Bir tür döşeme kumaşı olan mimoza kumaşlar, dokusu itibariyle oldukça yumuşaktır. Tay tüyü olarak adlandırabileceğimiz döşemelik mimoza kumaşlar, trend modeller arasında yer alır. Dayanıklı ve kullanışlı yapısı sebebiyle döşemelik olarak kullanılmasının yanı sıra birçok üründe tercih edilmekte.
Çevreyi ve Sağlığı Korur
Doğal liflerden yapılan dokuma kumaş seçenekleri, örgü kumaşlara göre daha çevre dostudur. Çünkü doğal lifler, geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanabilir özelliktedir. Bundan dolayı çevreye daha az zarar verirler.
Yazlık kumaşlar sıcak havalarda cildin hava almasını ve bu şekilde terlemenin azalmasını sağlayan kumaşlardır. Hava geçirgenliklerinin yüksek olması terlemeye neden olmadan kıyafetlerin rahatlıkla kullanılabilmesini sağlar. Hobi malzemeleri arasında da görülen bu kumaşlar çok farklı amaçlarla da kullanılabilir.
Dokuma kumaş iki ipliğin dokuma örgüsüne ve belli bir sistemle birbirlerine dik bir açı ile bağlanmaları şeklinde oluşturulan kumaştır. İpliklerin birbiri içinden belli bir düzende ve farklı sıralarla alttan ve üstten geçmesi veya atlamalar yapmasıyla farklı kumaş türleri elde edilmektedir.
DOKUMA TİPLERİNE GÖRE KUMAŞ TİPLERİ
Bez ayağı, balıksırtı, etamin, gabardin, kanvas, kırık dimi, rips, panama, risptab, saten, dimi, kord, roplin ve kırık dimi çeşitleri ile farklı dokuma modeline sahip kumaşlar karşımıza çıkabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Dokuma kumaşlar sık ve kalın bir yapıya sahip olur. Bu özelliklere bağlı olarak genel olarak kış aylarında giyilen kıyafetlerin üretiminde kullanılır.
Dalgıç kumaşların dokuma ayarlarının sıkı olmasından dolayı su geçirmez bir yapıya sahip olmaları kumaşın dayanıklılığını daha da artmaktadır. Dayanıklı yapıya sahip olmaları ceket, tayt, pantolon, sweatshirt ya da özel gün elbiseleri gibi pek çok ürünün yapımında rahatlıkla kullanılır.
Viskon kumaşlarının içeriğinde viskon maddesi yer almaktadır. Viskon ham maddesi ise kayın ağaçlarından elde edilmektedir. Yapı aşamasında sıvı halde bulunan viskonun şekillendirilmesi oldukça kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Bunun nedeni ise içeriğinde selüloz oranının oldukça yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Yün Kumaş: Sıcak tutan, yumuşak, esnek ve yüksek su tutma kapasitesine sahip bir kumaştır.
Hayır, viskon, kayın ağacından elde edilen ve içinde selüloz barındıran bir tekstil hammaddesidir. Hiçbir şekilde naylon değildir ve tamamen doğal bir üründür.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Modal kumaş, kayın ağacından elde edilen bir kumaş türüdür. Buna bağlı olarak içerisinde yüksek oranda selüloz bulunmaktadır. Modal kumaş içeriği tamamen doğal olduğu için çok fazla tercih edilmektedir. Giyim sektöründe pamuklu kumaşlara benzer şekilde çok fazla tercih edilir.
Müslin kumaşın özelliklerini taşıyan gofre kumaş %100 pamuklu bir kumaştır ve hava geçirgenlik özelliği vardır. Hafif, ince ve taşıması kolay bir kumaştır. Gofre müslin kumaşlar da diğer müslin kumaşlar gibi pratik kumaşlar kategorisine girer çünkü temizlenmesi ve sonrasında kuruması kolaydır.
Krep kumaşı, üzerinizde hiç yokmuş hissi oluşturduğundan dökümlü ve hafif yapısıyla özellikle yaz mevsimlerinde tercih edilmektedir. Krep kumaş; karma bir yapıya sahiptir. Karma bir yapıya sahip olmasının sebebi yün, viskoz ve ipek kumaşlarının karışımıyla elde edilmesidir.
İnce yapısı ve saf pamuk olduğu için nefes alabilen bir kumaştır. Erkek giyiminde gömleklik kadın giyiminde ise birçok giyim çeşidinde kullanılır. Bürümcüklü yapısı naturel ve şık bir görünüm kazandırır. Eski zamanlardan beri kullanılan konforlu ve zarif bir kumaştır.
2 farklı ipliğin kullanıldığı bu kumaş türü de kalın ve sıcak tutan yapısıyla dikkat çekmektedir. 2 iplik kumaşların da şardonlama işlemi uygulanan çeşitleri bulunmaktadır. Bu kumaş türlerinden farklı olarak ribana kumaş türlerinde de şardonlama işlemi yapılabilmektedir.
Ayrobin kumaş, özellikle elbise yapımında kullanılan bir tür kumaştır. Pamuklu ve polyester ipliklerin bir karışımıdır ve bu sayede hem dayanıklı hem de yumuşaktır. Bu kumaş, özellikle yaz aylarında giyilen elbiseler için idealdir, çünkü rahat bir dokuya sahiptir ve nefes alabilen bir yapıya sahiptir.
Genellikle kışlık kıyafetlerin üretiminde kullanılan iki iplik kumaş terletmez. Kışın pamuk ve polyester ile bir arada üretildiği kıyafetler sıcak tutar. İki iplikleri diğer kumaş türlerinden ayıran en önemli özellik ön ve arka yüzünün farklı olmasıdır. Arka yüzü atlamalı yapılırken ön yüzü daha incedir.
Jarse, şifon, triko, kadife ve kot kumaşları ütü gerektirmeyen kumaş türleri arasında yer alır. Uzun seyahatler ve iş toplantıları için kombin yapmak istiyorsanız bu kumaşları tercih edebilirsiniz.
Kalitesiz kumaş nasıl anlaşılır? Elde sıkıştırdıktan sonra doğal kırışıklık dışında kağıt gibi keskin çizgiler şeklinde hızlı buruşan, esnedikten sonra eski şeklini almayan veya yüzeyinde renk farklılıkları olan kumaş kalitesiz kumaştır.
Diz yapmaz. Beli lastiklidir. Serin tutan gofre kumaştır. Her Bedende 2 cm Ölçüler Büyümektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri