2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Bir mimarın maaşı, genellikle ortalama 17.000 TL ile 77.000 TL arasında değişebilir. Ancak, mimarların aldığı prim, ek ödeme ve diğer yan haklar, özellikle de büyük şehirlerde çalışan mimarlar için bu rakamlar daha da artabilir.
Mimarların maaşları, deneyimleri, uzmanlık alanları, çalıştıkları kurum ve sektörlere göre değişebilir. Türkiye'de bir mimarın ortalama aylık maaşı, yeni mezunlar için 18.500 TL ile 35.000 TL arasında değişebilir. Ancak, deneyimli mimarlar ve üst düzey yöneticiler daha yüksek maaşlar alabilirler.
eleman.net verilerine göre, Proje Mimarı 2023 yılında ortalama 29.200 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Proje Mimarı , Ocak 2023 yılında ortalama 23.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.388 TL maaş alıyordu.
Üye sayısına göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
İlgili 39 soru bulundu
Mezun Olunan Alanların Yıllara Göre İşsizlik Oranları (%)
Bu iki alanın ardından %18,3 ile “gazetecilik ve enformasyon”, %16,5 ile “iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri”, %15,9 ile “mimarlık ve inşaat” ve %15,8 ile “kişisel hizmetler” geldi.
Mimarlık bölümünden mezun olan öğrenciler için pek çok farklı iş olanakları bulunmaktadır. Özellikle inşaat şirketlerinde, mimarlık ofislerinde, mimari danışmanlık firmalarında ve yapı denetim firmalarında mimarlar için istihdam olanakları vardır.
Üniversitenize puanla mı giriyorsunuz yoksa yetenek sınavıyla. Eğer ki yetenek sınavıyla giriyorsanız aslında bu konu tartışmaya kapalıdır. Çizim yeteneğinizin olması gerekiyor.
-Haftalık çalışma süresi kırk beş saat ile sınırlan- dırılmıştır. -Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçeve- sinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır.
Yüksek Mimar maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir.
Mimarlık tüm dünyada geçerli bir meslektir. Yurtdışında da iş bulabilmek ve mimarın dünyanın çeşitli ülkelerinde belirli süreler yaşayarak kendi gelişimine katkı sağlamasına olanak tanır. Seyahat eden mimarlar farklı dünya kültürleri ile yakından tanışma fırsatını yakalarlar.
Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 19.700 TL civarındadır.
Mimarlık Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Mimarlık, üniversitelerde Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Mimarlık sadece bir meslek olmanın yanında, aynı zamanda bir sanattır. Sanatın tarzını mimar belirler. Mimarın yaratıcılığı, estetik algı ve tasarım yeteneği burada ön plana çıkar. Teknolojik gelişmeler, mimarlık mesleğini ve yapıların tasarımını doğrudan etkiler.
ABD'deki ortalama bir mimar maaşı yıllık 140.00 ABD dolarıdır. Giriş seviyesi pozisyonlar yılda 112.000 dolardan başlarken, en deneyimli mimarların kazançları yılda 180.000'lere kadar çıkmaktadır.
Mimar, yeni bina tasarlama, eski binaları restore etme ve mevcut binaları kullanmanın yeni yollarını geliştirme ile sorumlu olan kişilere verilen mesleki unvandır. Mimar, inşaat projelerinin başlangıç aşamasından tamamlanma aşamasına kadar görev alır.
Mimarların Çalışma Alanları
Mimarlar, inşaat firmalarında ve işletmelerin mühendislik mimarlık bürolarında çalışabilirler.
İş bulabilmek zor değildir mimar olarak ama niteliksiz bir mimar olarak iş bulup çalışmak teknikerden farksız olmak gibidir. O yüzden Türkiye'de çok fazla mimarlık şirketleri var ve bu konuda çok fazla iş mimarlığı hayal edilmeyen bir durumla karşı karşıya getiriyor.
Bu zorluk iç mekan tasarımlarında daha fazla kazancı beraberinde getirir. Sonuç: ünlü mimar mı daha çok para kazanır, ünlü iç mimar mı diye sorarsanız cevap açık ara ünlü “iç mimar” olacaktır.
Mimari restorasyon bölümünde 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrenciler 120 AKTS'yi tamamladıktan sonra okudukları üniversitenin mezun olma gerekliliklerini yerine getirip, bütün derslerden başarılı olduklarında restorasyon alanında ön lisans derecesine sahip olurlar.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Güvenlik hizmetleri bölümünden mezun 118 bin kişilik işgücünün 113 bini istihdam ediliyor. Güvenlik hizmetleri mezunları, yüzde 4.6 işsizlik oranı ile üniversite mezunları arasında işsizliğin en düşük olduğu bölümü oluşturuyor.
Her 3 Meslektaşımızdan 1'i İşsiz!
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri