğrular niteliktedir. Tüccar, başarı ya da para taşı olarak bilinen doğal taşın, yüzyıllar boyunca para, bolluk ve bereket getirdiğine inanılır. Kasalarda saklanarak sahibine sonsuz bir zenginlik vereceği düşünülür.
Mimar Sinan veya Koca Mi'mâr Sinân Ağa (doğum adıyla Sinaneddin Yusuf veya Abdulmennan oğlu Sinan; Osmanlı Türkçesi: قوجه معمار سنان آغا; y. 1488/90 – 17 Temmuz 1588), Osmanlı İmparatorluğu'nun 16. yüzyılda görevli başmimarı ve inşaat mühendisidir.
Horasan harcı kireç, tuğla parçacıkları ve bazen de kumun homojen karıştırılması ile elde edilir. Horasan harcı ağırlıkça kireç/tuğla kırıkları oranı 1/3 olarak hazırlanır. Horasan harçlarında kullanılacak tuğla agregalar yüksek oranda kil içermelidir.
Kireç, tuğla kırıkları ve kimi zaman da ince kumun çok iyi karıştırılmasıyla elde edilen Horasan harcı ağırlıkça yaklaşık “1 kireç-3 tuğla kırığı” karıştırılarak, sıva ise ağırlıkça yüzde 50'nin üzerinde kireç kullanılarak hazırlanıyor. Sıvada harçtan farklı olarak ince taneli agregalar kullanılıyor.
Küfeki, yapısında yoğun bir kalker, silis ve fosil çökeltilerinden oluşan organik tortul taştır. Ocaktan çıkarıldığı gibi uygulamalara hazır hale gelir, kolay işlenebilir özelliğe sahiptir ve hava ile temas ettikçe sertleşerek dayanıklılık kazanır.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Çakıl taşı deniz, nehir ve göl kenarlarında bulunan bir doğal taş türüdür.
Pembe kuvars taşı, genellikle aşk taşı olarak bilinmektedir. Farklı pembe tonlarına sahip olan bir taş türüdür. Romantik ilişkilerde hediye olarak oldukça tercih edilmektedir. Günümüzde birçok kişi evlilik tekliflerinde, aşklarını simgelemesi için pembe kuvars taşa sahip yüzükler kullanmaktadır.
Yasemin Kalya, yıllar önce ayrıldığı memleketine yaklaşık 10 sene önce dönerek maden ocağını açtığını söyledi. Ocaktan çıkarılan Mardin taşını kurdukları fabrikada işledikten sonra ihraç ettiklerini belirten Kalya, "Mardin taşı gözeneksiz, içinde damar bulunmayan lokum gibi bir taştır.
Aşık Taşı diğer adıyla Kilit Taşı en çok kullanılan beton zemin elemanıdır. Aşık Taşı sağlamlığının yanı sıra dekoratif görünümüyle sık kullanılmaktadır. Parklar, bahçeler, kaldırımlar ve yollarda çok yaygındır.
Mimar Sinan, Osmanlı Padişahlarından olan 2. Selim, 1. Süleyman ve 3. Murad dönemlerinde baş mimar olarak görev yapan, yaptığı eserleriyle Dünya tarihine adını yazdıran kişidir.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak sanat, mimarlık ve kültür alanında faaliyet göstermektedir.
Özellikle kubbe mimarisinde zirveye çıkan Sinan, kubbede yapılabilecek her gelişmeyi sağladı. "Kubbeyi zirveye taşıyan mimar" olarak da adlandırılan Mimar Sinan, kubbenin gelişebildiği en uç noktaya kadar ustalığını sergiledi.
Ünlü mimarın Mihrimah Sultan'a karşı içten içe hayranlık ve büyük bir aşk beslediği kimse tarafından bilinmemektedir. Mimar Sinan evli olduğu için, Mihrimah Sultan Rüstem Paşa ile evlendirilir.
Ancak Fatih'in cami için gönderdiği büyük sütunlardan birini uzun olduğu için kestirir. Fatih buna çok kızar. Mimar, “Burası DEPREM bölgesidir, bu sütunu taşımaz” deyince Fatih'in kızgınlığı öfkeye dönüşür. Ve bu öfkeyle Atik Sinan'ın ellerini bileklerinden kestirir.
Sitrin Taşı para ve başarı taşı olarak adlandırılır. Cüzdanda taşındığında serveti çektiğine inanılır. Kuvars grubu taşlarının sarı tonlarındaki üyesidir ve renginden dolayı kişinin yaşamını parlak ışık enerjisiyle neşe doldurur. Depresyonu ve negatif enerjiyi kişiden uzaklaştırır.
Kaplan gözü taşıyla uyumlu olan oğlak, başak, akrep ve yay burçları doğal taşı kullanarak taşın sağladığı nazardan koruma, olumlu enerjiye sahip olma, özgüven ve cesaret yüksekliği gibi çok fazla olumlu yanlardan faydalanabilir. Kaplan gözü taşını kullanan kişiler taşın özelliklerini de kullanabilir.
Doğal Sitrin Taşı - 2x2x2 cm Fiyatı 41,49 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri