Temmuz: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Ağustos ayı tarım ve hayvancılıkta yapılması gerekenler. -Açık tarlaya karnabahar, lahana, brokoli ve marul fidesi dikilebilir. -Seraya güzlük domates, biber, patlıcan gibi sebze fideleri dikilebilir. ikinci mahsul için toprak işlemesi yapılır.
Türkiye geneli açık alanda domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin fide dikimi yapılabilir.
Temmuz ayı çok sıcak olduğu için ekime uygun değildir. Temmuz ayı birçok sebze için hasat zamanı olarak kabul edilir. Bu ayda bol bol sulama yapılır. Temmuz ayının sonlarında mısır, havuç, marul, fasulye ve salatalık gibi ürünlerin ekimi yapılabilir.
Sebzecilik: Sebze hasadına devam edilir. Pırasa, karnabahar lahana fideleri hazırlanan yerlere dikilmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Temmuz: Semizotu, ıspanak, kabak, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul ve dereotu ekilir.
Domates, biber ve patlıcan aynı familyaya bağlı olduklarından hastalık, zararlıların o toprağa yerleşmesi ve hep aynı besin maddelerinin tüketilmesi toprağın bu yönde zayıf kalmasına neden olduğundan, bu sebze türleri arka arkaya aynı tarlada yetiştirilmemelidir.
Birçok çiftçi, ıspanak ekimini ilkbahar donlarından altı hafta önce yapmayı tercih eder. İlkbahar ayları soğuk olan bölgelerde ise, ilkbaharın sonlarına kadar (Mayıs ortasına kadar) her on günde bir ekim işlemi yapılabilir.
Dikim genellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde Ekim – Kasım aylarında, Marmara bölgesinde ise Mart – Nisan aylarında yapılır. En uygun dikim masuralar üzerine sıra arası ve üzeri 1x1 m mesafe ile yapılır Enginar çok yıllık bir bitki olduğundan her yıl ilk ve sonbaharda bitkilerin dipleri açılır.
Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar kademeli olarak ekim yapılabilir. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ilkbahar döneminde 1 Mart, Sonbahar döneminde 15 Temmuz-1 Ağustos tarihlerinde tohum ekimi yapılır.
Salatalık tohumları için en uygun zaman Temmuz ayı olsa da, bahar aylarında da ekim yapabilirsiniz.
Marul tohumu ekimi genelde ilkbahar, sonbahar ve yaz ayları yapılır.
Her durumda domatesin bir ekim zamanı vardır. Domates tohumu ve fidesinin ekim, dikim zamanı don tehlikesinin ortadan kalktığı zaman olan ilkbahar aylarıdır.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Ekim alanınızı hazırlayın ve bahar ortasından itibaren ekimini gerçekleştirin. 12-17 derece sıcaklıkta 3 günde çimlenir ve ilk hasat ortalama 20-30 gün sonra yapılır. Fideler arasına 5 cm bırakmanız yeterlidir.
Kış Sebzeleri özellikle kış aylarında ekilir. Dolayısıyla ocak, şubat, mart ve aralık aylarında kış sebzesini ekebilirsiniz. Bunun için kumlu ya da humuslu toprakları tercih edebilirsiniz.
Enginar Mart ayından Mayıs ayına kadar pazar tezgahlarındaki yerini alır. Fakat bazı enginar çeşitleri, yaz aylarında da olgunlaşabilir. Hem kış, hem de ilkbahar sebzesi olarak bilinen enginar, Şubat-Mayıs ayları arasında hasat edilir. Kış için saklanmak üzere buzdolabında muhafaza edilebilir.
Enginar, doğru şartlar sağlandığında ilk 2 yıl gelişir ve meyve vermez. 3. yıldan sonra meyve vermeye başlar. Enginar ekiminin ardından 8-10 yıl boyunca maksimum verim alınır. 10 yıldan sonra verim ve meyve sayısı düşmeye başlar.
Enginar bitkisinde çiçek topluluğu tüylerle çevrili haldedir. Enginar çiçeğinin tozlanma ve döllenmesi sürecinin tamamlanmasının ardında bu tüylerin ucunda tohumlar oluşur. Döllenmeden 35-40 gün sonra tohumlar olgunlaşma sürecini tamamlar.
Bölgenin iklim özelliğine göre : Mart, Nisan veya en geç Mayıs ayı başlarında pırasa tohumları ekilmiş olmalıdır. Ekim şekli serpme ve daha iyisi çizgiye ekimdir.
Bamya, hava sıcaklığının 16 dereceden fazla olduğu dönemde ekilmelidir. Yani ılıman iklim koşulları, bamya ekimi için en uygun dönemdir. Bu kapsamda bamyanın ekimi için ülkemizde en uygun dönem Mart, Nisan aylarıdır. Bamyanın ekildiği ortamın rüzgârsız ve serin olması gerekir.
Ispanak tohumunun çimlenmesi 8-12 gün arsında değişmektedir. Ekilen Ispanak tohumları bu süre sonrasında çimlenir ve yetişmeye başlar.
Açık tarlada yetiştirilen domates, tohum ekiminden sonra 80-100 gün içinde, fide dikiminden sonra ise 60-80 gün arasında hasatlık hale geliyor. Serada yetiştirilen domatesler, 60-70 gün sonra hasat edilmeye başlanıyor.
Fidelerin gelişiminde gübreleme önemlidir. İlk dikimden 1 hafta sonra sıvı gübrelerle beslemeye başlayabilirsiniz. İlk dönem azot yoğun gübrelerle besleyerek geliştirdiğiniz fidenizi çiçeklenme dönemine doğru fosfor ve potasyum ağırlıklı gübrelerle besleyiniz.
Toprağın yumuşak yapılı, su geçirme özellikli olduğu durumda genellikle sık sulama gerekmez. Kumlu ve killi bir toprak söz konusu olduğunda ise su geçirme niteliği az olduğundan dolayı daha sık sulama yapmak gerekebilir. Domates, gelişme dönemindeyken metrekare başına günlük 3-4 litre suya ihtiyaç duyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri