Turnaya birçok kültürde kutsal sayılan kuşlardan biri olarak rastlanmıştır. Genel olarak haberci kuşlardan sayılan turnanın uğur ve iyi haber getirdiğine inanılır. Turnanın gerdanında ve başında bulunan tüyler “tel” olarak isimlendirilir. Telli turnalar uğur getirir.
Türkülerimizde, göçmen bir kuş olduğu için daha çok haber götürüp getiren bir sembol olarak kullanılmıştır. Bunun yanında bazı türkülerde; hasret, özlem, dert ortağı, özgürlük sevdalısı, avaz, bolluk, bereket, refah ve güzellik sembolü olarak da kullanılmıştır.
Turna: Allı turna, telli turna, sarı turna benzetmeleriyle Türk insanın gönlüne girmiş, konduğu tarlaya bereket yağdırdığına inanılmıştır. Turnalar tek eşlidir. Eşi ölürse geride kalan ölmeyi tercih eder. Kendine yeni bir eş bulmaz.
Turnanın göçmen bir kuş olması, diyar diyar gezmesinden ötürü onun haber getirip götürme görevini üstlenmesi tutmaktadır. Turnaların göçü ile türküler arasında ilişkiyi inceleyen bir çalışmaya buradan ulaşabilirsiniz. Turnanın morfolojik olarak güzelliği, dansı, sesi ve sade yaşamı diğer önemli nedenler arasındadır.
'Kâğıttan Bin Turna Kuşu' efsanesine göre bir insan kâğıttan 1000 turna kuşu yaparsa dileği kabul olurmuş. Sadako, hastalığını öğrendiğinde ümidini kaybetmeyip kâğıttan turna kuşu yapmaya başlamıştır. Ancak Japon kızının ömrü 1000 turnayı katlamaya yetmez ve 25 Ekim 1955 günü 644. turnayı katlarken ölür.
İlgili 30 soru bulundu
Japon turnası (Grus japonensis), turnagiller (Gruidae) familyasından iri bir turna türüdür. Japon turnası, ak turnadan sonra en nadir turna türüdür. Feng Shui'ye göre Japon turnası, şans, sadakat ve uzun ömürlülüğü simgeler.
Turnaya birçok kültürde kutsal sayılan kuşlardan biri olarak rastlanmıştır. Genel olarak haberci kuşlardan sayılan turnanın uğur ve iyi haber getirdiğine inanılır. Turnanın gerdanında ve başında bulunan tüyler “tel” olarak isimlendirilir. Telli turnalar uğur getirir.
Turna veya halk arasındaki söyleyişiyle durna, leylek büyüklüğünde, uzun bacaklı, zarif boyunlu, parlak duru gözlü, göçmen bir su kuşudur. Başının arka tarafında geriye doğru sarkan bir zülfü, kanatlarının göz alıcı, mavi, kırmızı ve yeşil tüyleri vardır.
osmanlı'da devşirme işi için görevlendirilen zabitlerdir. reşad ekrem koçu'ya göre toplayıp getirdikleri çocuklar turna sürüsüne benzetildiği için bu unvan verilmiştir. bu turnaların ekseriyeti yeniçeri, kimisi cellat, kimisi sadrazam olmuştur.
Yeniçeri Ocağı'nın ocak ağaları denilen altı büyük ağasının en küçük rütbelisi olan turnacıbaşının (D'Ohsson, VII, 315) sembolik görevi padişahla birlikte sürek avlarına katılmak, avı takip eden köpeklerle balıkçıl ve diğer kuşları yakalayan tazılara bakmaktı.
Telli Turnam | Sivas yöresine ait "Dolanı Dolanı Gelir" türküsünü, Cengiz Özkan'ın sazı ve sesinden dinliyoruz. 🎵 | By TRT MüzikFacebook.
Allı Turna kuşları aynı zamanda flamingo kuşları olarak da bilinmektedir. Dengeli bir tuz oranı olan göllerde yaşarlar ve mutlaka çevresinde tatlı su kaynakları olmalıdır.
Telli Turnam | Musa Eroğlu, söz ve müziği kendisine ait olan "Telli Turnam" türküsünü yorumluyor. 🎶 "Telli turnam selam götür Sevdiğimin diyarına Üzülmesin ağlamasın...
Turnalar tek eşli canlılardır. Eş tutan bireyler genellikle hayat boyu beraber olurlar ve eşlerden biri ölene kadar başka bir eş aramazlar. Başarılı bir çiftleşmeden sonra iki eş de yuva yapımında ortak çalışır. Genellikle iki yumurta bırakırlar.
Japonların "Kağıttan Bin Turna Kuşu" efsanesine göre, hasta biri eğer kağıttan bin turna kuşu yaparsa, kişinin sağlığına kavuşacağına inanılıyor. Bu inançla kağıttan turnaları yapmaya başlayan Sadako'nun ömrü bin turnayı katlamaya yetmedi. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı yaparak, Sadako ile birlikte gömdü.
Turnalar, Güney Amerika ve Antartika dışında tüm kıtalarda görülür. Turnalar, bataklık, sazlık gibi sulak alanlarda yaşar. Besin bulmak için de çayır ve otlaklara gider. Turnalar, Gruidae diye adlandırılan turnagiller kuş ailesinin üyesidir.
Turna, Türkçe kökenli bir isimdir.
Hayır, Turna ismi Kuran-I Kerim'de geçmiyor.
Turnacıbaşı Ağa, Yeniçeri Ocaklarına gayrimüslim oğlan devşirmesiyle memur olmuş ocaklı yeniçeri zabitidir. İhtiyaca göre padişahın onayı ve yeniçeri ağasının kendisine verdiği tezkere ile 8 -18 yaşları arasında Hristiyan ailelerinden çocuk devşirirdi.
Turna; uzun boylu, uzun bacaklı bir hayvandır. Ekolojik dengesi henüz bozulmamış doğal olarak sulak yerlerde konaklayan göçmen bir kuştur. Bütün dünyada maalesef nesli tükenmektedir.
Turnalar, Türk mitolojisinde haber getirip götürme özelliklerine inanıldığı için “Tanrının elçisi” olarak kabul edilmişlerdir.
Son ürediği yer Muş'un Bulanık Ovası'ndaki Murat Nehri üzerindeki adalar olarak biliniyor. 2017 yılı kayıtlarına göre Türkiye'de üreyen telli turna artık kalmamış. Türkiye'deki türünün, artan koyun otlatma faaliyetleri nedeniyle tükendiği tahmin ediliyor.
Saksağan, kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, baykuş, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşlar helaldir.
1. “İslam'da geviş getirmeyen ve çift tırnaklı olmayan bütün hayvanlar murdar sayılır. Tavşan geviş getirmeyip, çok tırnaklı olduğu gibi insan gibi hayız görme özelliğine sahiptir. Bu nedenle Aleviler tavşan eti yemezler” (Aslanoğlu 1999a: 115- 138; Roux 1997: 67).
Uğur getirmesi için gelinlerin başına turna teli (tüyü) takılır. Kızların güzelliği “turna” ile ifade edilir. “Düzenli katarlar halinde yüksekten uçarak göçen bu güzel kuşlar kıta boyunca geçtikleri her bölgede insanlar tarafından kutsal kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri