Bu nedenle kullanılan araçlara dolmuş denilmiştir.
Taksi Dolmuş: Yapısı gereği sürücü dahil maksimum dokuz oturma yerine sahip, adam başına ücretle çalışan, yolcu taşıma amaçlı M1 sınıfı ticari motorlu araçtır. Minibüs: Yapısı gereği sürücüsü ile birlikte 9'dan 15'e kadar oturma alanı olan, insan taşıma amaçlı kullanılan motorlu araçtır.
Minibüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil dokuz ile onbeş oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Otobüs: Yapısı itibarıyla sürücüsü dahil en az onaltı oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu araçtır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir.
Bu kelime, bazı kişiler tarafından bazen “minibüs” bazen de “münübüs” şeklinde yazılabiliyor. Fakat resmi Türk Dil Kurumunun yazım kılavuzuna göre bu kelimenin doğru yazılışı ise, “minibüs” şeklindedir.
minibüs adından da anlaşılacağı üzere otobüs ün biraz guduk olanıdır. dolmuş ise adından anlaşılmayacağı üzere dolarak kalkma prensibine dayanan eski model amerikan arabaları, taksiler ya da otosan karınca yiyen modellerine verilen genel isimdir.istisnasız sarıdırlar.
İlgili 44 soru bulundu
Şoförü dahil 9 ile 15 adet arasında oturma yeri olan minibüs tanımı şoförü dahil 10 ile 17 adet arasında oturma yeri olan taşıt olarak yeniden düzenlenirken, şoförü dahil 15 adetten fazla oturma yeri olan otobüs, “şoförü dahil 17 adetten fazla oturma yeri olan taşıt olarak” tanımlandı.
Minibüs, kişisel taşımacılık ile geleneksel otobüs taşımacılığı arasında bir noktaya düşen, genellikle otobüslerdeki gibi belli bir güzergâhı olan, fakat otobüslere ek olarak yolcu indirip bindirmek için herhangi bir yerde durabilme özelliği olan ve kalkış-varış vakitleri belirli olmayan bir ulaşım aracıdır.
- Sürücü dahil 16 ila 25 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar midibüs, - Sürücü dahil 10 ila 15 kişi taşıma kapasitesi olan araçlar minibüs, olarak değerlendirilmektedir.
dolmuş - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi dol- fiilinden Türkiye Türkçesi +mIş ekiyle türetilmiştir.
Minibüs TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim 10-12 kişilik oturma kapasitesi olan küçük otobüs.
2. Sınıf: M2/M3 Sınıfı; Yolcu taşımasında kullanılan, sürücü dâhil 9'dan fazla oturma yeri olan ve azami ağırlığı 5 tonu aşan motorlu araçtır. Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dâhil oturma yeri onyediyi aşmayan taşıta minibüs denir.
Sürücüsü dahil oturma yeri onyediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.
Özel Halk Otobüsleri, Minibüsleri ve Dolmuş Taksileri işletmecilerin ve sürücülerin sorumluluğu altında, Büyükşehir Belediyesinin Yönetim, Yürütüm ve Denetimine bağlı olarak, bu yönetmelik esaslarına göre çalışırlar.
Fakat oralara da koltuk konulması mümkün değil. Minibüslerde ayakta yolcu taşımak zaten yasak. Yolcunun binmemesi, şöforlerin de almaması gerek.
'"Uçak"' kelimesi, Türkçe uç- fiiline -(a)k fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir. '"Tayyare"' kelimesi ise, Arapça ṭyr kökünden gelen ṭayyār '"طيّار "' "uçucu" sözcüğünden türetilmiştir.
Dolmuş, Türkiye'ye özgü bir toplu taşıma aracı. Yaklaşık 90 yıllık bir geçmişi olan dolmuşçuluk, 1929'da patlak veren ekonomik krizle birlikte ortaya çıktı. Aynı yöne giden dört kişinin bir taksiye binmesiyle başlayan dolmuşculuğu hayata geçiren kişi ise bir aşçı.
Türkçede yer alan su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv sözcüklerine dayanmaktadır. Orijinal biçimi sub olan sözcük 9. yüzyıldan itibaren suw biçimine evrilmiştir. Son sesteki dudaksıl suvar-, sıva-, sıvık, sıvı gibi türevlerde korunmuştur. Kelime olarak Orhun Yazıtları'nda kaydedilmiştir.
Otobüs yerine minibüs ve midibüslere yolculuk hem firmaların hem de vatandaşın işine geliyor. Gerekçesiyse minibüs daha hızlı doluyor. Otobüse göre yakıt masrafı daha düşük.
Midibüs, yolcu taşımada kullanılan tek katlı bir araçtır. Minibüslerden daha büyük, otobüslerden daha küçük boyutlardadır. Uzunluğu 8–11 m arasında değişmektedir.
Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılacak değişiklik sonucu, daha önce minibüs kapsamında olan 8+1 koltuklu araçlar otomobil sınıfına alınıyor. Daha önce şoför dahil 9 ilâ 15 kişi taşıyan araç olarak tanımlanan minibüsler, değişiklik sonrasında 10 ilâ 17 kişi taşıyan otobüs olarak tanımlanacak.
Dolmuşun “icat edildiği” bir gün, bir de “mucidi” vardı. İşte “dolmuşu 1934'te icat eden” adam “Aşçı Halit Efendi”ydi.
Minibüs: Sürücü hariç azami 16 kişilik oturma yeri olan, ticari amaçla yolcu taşıyan motorlu taşıt türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri