Bir bebeğin doğumda kilosu ortalama 2.5-4.0 kg arasındadır. Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
Diğer tüm Ursus ayılarındaki gibi yavrular doğduklarında çok küçüktür. Tipik olarak 30 cm. boyunda ve ortalama 700 gr. ağırlığında olurlar. Doğduklarında neredeyse tamamen korumasız, tüysüz ve kördürler.
Morfolojisi: Uzunluğu 180-220 cm, kuyruk uzunluğu 8 -10 cm, omuz yüksekliği-cidago 85 - 125 cm ve ağırlığı ise ortalama 150 - 250 kg'dır. Bazı erkek bireyler 400-500 kg gelebilir. Tombul bir görünüme sahip olan gövdesinde başı gövdesine göre daha küçüktür. Alnı düz, kulakları nispeten kısa ve yuvarlaktır.
Araştırmalar özellikle sonbaharda bireylerin daha büyük olduğunu göstermiştir. Bu dönemde iri erkekler 700 ile 950 kg arasında olabilirler. En büyük ve ağır Alaska boz ayısı vahşi yaşamda keşfedilmiş ve ağırlığı 1200 kg'dan fazla ölçülmüştür.
Ayılar genellikle iri yapılı kısa bacaklı hayvanlardır. Ağırlıkları Malaya ayısında yaklaşık 27–46 kg'dan başlayarak Alaska iri boz ayısında 780 kg'a kadar ulaşır. Erkek ayılar daima dişilerden daha iri olurlar. Bu iri gövdelerine karşın çoğu iyi bir tırmanıcı ve usta bir yüzücüdür.
İlgili 30 soru bulundu
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Mayıs-haziran aylarında gerçekleşen çiftleşmeden yaklaşık sekiz ay sonra, ocak ya da şubat civarı, genellikle ikiz yavru dünyaya getirirler. Doğum, inlerinde gerçekleşir. Ayıların gebelik süreci doğada çok az canlıda görülen bir özelliğe sahiptir.
Türkiye'de yaşamını sürdüren yalnızca bir ayı türü bulunur.
Bugün Türkiye'de dünya ortalamasının üzerinde diyebileceğimiz ayı popülasyonuna sahip yerlerimiz var. Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz.
Soğuk kışlara girmeden önce, yazın sonlarına doğru ayılar "hiperfaji" denen bir faza girerler ve aşırı fazla beslenirler. Yazın ve güzün bir kısmını kapsayan 2-4 aylık bu dönemde her gün 1 kilo alabilecek kadar fazla besin tüketirler!
Çok anlamlı yavru adlarından biri de 'boduk'tur. Bu sözcük için ayrıca bkz.: ayı yavrusu, manda yavrusu. 'Boduk' sözcüğü eskicil öğelerdendir. Orta Türkçede botu, botuk “potuk, deve yavrusu” (DLT IV / 105) biçimlerinde geçmektedir.
Yayılış Alanları Nerelerdir? Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir.
Gebelikte kilo alımı haftalık veya aylık olarak takip edilmelidir.İlk 3 ayda toplam 1 kilo alınması yeterlidir.Sonraki aylarda ayda 1,5 kilo kadar kilo alınması normaldir. Kilo alımı haftalık ölçümler ile de yakın takip edilebilir.Haftalık kilo artışı 400 gr geçmemelidir.
12 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bebeğinin doğum kilosu ilk yılın sonunda üçe katlanabilir. “12 aylık bebek kaç kilo olmalı?” sorusunun yanıtı ortalama 9,5-10,5 kg civarında olsa da her bebek farklı şekillerde gelişim gösterebilir. 12 aylık bebek boyu, ilk yılın sonunda 71-81 cm arasındadır.
Toplam 6 adet meme uçları var, koltuk altına yakın görmüş olmanın sebebi de bu. Kedi, köpek gibi günlük hayatta emzirdiği görebileceğin canlılarda da aynı manzarayı görebilirsin çünkü birçok memeli türün devamını sağlayabilmek adına birden çok yavru doğurmakta nitekim bunların çok azı erişkinliğe ulaşmaktadır.
Bir ayıdan koşarak asla kaçamazsınız. Saatte 50-60 km hıza kadar ulaşabilirler. Bazı kaynaklarda ön ayakları kısa olduğu için yokuş aşağı zor koştukları söylenir ama çoğu durum için geçerli değildir. Ayının koşamayacağı kadar dik bir yerden siz de koşamazsınız.
Rusya'nın sembolü olan ayı, çizgi filmde güçlü ve başkasının evine, yurduna, toprağına hakkı olmayarak el koyan bir karakter olarak yansıtılıyor” belirtildi.
Dünya üzerinde yaşayan 8 ayı türü bulunur. Avustralya ve Antarktika kıtaları haricinde dünyanın hemen hemen her yerinde ayılara rastlayabilirsiniz.
Hem etçil hem otçul olduğundan, varlıkları bu besin çeşitliliğine bağlıdır. Öncelikle bitkilerle beslendiği için doğada önemli bir tohum dağıtıcıdır. Ortamdaki ölü hayvan leşlerini tüketerek ayrıştırılabilmesini kolaylaştırırlar. Doğal seleksiyona yardımcı olup zayıf hayvanları ortamdan ayıklarlar.
İşte en hızlı hayvanlar
Bozayılar genellikle nazik ve sevimli olarak lanse edilir. Ancak sadece yavrularını korurlar ve daima yemek peşinde koşarlar, aslında oldukça vahşi ve ölümcül hayvanlar arasındadır. Büyüklüğüne ve kilosuna rağmen saatte 56 km hız yapabilirler. Saatte 77 kilometre hız yapabilmektedir.
En büyük popülasyon 120.000 kadar bozayı ile Rusya'dadır, daha sonra sırasıyla ABD'de 32.500, Kanada'da 25.000 ve Romanya'da da 5.000'lik popülasyonlar gelir. bozayı günümüzde şu ülkelerde görülmektedir: Afganistan, Arnavutluk, Andorra, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bhutan (muhtemelen soyu tükenmiş), Bosna ve Hersek ...
Ayılar genellikle Güney Amerika ve Asya kıtalarında yaşıyorlar. Büyük gövdeleri ve uzun burunlarıyla dikkat çeken hayvanlardır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu yaptığı açıklamada, “insan-ayı çatışması”nın çözüm bekleyen bir sorun olduğunu ve ayıların en çok korktuğu şey insanlarla karşılaşmak olduğunu söyledi.
Öncelikle 7.65 ve 9mm tüfek mermisi değil tabanca mermisidir. 7.62x51NATO (namı diğer G3 mermisi) veya sivil versiyonu olan . 308Win ile 4 el atıştan sonra ayının sağlam kalması imkansız tek mermi çok ölümcül bir yerine gelmediyse hemen yıkamaz ama sıyırıp geçmediyse o hayvan çok yaşamaz.
Tipik bir ayı, beş ila yedi ay arasında herhangi bir yerde kış uykusuna yatar. Bu süre boyunca, çekirdek vücut ısısı 8 dereceye kadar düşer ve kalp atış hızları azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri