Mimari portfolyo, mimarlık ve iç mimarlık öğrencisinin ve profesyonel bir mimarın, çalışmalarını ve yeteneklerini işveren veya müşteriye aktarabilmesi amacıyla hazırlanan bir sunum kitapçığıdır.
Güvendiğiniz bir ya da iki projenin sade ve temiz sunulmuş hali, fikir edinmek için yeterli, hatta daha etkili olacaktır.
Portfolyo, yapılan işlerin ve bu işlerle ilgili belgelerin toplanarak bireysel olarak düzenlendiği, belli bir süreç içindeki bilgi ve beceri gelişimini gösteren dosya olarak tanım- lanabilir.
Bir portfolyo; çalışma örnekleri, fotoğraflar, tasarımlar, yazı örnekleri, sertifikalar veya diğer başarı kanıtları gibi çok çeşitli materyalleri içerebilir. Portfolyodaki materyaller genellikle uyumlu ve mantıklı bir şekilde düzenlenir ve genellikle temaya, projeye veya zaman dilimine göre gruplandırılır.
Portfolyonun amacı, sizin kim olduğunuzu, neler yapabildiğinizi, vizyonunuzun nasıl olduğunu ifade etmektir. Bununla birlikte herkes zaten bunu ifade edeceği ve bunlar asgari olarak beklenenler olduğu için, sizin başkalarından nasıl farklı olduğunuzu ve öne çıkan özelliklerinizi ortaya koymak önemlidir.
İlgili 19 soru bulundu
Eserler ve görsellere kıyasla sınırlı öneme sahip olmasına rağmen, CV sayfasının net veriler içermesi gerekir. Portfolyo sahibinin hangi şehirde yaşadığı, hangi dilleri konuşabildiği, hangi yazılımı kullandığı gibi bilgiler; örneğin, Infografik ile heyecan verici bir şekilde portfolyoya yerleştirilebilir.
Portfolyoların genel olarak, hizmet ettiği amaca göre türleri vardır. Bunlar; gelişimsel portfolyolar, yeterlilik portfolyoları, vitrin (showcase) portfolyoları, iş becerisi portfolyoları, yüksek okula giriş portfolyoları olarak sıralanabilir (Lankes, 1995).
Portfolyo kullanım amaçları:
Öğrenme çıktılarını başarma yönünde öğrencinin gelişimini göstermek. Çeşitli kaynaklardan belirli bir zaman periyodunda elde edilen performans kanıtlarını ortaya koymak. Programda gelişmeye ihtiyaç olan alanları belirlemek.
Sunumu kolay olmalıdır, yapılan çalışmaları detaylıca incelemeye fırsat verir yapıda olmalıdır. Her işi değil, en iyi yaptığınız işleri içeriyor olması daha sağlıklı olacaktır. Kendi gelişiminizi takip edebilir yapıda olmalıdır. Değerlendirmede karşı tarafa kolaylık sağlayan ve ipuçları içerebilen yapıda olmalıdır.
Uygulanışına göre portfolyo çeşitleri; basılı ve dijital portfolyolar olmak üzere iki ana başlıkta incelenir. Basılı portfolyolar kendi içinde alt başlıklara ayrılmaktadır. Portfolyonun uygulanış çeşidine karar verirken kişinin hangi platformda iş üretiyor ve çalışıyorsa ona göre tercih yapması gerekmektedir.
Portfolyo tasarımı, renk, biçim, tipografi ve görsel kullanımına dayanan bir görsel iletişim yöntemidir. Mesleki ifade biçimlerine uygun olarak hazırlanan portfolyo belgelerinde öğrenciler eğitimlerini, becerilerini ve uzmanlıklarını görselleştirirler (Goldsby ve Fazal, 2001: 607-616; DiMarco, 2005).
Profesyonel bir CV veya Portfolyonun mutlaka PDF formatında olması gerekmektedir. PDF formatı müdahalelere kapalı olması sebebiyle daha doğru bir kullanım şeklidir. Bu sebeple Portfolyo ve CV hizmetimizde A4 ebatları ve PDF formatı standart olarak uygulanmaktadır.
Portfolyo tasarımı, kişinin kendini en iyi şekilde ifade edebilmesi, hedef kitleyi etkilemesi için oldukça önemlidir. Portfolyo oluştururken dikkatlice planlanmış tasarım unsurları, içeriğin anlaşılırlığını artırır, profesyonel izlenim bırakır.
Portfolyo Nedir, Ne İşe Yarar? Portfolyo, yapılan çalışmaları belgeleyen dosya ya da pano olarak kullanılmaktadır. İş dünyası için oldukça önemli bir kavram olan portfolyo, işinizi, becerilerinizi ve hedeflerinizi içerir. Girişimcilerin, iş dünyasına kendini tanıtması, yapılan işlerin ölçeklendirilmesi için kullanılır.
Çok sayıda kampanya, reklam grubu ve anahtar kelimeyi bir arada gruplandıran yapay zeka destekli ve hedef odaklı bir teklif stratejisidir. Portföy teklifi stratejileri, Google Yapay Zeka'yı kullanarak teklifleri performans hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak şekilde ayarlar.
ÖĞRENCİ ÜRÜN DOSYASI (PORTFOLYO)
Sınıf içi etkinliklerin öğrencinin seçimi sonucunda bir araya getirilip, yansıtılmasıyla oluşan öğrenci ürün dosyası, aynı zamanda hem öğretmen hem de öğrenci için bir değerlendirme yöntemidir.
En genel tabiri ile portfolyo aslında kişilerin tecrübe, yetenek ve tercihlerini gösteren bir özgeçmiş türüdür. Örneğin grafik tasarım alanında bir üniversiteye başvuran öğrenciler portfolyolarını bu alana özgü doldurmalıdır.
Vitrin portfolyo, adından da anlaşılacağı üzre, öğrencinin en iyi çalışmalarından oluşan portfolyodur. Ürünler sergileme amaçlı da seçilebilir; ancak önemli husus öğrencinin kendini yansıtacağına inandığı ürünleri seçmesidir. Vitrin portfolyoda yer alan ürünlerin puanlanması gerekmemektedir.
Genellikle A3 ve A4 sayfa boyutu tercih edilir.
Portfolyo değerlendirmede, öğrencinin belli bir süreç içinde bir veya birkaç alandaki becerilerini yapmış olduğu çalışmaları veya gös- terdiği davranışları düzenli ve birikimli olarak toplanması ile elde edi len delillerin önceden belirlenen ölçütlere göre ölçülüp değerlendirilmesidir (Birgin, 2002,3).
Özellikle kapakta fantazi bir kağıt kullanabileceğiniz gibi iç sayfalarda da fantazi kağıtlar kullanabilirsiniz. Örneğin bir moda tasarım kataloğu hazırlıyorsanız sayfalar arasında aydınger kağıdı kullanarak etkili bir portfolyo hazırlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri